Přeskočit na obsah

Nejlepší receptury ze soutěže školních jídelen (2)

Na vaše přání zveřejňujeme vítězné receptury ze soutěže O nejlepší školní oběd, která proběhla na konci října v Praze. Dnes se můžete seznámit s recepturami, s kterými se umístila školní jídelna ZŠ Chmelnice z Prahy 3 na druhém místě.

Autor: Redakce

Polévka hráškový krém s krupicovými nočky se šunkou
Gratinovaný losos s listovým špenátem a těstovinami
Ledový salát s ředkvičkami, kukuřicí a jogurtem

Polévka hráškový krém s krupicovými nočky se šunkou

Potravina

Množství

I.SK/10 OS.

II.SK/10 OS.

III.SK/10 OS.

Voda

2000 g

Sterilovaný hrášek

300 g

Brambory

150 g

Pórek

100 g

Hladká mouka

55 g

Smetana

80 g

Sůl

20 g

Majoránka

3 g

Krupice

55 g

Vejce

60 g

Máslo

20 g

Šunka

40 g

Voda a mléko

150 g

Technologický postup:
Krupicové nočky – vodu s trochou mléka necháme vzkypět, přidáme krupici a přivedeme k varu. Osolíme a sejmeme z ohně. Směs necháme vychladnou, pak do ní vmícháme vejce a pokrájenou šunku. Nočky prolisujeme přes síto na kapání a uvaříme v osolené vodě.

Polévka – oloupané a pokrájené brambory, pórek, část hrášku dáme povařit, rozmixujeme v hladký krém, zahustíme moukou, okořeníme, přidáme smetanu a do hotové polévky necháme lehce povařit zbytek celého hrášku. Do polévky vkládáme před výdejem uvařené nočky.

Gratinovaný losos s listovým špenátem a těstovinami

Potravina

Množství

I.SK/10 OS.

II.SK/10 OS.

III.SK/10 OS.

Těstoviny penne

800 g

Olej – lepší je olivový olej

30 g

Losos – vykostěný filet

700 g

Sůl

20 g

Bazalka čerstvá nebo mražená

10 g

Listový špenát mražený

450 g

Česnek

25 g

Tuk – rama máslová

60 g

Máslo

60 g

Hladká mouka

250 g

Sýr na pizzu

100 g

Mléko

    1250 ml

Muškátový květ

        2 g

Strouhanka

      20 g

Technologický postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do poloměkka a promícháme s olejem. Lososový filet omyjeme, lehce okořeníme bazalkou, osolíme a upečeme v konvektomatu. Špenát zlehka podusíme na oleji, ochutíme česnekem a solí.
Z mléka, hladké mouky a másla uvaříme řidší bešamel, který ochutíme muškátovým květem a mírně osolíme a vmícháme nastrouhaný pizza sýr. Část strouhanky opražíme na sucho na pánvi.
Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče – vyššího plechu vrstvíme těstoviny, špenát, pokrájený losos a na konec opět těstoviny. Vrstvy důkladně prolijeme bešamelem a posypeme opraženou strouhankou. Dáme zapéct do konvektomatu na 180 °C asi 40 min.


Ledový salát s ředkvičkami, kukuřicí a jogurtem

Potravina

Množství

I.SK/10 OS.

II.SK/10 OS.

III.SK./ 10 OS.

Ledový salát

370 g

Kukuřice sterilovaná

100 g

Ředkvičky

160 g

Jogurt bílý

140 g

Směs bylinek do salátů

10 g

Sůl

5 g

Sekaná pažitka

8 g

Technologický postup:
Natrhaný, očištěný salát smícháme s kukuřicí a na nudličky pokrájenými ředkvičkami. Přeléváme směsí zakysané smetany a jogurtu a bylinkami a sypeme čerstvou sekanou pažitkou.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se