Impulsem pro dnešní článek jsou dotazy rodičů, které nám chodí do redakce vzkazovníkem, nebo i dotazy z diskuse na portálu. Dotazy jsme nepřepisovali ani neopravovali, jsou v autentické podobě. Odpovědi pro portál Jídelny.cz a Zpravodaj školního stravování vás zpracovala paní ing. Eva Šulcová ze Společnosti pro výživu(Zpravodaj je součástí časopisu Výživa a potraviny).
Stravování předškolního dítěte v MŠ. Může odebírat pouze ranní svačinu a oběd ne? A jak je to s odpolední svačinkou.
Zpravodaj: Pokud dítě není v době podávání některého denního jídla ve škole, pak je neodebírá a samozřejmě ani neplatí. Pokud ve škole je, jídlo odebírá.
Stravování dětí s dietou v ŠJ
Zpravodaj: Podávání dietních pokrmů není povinností školní jídelny ze zákona. Jestliže jídelna může dietní stravování zajistit z provozních a odborných podmínek – ručí za to, že dietní strava bude připravena bezchybně – doporučujeme, aby rodičům vyhověla.
Na internetu má školní jídelna, ve které se stravují naše děti,vystaven jídelní lístek. Může mi někdo, prosím, odpovědět, jestli je možná kombinace vepřový guláš s fazolemi, nápoj mléko? V mateřské škole svačinka: jogurt, pečivo, mléko. Přestože naše děti mléko milují, k těmto jídlům je odmítají pít. Děkuji.
Zpravodaj: Mléko je potravina, nikoli nápoj, proto je zařazováno jako doplněk stravy. Někomu Vámi uváděná kombinace nemusí vyhovovat, jiný ji akceptuje. Školním jídelnám doporučujeme, aby mléko podávaly zároveň s možností výběru např. čaje.
Moje děcka chodí do ZŠ, kde i obědvají. Nabídka jídel je rozumná, ale zato nápojů je dost omezená – většinou se střídá čaj a limonáda ze sirupu. Nemyslím si, že aby ani jedno bylo nějak extra zdravé – čaj ještě jakž takž, ale limonáda ze sirupu, který se ředí 1:16 – to musí být samá chemie. Protože pracuji ve firmě, která distribuuje nápoje vím, že existuje jedna firma…jméno mohu dohledat, která distribuuje ovocné koncentráty. Ovocný koncentrát je vlastně ovocná šťáva (např. z jablek), ze které se odpaří voda. Je to tedy sirup, ale na přírodní bázi – každý ho pak může zpětně zředit vodou a vyrobit džus. Při větších množstvích se cena pohybuje kolem 13 kč/l 100% jablečného džusu, který je jistě lepší než čaj nebo „chemická“ limonáda. Chci se zeptat, zdali by bylo možné doporučit nákup takové suroviny školní jídelně, nebo je tam nějaký zádrhel (legislativa atp.) nebo je to moc drahé?
Zpravodaj: Nic proti čaji, zejména s citronem, medem. Sirupy, které jsou běžně v obchodní síti, musí být schváleny hygienickou službou a tudíž jsou vhodné i pro děti, pokud na nich není označeno jinak. Ovocné koncentráty jsou jistě velmi dobrou alternativou a jejich podávání nic nebrání. Doporučujeme projednat možnost jejich podávání přímo s vedoucí školní jídelny nebo s radou školy, event. obrátit se na příslušnou školní inspekci v kraji, která školní stravování a jeho úroveň kontroluje.
Ja si nemohu dat 5 lete dítě na 4 hodiny, když chodím do práce, ale končím někdy ve 13h a beru si dítě domu – 3x týdně! Myslím si, že je vše o domluvě lidi! P. hospodářka si chce prostě ušetřit práci. svačiny jsme si dříve odhlasovali, ale podle nařízeni hospodářky to nesmíme dělat, protože je neodpočítává! Kamarádka na jiné školce dostává svačinku zabalenou k obědu, a tu jí učitelka předá i s dítětem při odchodu. Už se několik rodičů ozvalo kvůli obědům, ale prý je prostě nedostaneme domů v den nemoci, protože to není uvedeno ve vyhlášce 107, ze se musí vydat, a tak jsme skončili s p. hospodářkou!
Zpravodaj: Podle Vyhlášky č. 107/2007 Sb., ze dne 25. února 2005, o školním stravování, par. 4 , odst. 3 má dítě v mateřské škole právo denně odebrat:
a) oběd, jedno předcházející a jedno navazující doplňkové (přesnídávka, svačina) jídlo, je-li vzděláváno ve třídě s celodenním provozem
b) oběd a jedno předcházející doplňkové jídlo, je-li vzděláváno ve třídě s polodenním provozem
c) hlavní a doplňková jídla s výjimkou druhé večeře, je-li vzděláváno ve třídě s internátním provozem.
Podle odst. 9) téhož paragrafu se první den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole nebo školském zařízení pro účely citované vyhlášky považuje za pobyt ve škole nebo školském zařízení, čili
stručně a jasně česky: v prvý den onemocnění máte právo odebrat jídla do vhodných obalů či nádob.Podrobnosti provozu školy a jídelny musí být stanoven ve vnitřním provozním řádu, proto se obraťte na ředitele/ku školy se žádostí o předložení tohoto předpisu,nebo na radu školy, popř. na příslušné orgány České školní inspekce. Také odbor školství krajského úřadu je povinen Vám podat informace a pomoci.
V naší školce si děti odhlašují na týden odpolední svačinky. Některé holky chodí ve středu do tanečního kroužku, tak si většinou berou sebou náhradní svačinku(ovoce, oplatek…).
Zpravodaj: Proč ne? Ale přednostně to ovoce.
Hodně, ale opravdu hodně mě vadí, že si mé dítě nesmí odnést jogurt nebo jablko z jídelny.
Zpravodaj: Nikde není stanoveno, že součást stravy, kde nehrozí vznik alimentární nákazy, např. ovoce, balené potraviny, müsli tyčinka apod. nelze odnést z jídelny. Důvodem zákazu je možná skutečnost, že děti někdy takové potraviny pohazují v okolí školy, napichují je na větvičky v parku ….
Zjistěte u ředitele/ky školy, proč takový zákaz existuje a zda je uveden ve vnitřním řádu školy.
V jiné jídelně, kam chodí mé dítě na obědy, je zavedena omezovací šikana. Nesmí se nic vynášet. Z pozice rodiče: jsem nucena platit i za jogurty, které většina dětí po obědě nesní, protože v misce jsou už teplé (těžko je někde udrží na 8st.C) a nebo zteplají, než se k nim dítě dostane po jídle. Z pozice rodiče mě spotřební koš nezajímá. Obědy platím, jogurt, musli, banán – chci, aby dítě doneslo domů. Ale má zákaz. Tudíž si to nevezme a já vyhazuji peníze z okna. Pokud je pár chuligánů pohazuje kolem školy, tak má být před školou dozor a řešit to přímo na místě.
Zpravodaj: Viz předchozí odpověď. Aby škola měla možnost hlídat okolí, nevím, nevím … Co takhle děti (ve spolupráci se školou) lépe poučit o zacházení s potravinami?
Prosím o radu, moje dcera se stravuje ve školní jídelně, kde mají na výběr ze dvou jídel, ale moje představa o výběru je jiná než celé školní jídelny.Chtěla bych, aby bylo do jídelního lístku zařazeno více zeleninových a tzv. lehce stravitelných jídel, ale vždy mě vedoucí stravování odbude, že musí dodržovat spotřební koš a normy evropské unie, ale proč jinde to jde,existuje pro mě jako rodiče nějaká možnost jak dokázat, že lze vařit zdravěji za dodržení všech pravidel. Prosím, poraďte mi, Děkuji.
Zpravodaj: Normy EU nemají s českým školním stravováním nic společného, spotřební koš, který je součástí Vyhlášky 107/2005 Sb., o školním stravování určuje průměrné množství vybraných potravin (ve skupinách potravin, např. maso, ryby zelenina atd.) na 1 strávníka za měsíc podle věku. Za splněný se považuje při odchylce + – 25% stanovené dávky s výjimkou tuků, kde množství volných tuků (tzn. těch, které do pokrmů přidáváme při jejich úpravě) představuje horní hranici, kterou lze snížit, s důrazem na zvyšování spotřeby rostlinných tuků. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit. O posouzení jídelních lístků a spotřebního koše můžete požádat příslušný orgán České školní inspekce nebo hygienické služby.
Kdo rozhoduje o tom, která kuchyně bude vyvařovat určité škole, školce. A jak postupovat v případě nevhodného jídelníčku v MŠ. Už přes rok máme s tímto problém, který nejde vyřešit. Zajímá mě také, jestli lze poslat nějakou tajnou kontrolu do MŠ?
Zpravodaj: Podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, par. 2, odst. 3 rozhoduje „právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení“, jednoduše ředitelství školy nebo jiný oprávněný orgán (KÚ, MŠMT ČR – podle toho, kdo školu zřizuje a odpovídá za ni) podle místních podmínek o tom, kdo a za jakých podmínek bude stravování zajišťovat a ty vymezí ve školním nebo vnitřním řádu. Tajná kontrola? Mezi dětskými strávníky? Požádejte o přepadovou kontrolu Českou školní inspekci, hygienickou službu nebo odbor školství KÚ. Právo do toho mluvit má také rada školy
Je přijatelné, aby dítě, které končí školu až o půl druhé, šlo na oběd a tam dostalo vlažné jídlo ? Je na to nějaké právo které říká jak by měl vypadat školní oběd a jeho teplota?
Zpravodaj: Podle evropských i národních hygienických vyhlášek musí teplota pokrmů na talíři dosahovat + 60°C! Z toho není úniku! Obraťte se na ředitele/ku školy, vedoucí školní jídelny, popř. na orgány hygienické služby.
Chtěla bych se vás zeptat, jak velké porce popřípadě kolik by měly vážit gramů pro žáka deváté třídy, který za obědy platí 22 Kč.
Zpravodaj: To nelze jednoznačně říci, každý pokrm je jiný stejně jako jeho hmotnost. Např. pro chlapce ve věku 11 – 15 roků se počítá s porcí masa v syrovém stavu 0,80 g, po úpravě váží porce kolem 48 g bez šťávy či omáčky, záleží na druhu masa a na technologické úpravě. Objem porcí příloh zpravidla určuje sám strávník podle své potřeby. Pro školní stravování existují receptury, kde je průměrná hmotnost každého pokrmu uvedena. S recepturami se můžete seznámit ve školní jídelně nebo na školském odboru KÚ či v příslušné organizaci České školní inspekce. Připomínáme, že receptury nejsou závazné.
Můžete mi prosím sdělit, kolik gramů masa je jedna porce pro žáka nižšího ročníku? Děti si stále stěžují na malé porce masa v naší školní jídelně.
Zpravodaj: Průměrná hmotnost porcí masa v syrovém stavu je následující:
- pro děti ve věku 3 – 6 roků 50g
- 6 – 11 roků 70 g
- 11 – 15 roků 80 g
- 15 – 18 roků a dospělí 100 g dívky
125 g chlapci
Tepelnou úpravou ztrácí maso cca 40% hmotnosti. Hmotnost odpovídá zdravotnickým doporučením.
Mám dotaz zda je někde ve vyhlášce podle čeho se rozdělují děti do kategorií (př.když ve školním roce dovrší 7 let, tak má kategorii 7-10let).
Zpravodaj: Určuje to vyhláška MŠMT ČR č. 107/2005 Sb., o školním stravování
Mám dítě v první třídě ZŠ, a v porovnání s jídelnou v bývalé MŠ jsem mírně v šoku, Jídelní lístek na ZŠ je o mnoho chudší, proto bych ráda věděla, zda jsou nějaké normy na počet jídel s rybou během měsíce, dále na počet a skladbu přidaného ovoce, kompotů, salátů atd. během měsíce,velice děkuji za vyřízení a přeji hezký den
Zpravodaj: Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování stanoví průměrnou spotřebu jednotlivých skupin potravin (maso, ryby, zelenina atd.) na strávníka podle věku za měsíc. Vedle toho existují doporučení, jak tento spotřební koš naplnit, jak sestavovat jídelní lístek, kolikrát v měsíci zařadit tu kterou komoditu, aby byl spotřební koš v průměru naplněn. Pokyny lze nalézt např. ve Zpravodaji pro školní stravování č. 2/2005 nebo ve III. díle Receptur pro školní stravování, vydaných Společností pro výživu v r. 2007.
Ing. Eva Šulcová, redakce časopisu Výživa a potraviny
Diskuze