Přeskočit na obsah

Myšlenky a názory ze soutěže O nejlepší školní oběd

Při finále soutěže O nejlepší školní oběd se na téma školního stravování vyjádřila řada různých odborníků a osobností. Přečtěte si, co tito lidé řekli nebo napsali o školních jídelnách a jaká byla odezva soutěže ve sdělovacích prostředích.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Finále soutěže O nejlepší školní oběd je vždy příležitostí k setkáním a diskusím odborníků z různých oborů. Při těchto rozpravách, soukromých i veřejných, prezentují svůj pohled na věc nejen kuchařky a vedoucí školních jídelen, ale také potravináři, lékaři, dodavatelé i úředníci z měst a krajů.

Závěrečné klání je prostě vítanou příležitostí k setkání a k výměně zkušeností a mnohé pracovnice jídelen se to velmi těší. Jedna z účastnic letošního finále Lucie Francová z MŠ Na Korábě v Praze si ještě před soutěží povzdechla, že malé jídelny to mají v soutěži vždy o něco těžší, ale jedním dechem dodala: „Už se těšíme, jak se sejdeme s ostatními.“

Ne náhodou byla i letos mezi obecenstvem řada vedoucích, zejména z brněnských školních jídelen, ale stává se, že přijedou i vedoucí z jiných měst, někdy i z daleka.

Při obhajobách jídel se diskuse několikrát dotkla toho, zda jsou menší jídelny, nevybavené moderními technologiemi v nevýhodě. Organizátorka soutěže Anna Packová k tomu řekla: „Máme tady třeba zástupkyně mateřských škol, které moderní vybavení nemají, ale přesto vaří excelentně. Myslím, že vybavení hraje určitou roli, ale nasazení a láska k povolání dělá víc než sebelepší technologie.“

Podobně hovoří i moderátor soutěže Zdeněk Hladík, kterým jídelnám vzkazuje: „Vaříte s láskou a děláte to dobře.“

Herečka Markéta Hrubešová rovněž míní, že rozhodující je vztah práci: „Je to jako v každém jiném povolání. Buď to děláte s láskou a děláte to dobře, nebo to neděláte s láskou, a je to pak vidět.“

Zástupce Asociace kuchařů a cukrářů Jiří Kubec řekl, že všichni musíme zkoušet připravovat nové a nové věci. I jídelny. Pokud tak nečiníme, jsme ztraceni a nemá smysl, abychom takovou práci dělali.

S Markétou Hrubešovou o stravování ve školních jídelnách

Předsedkyní hodnotitelské komise byla na soutěži známá herečka Markéta Hrubešová, která portálu Jídelny.cz poskytla následující krátký rozhovor:

Proč se této soutěže pravidelně zúčastňujete, co vás sem táhne?

Jsou tady bezvadní lidé, každý rok se na to těším. Klobouk dolů, co tady všichni předvádějí, jak jsou úžasní a poctiví. Kdyby se takhle vařilo v restauracích, tak budou všichni spokojení.

Co říkáte na ohlas, který školní jídelny ve sdělovacích prostředích mají?

Je neuvěřitelné, za jakých podmínek se v jídelnách vaří, a je mi hrozně líto, jak se dnes ke školnímu stravování přistupuje. Takže ten, kdo by chtěl něco říkat na adresu školních jídelen, ať se nejprve podívá na svůj práh, zda tam má čisto. A potom teprve ať něco říká.

Ve finále je vidět to nejlepší, co ve školním stravování máme. Máte ale vy nějakou zkušenost s každodenním stravováním v nějaké obyčejné jídelně?

Mám dceru školou povinnou a od školky nemáme se stravováním problém. Jídelnám hodně podřezávají větev rodiče: pamatuju se, když jsme chodili do školky. Byl  tam vyvěšený jídelní lístek, vždycky jsem ho dceři přečetla, ale předem mnou stála maminka a ta svému dítěti řekla: Tam je špenát, to jsem zvědava, jak to budeš jíst. Jak to pak takové dítě může s radostí ochutnat?

My jsme nikdy ve školní jídelně problém neměli. Já ráda jím a vedu dceru k tomu, aby měla ráda jídlo, že to není něco nedobrého. Dětí rády ochutnají, ale musíme jim k tomu otevřít cestu.

Předseda SPV Petr Tláskal o školním stravování

Předseda Společnosti pro výživu MUDr. Petr Tláskal při vyhlašování výsledků soutěže řekl k tzv. spotřebnímu koši: „Nastavil pravidla pro školní stravování a je jen na iniciativě a kreativitě lidí v jídelnách, jaké jídlo připraví.“

Přečtěte si rozhovor, který při příležitosti této soutěže poskytl Hospodářským novinám. Vysvětluje v něm principy školního stravování a upozorňuje mj. na vysokou spotřebu soli.

Ohlas soutěže ve sdělovacích prostředcích

Soutěž O nejlepší školní oběd měla širokou publicitu ve sdělovacích prostředcích, a to bylo i jedním z jejích cílů. O výsledcích soutěže referovaly přední české deníky i jejich internetová zpravodajství, jako např. Idnes nebo Hospodářské noviny. Informace o finále nalezli i čtenáři MF Dnes, článek však upozorňuje, že zdaleka ne všechny jídelny vaří tak kvalitní jídla, jak bylo možno vidět v této soutěži.

Týden.cz cituje náměstkyni brněnského primátora Janu Bohuňovskou: „Neohlášeně jsem v poslední době projížděla školními jídelnami v Brně a můžu říct, že mi opravdu chutnalo a že se personál snaží. Děti si mají určitě z čeho vybrat.“

Zprávy o akci, vyjádření odborníků a různé zajímavosti se objevovaly i v regionálním zpravodajství, jako např. v Brněnském deníku, Zlínském deníku, Svitavském deníku nebo ve zpravodajství Rádia Impuls. Tyto články často informují, jak v soutěži dopadly jídelny právě z jejich regionu. Podobně se školní stravování dostalo na homepage škol a obcí, jejichž jídelny se umístily na předních místech, např. ve Zlíně nebo v Otrokovicích.

Krátké rozhovory s vedoucími jídelen o přípravě jídel a školním stravování, zaznamenané ve finále soutěže, si můžete poslechnout také na stránkách Českého rozhlasu. Všechny tyto ohlasy představovaly mimořádnou prezentaci školního stravování.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se