Přeskočit na obsah

Nedílnou součástí školní jídelny je i její prostředí

Víte o tom, že je důležité nejen dobré jídlo, ale i prostředí jídelny, kam chodí strávníci obědvat? Přečtěte si o jídelně, která péči o svoje prostředí věnuje velkou pozornost a kam strávníci dospěláci i malí chodí rádi. A nejen na dobré jídlo.

Autor: Václava Bublová

Pracuji ve školní jídelně již mnoho roků. Má práce není omezena „pouze“ na rutinní, do mnoha oborů zasahující práci vedoucí jídelny – mám na mysli hlavně tu přepestrou záležitost provozu. Na mých bedrech také leží školení, hygiena, bezpečnost, řízení a vedení lidí, spolupráce s vedením a rodiči, motivace dětí, spolupráce s dodavateli, znalost zboží, účetnictví, velká odpovědnost za finance, samovzdělávání, osvěta a v neposlední řadě zájem o budování té NAŠÍ školní jídelny.

Dáváme o sobě vědět
Není to jednoduchá záležitost, na škole jsou jiné prioritní obory a zaměstnanci. Každé úsilí jde pomalu, ale jde. Postupně jsme si i my zasloužili uznání, že jsme ve škole všichni jedna parta.
Dávali a nadále dáváme o sobě vědět tím, že vtáhneme do hry děti i jejich rodiče. Dnes již známými ochutnávkami: v době třídních schůzek pro rodiče, v době obědů pro děti. Povídáním při výuce o výživě podle plánu třídního učitele. Děti druhých tříd samy tvoří dle mého vedení jídelníček na celý měsíc (zajímavé je, že vůbec nevybraly kynuté knedlíky).

Tématické týdny a bodíky
Zařazuji tématické týdny např. jablíčkový, zelný, bramborový, rybí apod. Jde o to vybranou surovinu zařadit do jednoho jídla každý den. Zařazuji týdny s národní kuchyní jiných zemí. Přizpůsobíme našim strávníkům recepty např. italské, francouzské, řecké, slovenské, mexické kuchyně. V Týdnu s našimi sousedy jsme každý den uvařili jídlo našich nejbližších zahraničních sousedů. Děti týden po ukončení vhazují do nádob bodíky za jimi vybrané nejchutnější jídlo. Nechala jsme se inspirovat i Troškovou trilogií Slunce, seno… a dětem jsme udělali týden s těmito hrdiny – Keliščiny rybí karbanátky, Jirkův oblíbený králík, Vencův kančí guláš apod. A opět bodíky.

Spolupráce se školou
Na nástěnce u jídelny si mohou děti přečíst, kdy a co jsou Den vody, Den zdraví, Den čistých rukou a také o Charitě apod.


Úzce spolupracujeme se školou při jejich akcích – Vánoční trhy, Velikonoce, Mikuláš, zápisy dětí do 1. tříd, Běh pro zdraví, Den dýní a tímto i maškary apod. Děti se také mohou inspirovat ukázkovou tabulí Vánoce a Velikonoce. Dnes již šancí, kdy se rodina sesedne u stolu, není mnoho, a proto si ji všichni spolu mohou užít již přípravou slavnostní tabule.

Osvěta
Všechny tyto akce provází osvěta na nástěnce od A do Z o vybraném tématu, pestrá a lákavá dekorace k tématu. Někdy se na výzdobě podílejí i samy děti – malováním jablíček k Týdnu s jablíčky, malováním ryb k Rybímu týdnu – potom jsme v jídelně jako pod vodou a všude jsou namalované ryby.

Do NAŠÍ jídelny chodí rádi
Vše je důležité dopředu vymyslet a naplánovat a hlavně uvést ve skutečnost. Je to kreativní práce a rozhodně ji nestačíte udělat v pracovní době. Ale radost a zájem dětí, rodičů a učitelů stojí za námahu. O otázce finančního ohodnocení raději pomlčím.


Výzdobu a dekorace k akcím si tvořím sama, tak jako v samotné jídelně. Měním ji podle ročního období, nebo prostě podle nálady a potřeby. Někdy padne i celý víkend k uskutečnění nápadu, ale potom pomohou přidržet, pověsit, zavázat apod. paní kuchařky. Zde musím právě jim velice poděkovat za jejich práci při uskutečňování těchto aktivit, které také dělají jídelnu právě tou NAŠÍ jídelnou. Jásavé výkřiky dětí, zvláště těch malých, když přijdou do jídelny, také uznání všech dospělců je známkou, že do jídelny chodí rádi. A nejen na dobré jídlo.

Václava Bublová, vedoucí školní jídelny ZŠ Březenecká 4679, Chomutov

 

Autor: Václava Bublová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča 1

    „naše“ jídelna
    Moc pěkné, dobré nápady. :-)))

  • Autor: Dagmar

    Vzorová práce
    Moc Vás a Váš kolektiv chválím, tak to má být. Pro školní stravování a jeho propagaci děláte velmi záslužnou práci. Doufám, že Vás za to vedení školy aspoň slovně ohodnotí. Neustávejte a těším se na další Váš příspěvek.

  • Autor: haris

    záslužná práce
    Něco podobného,ne až v takové míře dělám také.I když si myslím,že o zdravou výživu se u nás moc nikdo nezajímá.Spíš o nezdravé diety.
    Ale i tak jim dělám nástěnku a sháním zdravé recepty.Třeba alespoň jeden se chytí.Výzdobu stolů u nás nikdo neocení ,ba si téměř nevšimnou.
    Je to moc hezké.