Přeskočit na obsah

Návštěva školních jídelen v Římě a Udine

Pyšníme se školním stravováním, ale podobné systémy, často velmi propracované, mají i v jiných zemích. Je dobré se o ně zajímat a seznamovat se, v čem jsou dobré. Exkurzi do italských školních jídelen zorganizovali na brněnském magistrátu a jsme rádi, že vám z ní můžeme nabídnout první zkušenosti.

Autor: Libuše Mifková

Magistrát města Brna pod vedením metodičky školního stravování paní Anny Packové uspořádal ve dnech 18.10. – 22.10.2009 tématický zájezd do italských měst Říma a Udine za účelem seznámení se se systémem školního stravování v této zajímavé zemi. Této exkurze se zúčastnili pracovníci školních jídelen – ředitelky, vedoucí i kuchařky a také metodici školního stravování.

První den jsme jeli do Lignana, kde jsme si po dlouhé cestě prohlédli městečko a poté jsme se jeli ubytovat. Večer jsme navštívili zemědělskou farmu Azienda Agricola Battista 11, kde jsme ochutnali typické italské speciality (prosciutto crudo, gorgonzola, grana padano, parmezán) i typické italské nápoje, které byly velice chutné.
Druhý den jsme pokračovali do krásného města Řím. Město Řím je považováno za Věčné město. Cestou jsme si prohlédli historické město Orvieto, které je známé svými kvalitními produkty jako je olivový olej a výtečné víno, jak červené, tak bílé nebo růžové. To nejlepší je však Muffato delLa Sala, které bylo navrženo i na Oscara za nejlepší sladké víno roku 1998. Hrozny se nechávají zrát déle, až se na nich začne dělat ušlechtilá plíseň. Z nich vylisované víno má pak naprosto jedinečnou chuť. K večeru jsme dorazili do vesnice Anzia, která leží na pobřeží kousek od města Řím. Město Anzia je významné svým rybářským přístavem, který dal vybudovat císař Nero. V rybářské vesnici, jak ji nazývají Italové, jsme strávili 2 noci.

Třetí den naší exkurze jsme byli pozváni na magistrát města Řím – odbor školního stravování, kde nás zaměstnanci magistrátu podrobně seznámili s místním školním stravováním. V letech 2001-2004 prošlo italské školní stravování radikálními změnami. Důležité pro místní stravování bylo ozdravit dosavadní způsob stravování dětí a mládeže v italských školách. Cílem této reformy byla také provázanost mezi nutričně vyváženou stravou mladé generace a domácími zemědělskými podniky, které zásobují školní jídelny buď přímo biopotravinami nebo zemědělskými produkty. Přípravu stravy ve školních jídelnách zajišťují cateringové firmy, např. SODEXHO. Pracovníci školních jídelen jsou zaměstnanci cateringových firem, ovšem na provoz jídelen přispívá stát prostřednictvím magistrátů měst a obcí. Jednotná cena oběda činí 5,03 euro, strávníci se podílí na ceně oběda částkou 2,07 euro. V případě, že rodiče strávníků (dětí) nedosáhnou stanoveného průměrného platu, má strávník nárok na slevu oběda, v některých případech má strávník oběd zdarma. Ve školách se stravují děti až na ty, které odchází v poledne domů. Ostatní děti zůstávají zpravidla ve škole do 16,00 hod. Dětem jsou poskytována 3 jídla denně: přesnídávka, oběd a odpolední svačina. Po besedě na magistrátu jsme se rozdělili na dvě skupiny a jeli jsme navštívit školu, kde nám byl nabídnut oběd. Žáci i pedagogové nás přivítali v anglickém jazyce, zazpívali nám a popřáli dobrou chuť.

Obědové menu:
Pasta with tomato – těstoviny s rajskou omáčkou, strouhaný sýr
Rostbif                 – rostbíf
Carrote salad        – mrkvový salát
Fruit                    – ovoce (jablko)
                          – vícezrnná tyčinka

Oběd jsme konzumovali v jídelně, kde nás žáci i s pracovníky školní jídelny obsloužili, jako nápoj jsme dostali džbán s vodou. Žáci nám předali brožurku s denním menu, kterou vytvářeli přímo ve škole.
Za zmínku stojí, že se strávníkům v celém Římě vaří každý den jednotná strava. Jídelníček připravuje odborný pracovník magistrátu na 9 týdnů tak, aby se pokrmy neopakovaly a byly nutričně vyvážené. Porce jsou rozdílné podle věkových skupin strávníka. Itálie má stanovena přísná pravidla pro přípravu stravy ve školních jídelnách, která jsou sledována a velmi často kontrolována. S dětmi a jejich pedagogy jsme se srdečně rozloučili. Děti na nás mávaly a volaly „ciao“.

Čtvrtý den jsme si prohlédli Řím, kde jsme navštívili historické památky např. Colosseo, světově proslulou Fontánu di Trevi, Sixtinskou kapli. Také jsme zavítali do městského státu Vatikán. Ve Vatikánu žije 927 obyvatel. Prohlédli jsme si basiliku sv. Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem. Odpoledne jsme navštívili gastronomickou firmu Olis. Tam nám zaměstnanci firmy předvedli nový konvektomat a další kuchyňské zařízení. Známý italský šéfkuchař nám předvedl možnosti různých způsobů přípravy některých pokrmů. Také jsme navštívili firmu Canist, která zajišťuje školní stravování. Tato firma zajišťuje stravování nejen pro školy, ale i pro vojáky a různé firmy. Poté jsme jeli celou noc, abychom druhý den ráno navštívili Magistrát města Udine. Mluví se zde dvěma jazyky: furlanštinou a italštinou. Nejvýznamnější památkou Udine je náměstí Piazza Liberta, kde jsme shlédli orloj. V měsíci září probíhá v Udine gastronomická výstava Friuli DOC, kde je možné ochutnat místní vína, sýry a vůbec všechno z místní výroby.
Ve čtvrtek 22.10.2009 večer jsme se vrátili domů unaveni, avšak šťastni a obohaceni o nové poznatky z jiné země.

Libuše Mifková, Školní jídelna Brno,Masarova 11

 

Autor: Libuše Mifková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: zdena

    Itálie
    Tak,to Vám mohu jen závidět.Také by mě zajímalo
    jak vypadá školní stravování v jiných zemích,ale u nás se nic takového nepořádá.Hezký den.