Řada školních jídelen je nyní zavřena nebo má omezený provoz. Využijte tuto dobu, abyste získali nové a aktuální informace z vašeho oboru! Jak ale na to, když prezenční semináře nemohou být z důvodu platných omezení pořádány?
Připravili jsme pro vás internetové webináře – semináře vedené lektorem online v reálném čase a rádi bychom od vás získali informace, o jaká témata máte největší zájem, které online semináře vám spustit nejdříve. Prosíme, vyplňte nám dotazník na konci tohoto článku!
Online semináře portálu Jídelny.cz probíhají tak, že si v určenou dobu zobrazíte zadanou internetovou stránku, kde proběhne přednáška lektora na určité téma. Lektora budete sledovat v živém vysílání, jeho výklad bude doplněn prezentací a podkladovými materiály, které vám předem dodáme. Pokud budete mít k tématu před seminářem nebo během něho dotaz, můžete ho lektorovi položit prostřednictvím chatu.
Výhodou je, že online seminářů se můžete účastnit kdekoli, bez nutnosti dojíždění. Ke studiu vám stačí počítač s internetem a reproduktory, propiska a zápisník na poznámky. Cena zahrnuje účast na kurzu, studijní materiály a možnost chatu s lektorem v době vysílání.
Těšíme se na vás.
Aktuální nabídka témat pro online semináře
1. Interní audit školní jídelny
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Jak účelně a správně provádět vnitřní audit HACCP (jak včas zjistit případné nedostatky v provozu a neshody v zavedeném systému HACCP a vyhnout se tak případným problémům).
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
2. Odpady ve školní jídelně. Kam s nimi?
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Jak třídit odpady a kam s nimi, jak správně likvidovat odpad a zbytky jídel. Jak a proč vést průběžnou evidenci odpadů.
Délka vysílání: 120 minut. Cena: 800 Kč
3. Označování pokrmů
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Jak správně značit pokrmy. Co je to falšování a jak se ho můžete dopustit. Jak uvádět názvy pokrmů a které dovětky (např. čerstvý, domácí) je možné použít? Jak správně informovat o alergenech?
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
4. Řízení alergenů ve školní jídelně
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Máte jistotu, že nedochází ke křížové kontaminaci pokrmů alergeny? Máte potřebné zdroje informací pro sledování alergenů?
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
5. HACCP aneb máte kritické body správně?
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Ověřte si, zda máte systém kritických bodů zaveden správně, zda je aktuální a není zbytečně byrokratický.
Délka vysílání: 150 minut. Cena: 880 Kč
6. Hygienické minimum ve stravovacích službách
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Cílem je shrnout podstatné znalosti hygieny s důrazem na každodenní praxi a připomenout či doplnit, co vše by pracovníci provozu měli vědět a dodržovat.
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
7. Nezbytné požadavky hygieny aneb jak předcházet hygienickým nebezpečím při výrobě pokrmů
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Přehled bezpodmínečně nutných požadavků hygieny a nebezpečí z potravin. Dokážete posoudit provoz z hlediska plnění bezpodmínečně nutných požadavků hygieny? Připomeneme si, co jednotlivé požadavky znamenají pro praxi a jak je plnit.
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
8. Správná praxe aneb jak bezpečně připravovat pokrmy
Lektor: Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Co je to správná praxe? Víte, jak vytvořit vlastní postupy, jak předcházet onemocněním z potravin? Víte, jak správně skladovat a přechovávat potraviny? Můžete ve stravovacím provozu připravovat zmrazené polotovary (např. maso nakrájené na plátky) bez použití šokeru? Jaké podmínky je třeba přípravě polotovarů třeba splnit? Víte, jaké jsou možnosti ověření správné funkce teploměrů?
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
9. Etikety potravin – k čemu jsou užitečné pro školní jídelnu
Lektor: Ing. Pavel Ludvík
Víte, jaké jsou nejdůležitější informace, které najdete na obalech potravin? Seminář vám ukáže, jak pomocí nich potraviny vybírat a hodnotit jejich kvalitu z nutričního hlediska. Dále vám předvede, jak tyto údaje využít při zařazování potravin do spotřebního koše. Součástí je i rozbor několika desítek etiket potravinářských výrobků, které se ve školních jídelnách používají.
Délka vysílání: 45 minut. Cena: 600 Kč
10. Ryby a luštěniny – dobré zkušenosti s jejich podáváním
Lektor: Ing. Pavel Ludvík
Seznamte se se zkušenostmi těch jídelen, které úspěšně nabízejí rybí a luštěninové pokrmy. Co je důvodem jejich úspěchu? Zajímavé pokrmy a recepty, vhodná rybí masa, jejich zakomponování do obědového menu, použití příloh, dresinků a doplňků, uplatňování určitých postupů a triků, umění spolupráce s učiteli. To vše v kostce v tomto online semináři.
Délka vysílání: 45 minut. Cena: 600 Kč
11. Teorie spotřebního koše
Lektor: Ing. Pavel Ludvík
Používání spotřebního koše provází spousta polopravd a zažitých postupů. Co je ale skutečně uvedeno v legislativě? Zopakujte si, které právní předpisy se k spotřebnímu koši vážou a co z nich vyplývá. Které výživové normy ve vaší jídelně použít a jak si poradit v situacích, které ve vyhlášce nejsou? Tolerance spotřeby – v různých skupinách je různá. Víte, které principy zařazování potravin jsou obsaženy v legislativě a o které se můžete opřít?
Délka vysílání: 45 minut. Cena: 600 Kč
12. Základy výživy pro školní stravování
Lektor: Mgr. Jana Petrová
Cílem online semináře je seznámit s podstatnými informacemi z výživy člověka zaměřené především na děti. Zabývat se budeme základními složkami potravy, zásadami správné výživy, vlivem technologické úpravy pokrmů na kvalitu stravy a nakonec se budeme věnovat i zvláštnostem školního stravování a hlavním zásadám při sestavování jídelního lístku.
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
13. Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta
Lektor: Mgr. Jana Petrová
Online seminář je zaměřen na realizaci dietního stravování ve školních jídelnách, dále na specifika a zásady přípravy diet, které jsou nejčastěji ve školním stravování požadovány (především bezlepková, šetřící, bezmléčná, diabetická).
Délka vysílání: 90 minut. Cena: 750 Kč
14. Potravinová alergie a intolerance
Lektor: Mgr. Jana Petrová
Online seminář vysvětlí zásadní rozdíly mezi potravinovými alergiemi a intolerancemi. Popíše nejčastěji se vyskytující onemocnění (celiakie, alergie na mléko, laktózová intolerance aj.), jejich typické příznaky, nutná dietní opatření a zmíní také zásady, jak stravovat tyto strávníky ve školní jídelně a rizika s tím spojená.
Délka vysílání: 60 minut. Cena: 600 Kč
15. Cukr a sůl ve výživě dětí
Lektor: Mgr. Jana Petrová
Seznámíte se s podstatnými informacemi o cukru a soli z pohledu dětské výživy a školního stravování. Jak vhodně omezit množství soli ve školním stravování? Sladit dětem raději medem a ovocem než klasickým cukrem? Tak to jsou jen některé z častých dotazů, na které si během online semináře odpovíme.
Délka vysílání: 60 minut. Cena: 600 Kč
16. Bylinky ve školním stravování
Lektor: Mgr. Jana Petrová
Během online semináře se blíže seznámíte s bylinkami, které jsou vhodné pro použití ve školních jídelnách, s jejich vlastnostmi a uplatněním v různých pokrmech. Dozvíte se například i to, které bylinky snižují nadýmavost a hodí se do luštěninových pokrmů, či které vhodně doplní pokrmy z ryb.
Délka vysílání: 35 minut. Cena: 500 Kč
17. Jak správně spočítat kalkulaci cen jídel
Lektor: Ing. Pavel Fencl
Praktické postupy pro správné kalkulace jídel. Provozujete ve školní jídelně doplňkovou činnost? Nebo jenom výjimečně potřebujete prodat jídlo cizímu strávníkovi? Víte, jak si vyhledat ty správné údaje pro výpočet kalkulací jídel? Umíte z Vaší účetní dostat ty správné údaje, které pro kalkulace potřebujete, nebo chcete raději umět přečíst výsledovku a připravit si podklady pro kalkulace sami? Vše si ukážeme na názorných příkladech a reálných datech. Víte, jak správně určit a následně rozpočítat mzdové a režijní náklady mezi hlavní a doplňkovou činnost a správně tak stanovit cenu jídla? Chcete znát jednoduché a jasné postupy, které Vám pomohou obhájit Vaši kalkulaci před kontrolním orgánem? Na konkrétních modelových situacích si vše procvičíme v praktických příkladech.
Délka vysílání: 120 minut. Cena: 800 Kč
Ještě jednou vás prosíme o vyplnění dotazníku.
Podle vašeho zájmu pak sestavíme plán termínů nejžádanějších online seminářů:
Diskuze