Přeskočit na obsah

Nadměrné solení dětem škodí

Nadměrné solení dětem škodí, nevěříte? Škodí nejen dětem, ale i dospělým, přitom určitý příjem sodíku je pro naše zdraví potřebný. Jaký je vztah příjmu soli k obezitě a krevnímu tlaku? Přečtete si vysvětlení lékařky i její doporučení, co v této oblasti mohou dělat jídelny.

Autor: Zuzana Urbanová

Význam soli

Sůl je chemická sloučenina sodíku a chloru, 2,3 g sodíku odpovídá 5 g soli. Není pochyb o tom, že sodík je pro naše zdraví naprosto nezbytný, je nutný k přenosu nervových vzruchů, podílí se na udržení rovnováhy tekutin v těle a ovlivňuje tak metabolismus každé buňky. Nejdůležitější úlohu v udržování hladiny sodíku mají ledviny. Vzestup příjmu sodíku v potravě vede k zvýšení objemu tekutin v oběhu. Slaná chuť pak vede i k nadměrnému pití, a zadržování tekutin způsobené zvýšeným příjmem soli pak zvyšuje krevní tlak. Zvýšený krevní tlak je jedním z nejčastějších onemocnění dospělých a je také důležitým rizikovým faktorem aterosklerózy. Mnoho studií prokázalo vztah s příjmem soli a krevním tlakem.

Kolik soli potřebujeme

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace zdravý dospělý potřebuje 5 g soli denně, dospělí trpící hypertenzí jen 3 g soli denně. U dětí je příjem soli závislý na věku, kojenci do 1 roku mají mít denní příjem minimální, předškolní děti do 2 g a děti starší do 3 g.

Kolik soli konzumujeme

Poslední průzkumy prokazují, že v České republice je 3x větší příjem soli než doporučený, to je 14-16 g denně, což představuje téměř 6 kg soli ročně. Z průzkumu poradenského centra „Výživa dětí“ z roku 2010 vyplývá, že všechny děti od 18 měsíců u nás překračují doporučený příjem soli.

Jak se sůl dostane do stravy

Většina soli se do stravy dostane z potravin při výrobě, kde se používá pro zlepšení chutě a konzervaci (77 %), 12 % je z přírodních zdrojů, 5 % se přidává při vaření a 6 % soli si sami přidáváme při konzumaci.

Potraviny s nejvyšším obsahem soli

Nejvíce soli je v pečivu, sýrech, uzeninách, konzervách, předpřipravovaných potravinách, omáčkách, zálivkách, kečupu, majonéze, pizze, instantních polívkách a cereáliích.

Příjem soli a obezita u dětí

Slané potraviny vedou k větší žízni a děti pak pijí více tekutin, zejména sladkých nápojů, které vedou ke zvýšenému příjmu energie a děti tloustnou. Zvýšení příjmu soli o 1 g denně vede ke zvýšení konzumace sladkých nápojů o 100 ml. Obézní děti trpí pak mnohem častěji hypertenzí než děti s normální hmotností. Z našeho průzkumu vyplývá, že ze všech dětí, které mají zvýšený krevní tlak, jen 30 % má normální váhu.

Jak snížit spotřebu soli

Program snížení solení musí být celospolečenský a pozvolný. Ze zkušenosti zemí, kde již omezili solení, vyplývá, že postupné každoroční snižování denní dávky o 1-2 g se na chuti nepozná.

  1. V první řadě bychom měli být informováni o obsahu soli v potravinách při nákupu. Bohužel zatím je značení dobrovolné.
  2. Neměly by se zbytečně přesolovat potraviny při výrobě.
  3. Měla by se zvýšit nabídka potravin s nízkým obsahem soli.
  4. Neměly by se dávat na stůl slánky v jídelnách, restauracích.
  5. Místo soli by se měly při vaření více používat bylinky, cibule, citrón apod.

Závěr

Sůl je návyková a proto je nutné zahájit omezování soli již u malých dětí. Ve školách se stravuje asi 1,35 miliónů dětí, proto úloha školních jídelen je nesmírně důležitá v tom, aby si děti na příliš slanou chuť nezvykly, aby se co možná nejvíce omezil výběr slaných potravin při vaření, aby se jídla minimálně dosolovala při přípravě a aby si děti i učitelé neměli možnost dosolit jídlo při konzumaci v jídelnách.

Doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc., Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha

Autor: Zuzana Urbanová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se