Přeskočit na obsah

Návrh vyhlášky o závodním stravování

Přinášíme návrh vyhlášky o závodním stravování, která má řešit podmínky pro stravování zaměstnanců škol. Jídelny na ni netrpělivě čekají, avšak vyhláška je stále ve stadiu příprav. Redakce portálu zdůrazňuje, že tento návrh neobsahuje oficiální znění

Autor: Redakce

Návrh
VYHLÁŠKA
ze dne      .2004
o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky

Ministerstvo financí stanoví podle § 33b zákona č.250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění zákona č. 557/2004 Sb.:

§ 1
Předmět úpravy

Tato vyhláška upravuje náklady na závodní stravování a jejich úhradu v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky (dále jen „organizace“).

Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím vlastních zařízení
§ 2

V organizaci, která sama zajišťuje závodní stravování ve vlastním zařízení závodního stravování, tvoří náklady na závodní stravování:

a) náklady na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu podávaných hlavních jídel pro závodní stravování (dále jen „pořizovací cena surovin“),
b) náklady na suroviny (potraviny) spotřebované na přípravu podávaných doplňkových jídel a nápojů (dále jen „doplňkové jídlo“),
c) ostatní provozní náklady na závodní stravování včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen „náklady na provoz“).

§ 3
(1) Náklady podle § 2 písm. a) a b) se hradí výnosy ze závodního stravování. Výnosy ze závodního stravování jsou tvořeny úhradami od strávníků a příspěvkem z fondu kulturních a sociálních potřeb (dále jen „příspěvek z fondu“). Organizace o těchto nákladech a výnosech účtuje na příslušných účtech nákladů a výnosů.
(2) Náklady na provoz podle § 2 písm. a) a b) hradí organizace v plné výši, a to na vrub nákladů hlavní činnosti.
(3) Zaměstnanci, nestanoví-li tato vyhláška jinak (odstavec 5), žáci středních odborných učilišť nebo speciálních odborných učilišť, odborných učilišť a učilišť, pokud není jejich stravování zajištěno podle zvláštních právních předpisů, hradí
(a) u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která může být snížena o poskytnutý příspěvek z fondu (dále jen „snížená úhrada“),
(b) u doplňkového jídla náklady na spotřebované suroviny.
(4) Organizace poskytuje strávníkům uvedeným v odstavci 3 za sníženou úhradu jen jedno hlavní jídlo během stanovené směny, nestanoví-li tato vyhláška jinak (odstavec 5), pokud jejich přítomnost v práci během této směny trvala alespoň 3 hodiny (dále jen „odpracovaná směna“).
(5) Organizace může strávníkům uvedeným v odstavci 3 poskytnout za sníženou cenu další hlavní jídlo pouze v případě, že odpracovávaná směna je stanovena nejméně na 10 hodin.
(6) Organizace může důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, poskytnout za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo denně v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.
(7) Organizace může žákům a studentům po dobu jejich činnosti v organizaci poskytnout jedno hlavní jídla za úhradu ve výši pořizovací ceny surovin. Organizace též může zaměstnancům činným u ní na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem, poskytnout v době jejich nepřítomnosti v práci jedno hlavní jídlo za úhradu ve výši pořizovací ceny surovin.
(8) Zaměstnanec organizace, který vykonává práci v jejím vlastním zařízení závodního stravování a přímo se podílí na přípravě nebo výdeji jídel, uhradí za každou odpracovanou směnu sníženou úhradu za jedno hlavní jídlo, pokud neprokáže, že se v tomto stravovacím zařízení nestravuje. V případě, že je v organizaci strávníkům uvedený v odstavci 3 stanovena odlišná výše snížené úhrady jednotlivých hlavních jídel, uhradí zaměstnanec uvedený ve větě první jejich průměrnou výši.
(9) Poskytuje-li organizace jídla na základě smlouvy o závodním stravování jiné organizaci, organizační složce státu, právnické nebo fyzické osobě, musí dohodou sjednaná cena hlavního jídla krýt veškeré náklady spojené s jeho pořízením podle § 2.

Závodní stravování zabezpečované prostřednictvím organizační složky státu, právnické nebo fyzické osoby
§ 4
V organizaci zajišťující závodní stravování na základě smlouvy s organizační složkou státu, právnickou nebo fyzickou osobou tvoří náklady na závodní stravování cena za poskytnutou službu sjednaná ve smlouvě.

§ 5
(1) Organizace uhradí z nákladů podle § 4 z ceny hlavních jídel až 55 %, na vrub nákladů své hlavní činnosti. Nejvyšší úhrada může však být do výše 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle zvláštního právního předpisu.
(2) Zbývající část sjednané ceny hradí strávníci uvedení v § 3 odst. 3. Organizace jim může poskytnout příspěvek z fondu.
(3) Organizace poskytuje strávníkům uvedeným v § 3 odst. 3 za úhradu sníženou o příspěvek z fondu jen jedno jídlo během odpracované směny a pokud nebyli během stanovené směny na pracovní cestě, která trvala déle než 5 hodin. Další hlavní jídlo v téže směně může organizace poskytnout svému zaměstnanci za úhradu ve výši podle věty první jen trvá-li jeho stanovená směna nejméně 10 hodin.
(4) Náklady spojené s dovozem a výdejem jídel v případě dovážení jídel do vlastní výdejny hradí organizace na vrub nákladů své hlavní činnosti.

§ 6
Závodní stravování zabezpečované ve vlastním zařízení organizační složkou státu, právnickou nebo fyzickou osobou

(1) Jsou-li příprava a výdej jídel zajišťovány ve vlastním zařízení závodního stravování organizace organizační složkou státu, právnickou nebo fyzickou osobou za podmínky, že náklady na provoz jsou hrazeny na vrub nákladů hlavní činnosti příspěvkové organizace, postupuje se obdobně podle § 3.
(2) V jiném případě smluvního zajištění závodního stravování než je uvedeno v odstavci 1 se u organizace za náklady na závodní stravování považuje až 55 % smluvní ceny hlavních jídel, maximálně však do výše 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5-12 hodin podle zvláštního právního předpisu. Organizace je hradí na vrub nákladů své hlavní činnosti. Při ostatních úhradách se postupuje obdobně podle § 5 odst. 2 a 3.

§ 7
Zvláštní ustanovení
(1) Každé místně oddělené pracoviště může postupovat buď v souladu s § 3, nebo § 4 až 6 této vyhlášky.
(2) Pokud organizace zabezpečuje závodní stravování podle § 3 nebo podle § 6 této vyhlášky a nemá místně oddělená pracoviště, nemůže postupovat podle § 4 této vyhlášky.

§ 8
Přechodná ustanovení
Náklady na závodní stravování vzniklé od 1. ledna 2005 do nabytí účinnosti této vyhlášky se hradí podle této vyhlášky.

§ 9
Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinností dnem 1. února 2005.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: sandra

    Náklady
    A mzdové? Já už tomu asi nerozumím. Prostudovala jsem hory materiálů a jasné mi není
    vůbec nic?!

  • Autor: Renča

    Prosím poraďte, už jsem prohledala kdeco, kdejakou informaci a stále se nemohu dopátrat norem pro stravování dospěláků – pedagogů i nepedagogů. Ani tato varianta vyhlášky nic neřeší.
    Děkuji R.

  • Autor: Anonymní

    Stravenky
    Má zaměstananec nárok na vydávání stravenek pokud je ve firmě zajištěno závodnístravováni,
    Děkuji