Přeskočit na obsah

Necháme se otrávit?

Také vás znechutilo snížení platů natolik, že se vám už nechce pracovat? Jestli ano, tak nečtěte tento článek, protože to nemá cenu. Jestli ale přemýšlíte jak dál, pak vám nabízíme zamyšlení na toto téma.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V diskusi pod článkem Komunikace se strávníky se objevil názor, u kterého je jako autor uveden Pesimista:

Tyto články, o co všechno se máme snažit za minimální mzdu s minimálními úvazky, už nám lezou na nervy. Vy, autoři, pracujete za takových podmínek? Nic podstatného se tady nevyřeší, jen se mudruje. A zbytečně. Kdo chce skoro zadarmo pracovat 12 -16 hodin, jídelny jsou ideální možností. Už, vidím, manažery jak se hrnou. Udělám nutné a podstatné a jdu domů. Rodina mi už netrpí ubohý plat a žádný čas…

Při čtení tohoto příspěvku na mne dýchla „blbá nálada“, na kterou poprvé upozornil na sklonku devadesátých let minulého století bývalý prezident Havel. Přemýšlel jsem, zda je tento zápis stanoviskem většiny lidí, kteří ve školním stravování pracují, nebo jestli vyjadřuje osobní postoj autora.

Pro situaci ve školním stravování jídelen mám velké pochopení. Když jsem při nedávné návštěvě jedné větší školní jídelny slyšel, že její vedoucí nyní pracuje za plat hlavní kuchařky a hlavní kuchařka odchází s minimální mzdou, zmizel mi úsměv z tváře. Přesto však vedoucí této jídelny pracuje dál, plánuje změny, kterými musí reagovat na nové požadavky z okolí, neztratila životní optimismus a dokáže se usmát. Plat je pro ni jistě velmi důležitý, ale v jejím životě se netočí vše jen kolem něho. Proto se domnívám, že náš postoj k práci není jen otázkou platu. Je dán hodnotami, které zastáváme, a jejich prioritou.

Jedeme dál
Článek, pod kterým se objevil zmíněný názor, byl o marketingu. Obsahoval množství příkladů, jak jídelny uplatňují marketingové metody, a to navzdory tomu, že jejich personál nyní pobírá plat o deset, dvacet i více procent nižší než dříve. V redakci máme zprávy o tom, že i se současnými platy v mnoha jídelnách vymýšlejí a realizují nové marketingové akce, kterými chtějí přilákat nebo udržet strávníky. Jak mi řekli na nedávné konferenci Školní stravování, není takový přístup záležitostí platu, ale srdce. Záleží, jestli chci dělat a vymýšlet, či ne.

Chtěl bych také připomenout, že soukromá sféra si obdobím propouštění a snižování platů již prošla několikrát a zaměstnanci firem se této nové situaci museli přizpůsobit. Mezi takto postiženými byly i profese s výdělky hluboko pod celostátním průměrem – podobně jako tomu je ve školním stravování.

Snížení kvality je začátkem konce
Bohužel se však vyskytují i takové zprávy, že kuchařky začínají sabotovat svou práci, že pracují opravdu jen do výše svého platu. Jak se strávníkům bude líbit nedbale naservírované jídlo nebo nedbale osušené nádobí, a to jen proto, že kuchařka má nižší plat? Jak budou rodiče hodnotit jídelní lístek zjednodušený na maximální možnou míru, protože kuchařky z důvodu platu odmítají připravovat složitější jídla?

K vědomému snížení kvality se každá firma brání, protože je to cesta k záhubě. Podobně by mělo reagovat i školní stravování: chtějí-li jejich zaměstnanci, aby jídelny fungovaly dál, musí udržet současnou kvalitu služeb. Komu se současný stav a platy nelíbí, může odejít. Ale třetí cesta pro zaměstnance, cesta snížení kvality, neexistuje.

Odchod ze školní jídelny se může zdát někomu útěkem od problému. Může to však být řešením. Jestliže se ve škole, v jednom městě nebo okrese odhodlá k tomuto kroku více lidí, může to být pro nadřízené orgány výstrahou, že situace je opravdu vážná a že je ji třeba řešit.

Necháme se otrávit?
Vážený pane Pesimisto, který jste napsal úvodní příspěvek. Přemýšlel jsem, jestli vaše přezdívka vyjadřuje jen vaše momentální rozpoložení nebo celý váš životní postoj. A nejen to. Možná dokonce patříte k těm, kteří připouštějí, aby jim všechny ty zlotřilosti, o nichž se denně dočítáme v novinách, výrazně ovlivňovaly váš život. Co vám za ale současné situace neleze na nervy? Jaká témata článků jste ochoten přijmout, jaké kladné životní hodnoty jste ochoten vyznávat?
Když vám snížili plat, znamená to, že již nebudete číst odborné články? Přestanete se zajímat o nové receptury nebo dokonce dáte vašim strávníkům co proto, aby věděli, za jaký plat pracujete?

Rádi bychom zveřejňovali informace, které vám ve vaší práci pomohou, a jsem přesvědčen, že takový byl i uvedený článek. Nemůžeme ale přestat o mnoha věcech psát jen proto, že nepedagogickým pracovníkům snížili plat.

Řešme svou situaci
Pesimista se také ptá, jestli autoři portálu Jídelny.cz píší za podobných podmínek jako vy. Je těžké odpovědět, protože portál externí autory neplatí hodinovou sazbou. Je ale známo, že v Česku se z autorských honorářů nikdo neuživí (tedy pokud nejste Viewegh). Všichni autoři portálu mají honoráře jako přivýdělek a dostávají je za články, které většinou píší ve svém volném čase a po nocích. Někteří naši externí autoři díky své úzké specializaci těžko nacházejí pracovní uplatnění, pracují na zkrácené úvazky a bojují s financemi podobně jako vy. Přijali ale nabídku portálu Jídelny.cz, stojí je to další úsilí a mají další zdroj financí.

Podobně se snaží zlepšit svou situaci mnoho jídelen, které se pouští do doplňkové činnosti, aby získaly další zdroj financí, aby si na platech přilepšily. Osobně znám kuchařky a vedoucí, které si přivydělávají jinde. Tito lidé se prostě snaží svou platovou situaci řešit. Jestliže problém neřeší Ministerstvo školství nebo ředitel školy, musí si lidé pomoci sami.

Podmínky k práci si musí zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodnout, příp. také vybojovat. To často není jednoduché. Vyžaduje to umění formulovat názor, netajit se s ním, vyjednávat, občas si dupnout a někdy jít do sporu. To se v jídelnách často neděje, ale ti, co chtějí svou platovou situaci zlepšit, nemají kromě odchodu jinam příliš na výběr.  Jsou však takoví, kteří svou situaci řešit nebo zlepšit nechtějí. Nebo neumějí? A místo toho šíří blbou náladu. Jak jim pomoci?

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pekařka

    Děti za nic nemohou
    Je to hodně složitá problematika ze všech stran. Ale v žádném případě bych nedopustila, aby na naši mzdovou situaci doplácely děti. Tak jako je nesmí postihnout naše tělesné neduhy, tak také nesmějí pocítit naši (občasnou) nechuť jít do práce. Mám obrovské štěstí na personál kuchyně – také jsme pocítily „újmu“ na penězích, přesto holky pořád dělají naplno, jednou v roce děláme tématický týden, kuchařkám není zatěžko připravovat bezlepkovou a jaterní dietu, jsou stále usměvavé (hlavně u výdejního okénka), se strávníky si povídají, pochválí pěkný svetřík, požertují, prostě dělají vše pro to, aby nám strávníci „neutekli do bufetu“. Šéfkuchařka na každý problém reaguje slovy „buďme rádi, že máme práci“. Děvčata, nedejte se úplně otrávit, pak to opravdu s jídelnami půjde z kopce dolů. Vydržte, snad bude líp.

    • Autor: JanaV.

      Re: Děti za nic nemohou
      Patřím do skupiny pesimistů. Určitě ale ne na úkor dětí. Proč bych měla dělat ale víc než mi ukládá vyhláška? Jsme zvyklé dělat maximum, ale. Učitelka nacvíčí něco s dětmi, pozve odpoledne rodiče, ukáží se, dostane to zaplacené. My uděláme ochutnávku pro rodiče, ředitel poděkuje a sníží nám plat ve prospěch ostatních neped. pracovníků. Jsem toho názoru, že pokud za minimální mzdu budeme dělat maximum, nikdo si naší práce nezačne vážit. Od r. 2013 přecházíme pod zřizovatele. Ministerstvo š. nás nechce. Můžeme jen vyčkávat, co to zase přinese. Na otázku zřizovatele proč nemáme doplňkovou činnost jsem odpověděla. Protože o to, co jsme si tím vydělaly nám snížil peníze od státu, tak proč. Nikdo s tím nic neudělá. Přeji Vám všem krásnou dovolenou.

  • Autor: tara

    názor
    Plně souhlasím, čím víc děláme, tím máme méně peněz, měla jsem představy o vedleší činnosti co vše by se dalo dělat, ale už nic nevymýšlím, protože jsem si začala vůči kuchařkám připadat jako otrokář, za vydělané peníze se nakoupil inventář třeba i za 200 tis. a zbytek šel do rezervního fondu, proto jsem pesimista taky. Kucha řky dostaly roční odměnu od 1000 – 5000,– Kč., takže na měsíc skoro nic. Hledat si druhé zaměstnání při také dřině a oddělaných 8 hod.tzn. v pět stávat, od šesti do tří dělat, pak honem na nákup, postarat se o rodinu , od pěti do deseti jít do dalšího zaměstnání……. to bych chtěla vidět, kdo by to vydržel. Jinak Vám přeji příjemnou dovolenou a odpočiňte si, musíme věřit, že bude líp

    • Autor: Lenka

      Re: názor
      Opravdu od roku 2013 budeme pod městem,myslím zřizovatelem?

      • Autor: Radka

        Re: názor
        Nemyslím si, že by to bylo tak jednoduché, to by nás museli zřizovatelé chtít. Kuchařky v nemocnicích platí také zdravotnictví.

    • Autor: Pesimista

      Re: názor
      Děkuji, za reakci na má slova.
      Musím Vám, ale opět oponovat.
      1) Ukažte, mi někoho, kdo v této republice pracuje z lásky
      k bližnímu, možná jen ty kuchařky
      2) Systém starování je určitě třeba zachovat z důvodu
      odbytů počítačových programů, školního stravování
      pro děti už skoro zadarmo, zavodního úplně zadarmo…
      3) Mám, syna a ten již odmalinka komentuje, že nejsem doma a ještě ani nic nevydělám. Nyní už je dospělý a pochopil, že jiné děti jsou vždy první.
      4) Čím víc budeme dělat zadarmo a navíc tím to bude horší, oni zjistí, že to opravdu jde s minimem za hubičku.
      5) Mám, život a tuto práci rád, ale musí mě i uživit.
      Podívejte se na rostoucí životní náklady!
      6) Je to boj s větrnými mlýny, věřte mi.

      • Autor: Tereza

        Re: názor
        Dokážu pochopit vaše názory či důvody k nim, ale nechápu proč negativně reagujete i na ty, co se pro vás snaží udělat aspoň něco, viz např. ty, co se přispívají na tenhle web.
        Připomíná mi to situaci (nevím, jestli denně jezdíte do práce vlakem), kdy za zpoždění vlaku dostane „vylágoš“ průvodčí. A přesto jsou mezi nimi i takoví, kteří se snaží omluvit a nebo poradí, jakou slevu lze kdy využít.
        Co navrhujete udělat, aby se situace aspoň trochu změnila? (můj dotaz z 8.6.)

        • Autor: Zoee

          Re: názor
          Myslím, že řešení je nasnadě.Zřizovatel od roku 2013.
          Co to bude znamenat, víme asi všichni…

      • Autor: Pesimistka ještě větší

        Re: názor
        souhlasím s Vámi! Ať si někdo zkusí vyžít měsíčně za 10000Kč a přitom platit hypotéku,elektriku a živit malé děti.

        • Autor: Marx

          Re: názor
          Plat je pro ni jistě velmi důležitý, ale v jejím životě se netočí vše jen kolem něho. Proto se domnívám, že náš postoj k práci není jen otázkou platu. Je dán hodnotami, které zastáváme, a jejich prioritou.

          Ten text, mě zvlášt zaujal. To už je komunismus, ne?

          • Autor: Kapitalismus

            Re: názor
            Podobně se snaží zlepšit svou situaci mnoho jídelen, které se pouští do doplňkové činnosti, aby získaly další zdroj financí, aby si na platech přilepšily. Osobně znám kuchařky a vedoucí, které si přivydělávají jinde. Tito lidé se prostě snaží svou platovou situaci řešit. Jestliže problém neřeší Ministerstvo školství nebo ředitel školy, musí si lidé pomoci sami.

            A toto zas kapitalismus…….

            Protiřečíme!

          • Autor: Engels

            Re: názor
            Marxi, to je zatím socialismus, v komunismu už plat brát nebudeme vůbec – už si budeme všichni rovni. Už se těším!!!

  • Autor: hanina

    pesimista
    Přečetla jsem si pozorně text zadavatele příspěvku a vaše reakce na téma – pesimista.
    Pravda je na jedné i na druhé straně. Myšlenka socialismu a kapitalismu vystihuje vše.
    Jenže v socialismu se stát více staral o spokojenost pracujících i za cenu menších mezd.
    V kapitalismu se v podstatě stát nestará o nás,
    ale pouze o to, jak nám ty peníze ještě sebrat.
    Pokud je člověk zodpovědný, pracuje i nadále tak,
    aby splnil dobře svoji práci a nikdo nemohl říct, že
    je lajdák. Jeho aktivita se ale pomalu a jistě snižuje s klesající náladou v kolektivu.
    Pokud pracuje jen pro peníze, pak je to s výsledky
    horší. Hledat si druhé zaměstnání po jedné směně je sice finanční řešení, ale jak to vypadá druhý den v práci? Únava, podrážděnost, iniciativa se vytrácí.
    Pokud budu vyžadovat úsměvy od ženy, která se
    vrací ve 22 hodin z dalšího zaměstnání a ráno vstává v 5 hodin do práce považuji za troufalost.
    Tyto ženy samoživitelky chodí pracovat i v sobotu a neděli, aby zabezpečily střechu nad hlavou svým dětem.
    V životě je potřeba jíst, bydlet,svítit, uživit rodinu
    splácet hypotéky, začít si šetřit na důchod……
    To je čím dál obtížnější a sen o tom, že bude mnoho lidí pracovat jen za pochvalu nestačí.
    Hodně pamatuji a v životě jsem poznala sama
    na vlastní kůži, co je to nedostatek. Tolik zoufalství,
    nespokojenosti a nevíry v budoucnost jsem však
    neviděla, jak nyní. „Idea a morální podpora“, která
    nám byla zadavatelem naservírována mi skutečně
    připomíná komunismus a do této doby se moc nehodí. Proletariát chce jíst a slušně bydlet a ne pracovat skoro zadarmo.
    Nic se nezmění ani až přijde na řadu zřizovatel. Bude se z úsporných důvodů snažit jídelen zbavit. Pronajme je a bude vybírat nájem. Nájemce bude propouštět a snižovat náklady, zvyšovat ceny obědů a…. pán bůh s námi. Jsem životní optimista, to mi věřte. Už proto, že to ještě nějaký ten rok potrvá a možná, že nás někdo zachrání dalším přesvědčováním úřadů, jak je školní stravování prospěšné.

    • Autor: Tereza

      Re: pesimista
      Přeji vám, aby se ten „někdo“ brzy našel nebo aby jste ho našli vy třeba mezi sebou.

      Bez intenzívního lobbingu (v pozitivním smyslu – informování o činnosti, problémech, dodávání návrhů změn či nových právních předpisů) na úřadech, nejlépe opakovaně, včetně schůzek s relevantními úředníky (Ministr je až poslední možnost, když vše přetím selže), se samo nic nezmění.

  • Autor: xxxxxx

    necháme se otrávit !
    Vážený p. Ludvíku,pozorně si pročtěte tyto články všechny jsou velice pravdivé a smutné jak je podceňovaná práce kuchařek a vedoucích.Jen se ozvem tak se nám hned řekne :nelíbí se ti tak jdi máme další na vyučení nezáleží .Moje práce je celoživotní koníček.Mám již 3 roky do důchodu a jsem moc smutná jak strašne klesá naše hododnota práce místo oceňování jak je důležité školní stravování .Na místa vyučených kuchařek se dosazují děvčata z pracáků bez škol a praxe,které ani nemají zájem o práci v kuchyni a hlavně hygienum, ale mají práci naco vyučené však to nějak uklohní však vaří doma pro 4 lidi tak hravě zvládnou pro 300 nanormovat však ať se postará vedoucí .Svačinky pro MŠ připravuje uklízečka napřed utře dětem prcinky a pak namaže svačinky.A jen se ozvu tak řekne ředitelka pokud se vám nelíbí máme další nevyučeným se nemusí tolik platit a hned je kde ušetřit .Jak to půjde dál?

  • Autor: ruzenkaruzova

    necháme se otrávit
    Titulek je hezký…myslím že tady už nejde o to zda se necháme otrávit ale z čeho budeme žít když platit se musí za všechno ,já jsem už dva měsíce ze školství pryč a musím říct že je to úleva je velká ,pracovala jsem 20 let jako vedoucí kuchařka a 4 roky ved. školní jídelny,školy se sloučili tak jsem změnila místo tak že jsem vaření opustila úplně……dříve jsem si myslela že tento obor bude můj život ale po zkušenostech jsem rezignovala pracovat ve školství ………