Značení potravinářských výrobků podle EU
Evropská unie postupně zavádí jednotná pravidla popisu složení potravin. Účelem těchto pravidel je zabezpečit, aby spotřebitelé měli úplné informace o potravinářských výrobcích. Nové evropské značení na výrobcích je podporované Potravinářskou komorou ČR a mělo by být významným přínosem pro spotřebitele. Díky tomuto značení je možné získat užitečné informace o složení a výživné hodnotě zakoupené potraviny. Co tedy na obalu potravin mimo jiné najdeme?
Nutriční informace
Uvádějí množství energie dodávané 100 g nebo 100 ml výrobku zároveň s množstvím hlavních živin jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky. Na obalech mohou být uvedeny rovněž vitamíny, minerální látky a vláknina.
Příklad tabulky nutričních hodnot: zdroj Informační brožura „Nutriční značení: Co pro mě znamená?“ (www.foodnet.cz)
na 100 g | na porci 250 g | |
energie | 140 kcal/589 kJ | 350 kcal/1473 kJ |
bílkoviny | 10,2 g | 25,5 g |
sacharidy | 14,6 g | 36,5 g |
z toho cukry | 1,9 g | 4,8 g |
tuky | 4,6 g | 11,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 2,1 g | 5,3 g |
vláknina | 1,4 g | 3,5 g |
sodík | 0,5 g | 1,3 g |
vitamínyB1 | 0,21 mg (15% DDD) | 0,53 mg (38% DDD) |
minerální látky vápník | 158 mg (20% DDD) | 395 mg (49% DDD) |
Doporučená denní dávka DDD
Jedná se o vědecky stanovené hodnoty, jednotlivých vitamínů a minerálních látek potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu. Na etiketě potravinářského výrobku je uvedeno množství vitamínů a minerálních látek obsažených v daném výrobku a také jejich procentní podíl na doporučené denní dávce (DDD).
Například 158 mg vápníku z výše uvedené tabulky pokrývá 20% doporučené denní dávky této živiny, která je 800 mg.
GDA
(Z anglického Guideline Daily Amounts) doporučené denní množství uvádí podíl jedné porce potraviny na denním příjmu energie a hlavních živin na osobu. Tyto údaje umožňují sledovat aktuální rozložení příjmu energie a živin ze zakoupené potraviny. Konzument si tak může lépe rozdělit jednotlivé dávky jídel během dne. Vzhledem k tomu, že se požadavky na výživu mění v závislosti na pohlaví, věku, hmotnosti, výšce a úrovni tělesné aktivity. Bylo dohodnuto, že hodnoty GDA používané pro dospělou ženu, budou aplikovány na všechny dospělé osoby. Tyto hodnoty totiž nejlépe splňují potřeby většiny populace a mělo by se tak zabránit nedorozuměním při uvádění rozdílných hodnot pro muže, ženy či děti.
Hodnoty GDA představují doporučení pro optimální výživu, nikoliv pevné cíle či neměnné normy. Údaj o nich je pro výrobce nepovinný.
Hodnoty GDA pro dospělé založené na denním příjmu 2000 kcal:
Energie | 2000 kcal |
Celkový tuk | ne více než 70 g |
Nasycený tuk | ne více než 20 g |
Sacharidy | 270 g |
Celkové cukry | ne více než 90 g |
Bílkoviny | 50 g |
Vláknina | nejméně 25 g |
Sodík (Sůl) | ne více než 2,4 g (6g) |
Zdroj http://www.vupp.cz/czvupp/aktualit/foodtoday/ftoday57.htm
Nové údaje
Jak vidíme z příkladů je soubor nově zveřejňovaných informací na výrobcích širší než dříve. Zatím jsme příliš nevnímali rozdíl mezi sacharidem a cukrem, tukem a mastnou kyselinou. Musíme si ale uvědomit, že zatímco cukr patří k těm součástem stravování, jejichž konzumace by měla být co nejnižší, sacharidy jsou údajem celkovým, pokrývajícím i polysacharidy, které jsou pro lidský organizmus důležité.
Totéž platí i u tuků. Obecná informace o množství tuku nic neříká o jeho druhu (může být živočišný nebo rostlinný). Živočišný tuk obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Naproti tomu tuk rostlinný obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin, které hladinu cholesterolu snižují.
Označování výrobků v praxi
Označování GDA je nepovinné, přesto možnost své výroby označit již využilo téměř dvacet domácích a mezinárodních výrobců, Na trhu se zatím můžeme setkat asi s třemi stovkami takto označených výrobků. Mezi výrobce zavádějící nové značení patří nejen mezinárodní společnosti Cadbury Schweppes, Campbell’s, Coca-Cola, Danone, Kellogg’s, Kraft Foods, Mars, Nestlé, Opavia, Orangina, Pepsi, Tesco a Unilever, ale i místní firmy, jako jsou Emco, Karlovarská Korunní, Kofola a Pragosoja.
Organický výrobek
Další novinkou, která se brzy začne na výrobcích objevovat je výraz „organický výrobek“. Budeme ho nacházet u potravin, které splňují vysoké normy týkající se ochrany životního prostředí a zvířat. Evropské logo „Organické zemědělství-kontrolní systém ES (Organic farming-EC Kontrol System)“ mohou použít výrobci, kteří splňují požadované podmínky. Jejich výrobky jsou z více než 95 % organického původu a neobsahují žádné geneticky modifikované organismy.
GMO
Co je to GMO? Jedná se o potraviny z geneticky modifikovaných organismů. To znamená, že k produkci surovin byly použity speciálními technologiemi vyšlechtěné rostliny nebo zvířata. Když potravina obsahuje více než 0,9 % geneticky modifikovaných organismů, musí být označená značkou GMO nebo například výrazem „geneticky modifikovaný.“ Také musí být uveden identifikační kód určující, jaká modifikace byla při šlechtění použita. Zatím jsou v EU pro potravinářské využití schváleny GMO kukuřice, sóji, řepky a bavlníku.
Více informací k tématu označování potravin v článku Označování potravinářských výrobků.
Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce
Diskuze
Autor: Tereza
Odkdy?
Myslím, že by měla být podaná informace úplná a tedy i zmínit odkdy nová pravidla budou platit. Máte-li na mysli nový návrh nařízení Rady a Evropského parlamentu o informacích o potravinách pro spotřebitele, pak by bylo vhodné doplnit, že tento návrh je teprve diskutován v pracovních skupinách Rady EU, nebyl ještě předložen Evropskému parlamentu a to znamená, že si ještě nějaký pátek počkáme… Zajímavé je, že tento návrh kombinuje požadavky směrnice na označování potravin s požadavky směrnice na označování nutriční hodnoty na potravinách.
Co se týká označování potravin z organického zemědělství a GMO, zde platí zvláštní právní předpisy ES.
Autor: Tereza
Kdo?
Pokud nemyslíte návrh nového právního předpisu ES, pak by bylo vhodné uvést, zda je o soukromé standardy, na jejichž dodržování se v rámci EU dohodly např. některé potravinářské firmy apod. Informace tak, jak je podána je neúplná a může být zavádějící… Možná jsem puntičkář, ale „Evropská unie“ je pro mě bohužel hodně široký pojem.
Na druhou stranu je fajn, že se tu o tom někdo zmínil – díky!