Polévka hráškový krém s krupicovými nočky se šunkou
Gratinovaný losos s listovým špenátem a těstovinami
Ledový salát s ředkvičkami, kukuřicí a jogurtem
Polévka hráškový krém s krupicovými nočky se šunkou
Potravina | Množství | ||
I.SK/10 OS. | II.SK/10 OS. | III.SK/10 OS. | |
Voda | 2000 g | ||
Sterilovaný hrášek | 300 g | ||
Brambory | 150 g | ||
Pórek | 100 g | ||
Hladká mouka | 55 g | ||
Smetana | 80 g | ||
Sůl | 20 g | ||
Majoránka | 3 g | ||
Krupice | 55 g | ||
Vejce | 60 g | ||
Máslo | 20 g | ||
Šunka | 40 g | ||
Voda a mléko | 150 g |
Technologický postup:
Krupicové nočky – vodu s trochou mléka necháme vzkypět, přidáme krupici a přivedeme k varu. Osolíme a sejmeme z ohně. Směs necháme vychladnou, pak do ní vmícháme vejce a pokrájenou šunku. Nočky prolisujeme přes síto na kapání a uvaříme v osolené vodě.
Polévka – oloupané a pokrájené brambory, pórek, část hrášku dáme povařit, rozmixujeme v hladký krém, zahustíme moukou, okořeníme, přidáme smetanu a do hotové polévky necháme lehce povařit zbytek celého hrášku. Do polévky vkládáme před výdejem uvařené nočky.
Gratinovaný losos s listovým špenátem a těstovinami
Potravina | Množství | ||
I.SK/10 OS. | II.SK/10 OS. | III.SK/10 OS. | |
Těstoviny penne | 800 g | ||
Olej – lepší je olivový olej | 30 g | ||
Losos – vykostěný filet | 700 g | ||
Sůl | 20 g | ||
Bazalka čerstvá nebo mražená | 10 g | ||
Listový špenát mražený | 450 g | ||
Česnek | 25 g | ||
Tuk – rama máslová | 60 g | ||
Máslo | 60 g | ||
Hladká mouka | 250 g | ||
Sýr na pizzu | 100 g | ||
Mléko | 1250 ml | ||
Muškátový květ | 2 g | ||
Strouhanka | 20 g |
Technologický postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do poloměkka a promícháme s olejem. Lososový filet omyjeme, lehce okořeníme bazalkou, osolíme a upečeme v konvektomatu. Špenát zlehka podusíme na oleji, ochutíme česnekem a solí.
Z mléka, hladké mouky a másla uvaříme řidší bešamel, který ochutíme muškátovým květem a mírně osolíme a vmícháme nastrouhaný pizza sýr. Část strouhanky opražíme na sucho na pánvi.
Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče – vyššího plechu vrstvíme těstoviny, špenát, pokrájený losos a na konec opět těstoviny. Vrstvy důkladně prolijeme bešamelem a posypeme opraženou strouhankou. Dáme zapéct do konvektomatu na 180 °C asi 40 min.
Ledový salát s ředkvičkami, kukuřicí a jogurtem
Potravina | Množství | ||
I.SK/10 OS. | II.SK/10 OS. | III.SK./ 10 OS. | |
Ledový salát | 370 g | ||
Kukuřice sterilovaná | 100 g | ||
Ředkvičky | 160 g | ||
Jogurt bílý | 140 g | ||
Směs bylinek do salátů | 10 g | ||
Sůl | 5 g | ||
Sekaná pažitka | 8 g |
Technologický postup:
Natrhaný, očištěný salát smícháme s kukuřicí a na nudličky pokrájenými ředkvičkami. Přeléváme směsí zakysané smetany a jogurtu a bylinkami a sypeme čerstvou sekanou pažitkou.
Diskuze