Přeskočit na obsah

Nové receptury pokrmů pro školní stravování

Na začátku října 2007 byl vydán dlouho očekávaný komplet nových receptur pokrmů pro školní stravování. Pojďme se společně podívat, v čem jsou nové, co obsahují a jak je možno si je objednat.

Autor: Redakce

Autorský kolektiv Společnosti pro výživu zpracoval nové receptury pokrmů pro školní stravování. Jejich komplet byl v říjnu 2007 vydán společností výživaservis. Receptury byly zcela přepracovány tak, aby vyhověly kvalifikovaným připomínkám z řad uživatelů, současným výživovým a hygienickým požadavkům a zásadám správné výrobní praxe.
Receptury jsou uspořádány do 3 dílů. Můžete vybírat z více než 600 receptur: pokrmy české i zahraniční kuchyně v moderní úpravě, široký výběr pokrmů z drůbeže, ryb, luštěnin, sójových a obilninových výrobků, zeleniny, nápojů, salátů a moučníků. Receptury tak poskytují možnost sestavy pestrých jídelních lístků se značnou variabilitou použitých surovin.

1. díl
Receptury pro přípravu pomazánek, polévek, studených pokrmů, nápojů
Teoretická část: Výživa předškolních dětí, školáků a dospívajících. Živiny – co musíme vědět o výživě. Jak zajistit bezpečnost – zdravotní nezávadnost pokrmů.

2. díl
Receptury pro přípravu hlavních pokrmů z hovězího, vepřového, uzeného, skopového, sekaného, telecího, drůbežího masa
Teoretická část: Vitamíny a minerální látky. Suroviny a potravinové výrobky. Tuky a jejich použití. Koření pro děti. Drůbež ve výživě a drůbež jako potravina. Technologie přípravy pokrmů a nápojů.

3. díl
Receptury rybích, 2. část drůbežích, polomasitých a bezmasých, slaných a sladkých pokrmů, příloh, salátů, moučníků

Teoretická část: Proč a jak nahrazujeme maso a proč ryby? Ryby jako potravina. Základní právní předpisy a jejich uplatnění. Spotřební dávky potravin – spotřební koš. Organizace práce v provozu zařízení školního stravování. Vedoucí školních jídelen a jejich profesní role. Vztah k jídlu u dětí a jeho vývoj.


Dávkování potravin je uvedeno v množství pro 10 osob nejvyšší věkové skupiny v hrubé a čisté hmotnosti s průměrnou hmotností 1 porce. Návod na přepočet pro mladší strávníky naleznete v pokynech pro užívání receptur.

Z praktických důvodů je každá jednotlivá receptura uvedena na zvláštním listě (až na výjimky) a listy jsou uspořádány do kroužkového bloku. Receptury jsou tištěny na tužším druhu papíru, aby vydržely každodenní používání. Receptář je možné doplňovat vlastními recepturami.

Každá receptura je doplněna propočtem nutričních hodnot v 1 porci pokrmu.

JAK JE MOŽNÉ RECEPTURY ZAKOUPIT ?
Každá školní jídelna spolu s dalšími stravovnami společně s pozvánkou na podzimní konferenci portálu Jídelny.cz už dostala (v týdnu od 24.9.07) nebo obdrží v týdnu od 8.10.07 (kraje Jihočeský, Plzeňský, Jihlavský, Pardubický a Královéhradecký) objednávku s číselným variabilním symbolem k platbě, pokud se v jídelně rozhodnou Receptury zakoupit.
Všechny tři díly Receptur budou k nahlédnutí na podzimních konferencích portálu Jídelny.cz.
Receptury se prodávají pouze jako komplet tří dílů a včetně balného, poštovného a DPH stojí 822,35 Kč.
Dotazy k objednávce a prodeji Receptur zodpoví na sekretariátu Společnosti pro výživu-SPV (stejný sekretariát má společnost výživaservis, která pro SPV Receptury vydala). Kontakty: tel. 267 311 280, fax 271 732 669, e-mail: vyziva.spv@volny.cz
Receptury byly vydány v nákladu 6 tis. ks kompletů (3 díly). Objednávky byly rozeslány celkem na 11 tis. adres a protože od ledna 2008 se u knih zvyšuje DPH, bylo rozhodnuto, že prvních 3 000 jídelen, které si Receptury objednají, obdrží zdarma jako prémii ještě publikaci Výživa na začátku 21. století.

Text byl sestaven s použitím materiálů dodaných Společností pro výživu.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Jana

    Nové receptury
    Na základě vašeho článku jsem okamžitě objednala nové receptury po kterých voláme opravdu moc dlouho. V žádných recepturách jsme nenašli normu na kuře bez kosti a jídla z ryb a luštěnin byla opravdu ve starých recepturách omezena.
    Po letmém prohlédnutí a přečtení pár článků v nových recepturách musím říct, že já i mé kuchařky jsme zklamané. Dosud přečtené články nás zaujaly, horší je to s normou masa.
    Do dnešního dne jsme počítali s normnou masa bez kosti pro ZŚ (tak jako jistě ostatní) v dkg 6,7,8.
    Nyní nám zde nabízíte normy s gramáží 7,8.10 dkg,
    což by určitě znamenalo velké zdražení obědů a nehledě na to, že děti dnes o maso tolik nestojí. Je dost dětí které vrátí maso, aniž by jej ochutnaly.
    Ráda si všechny receptury prostuduji, ale první zklamání nás přimnělo reagovat. Děkují kuchařky ZŠ Blatná

  • Autor: Novotná

    normy
    Měla bych dotaz zda je možné někde zakoupit i nové normy hromadného stravování.Jsme vývařovna zemědělského družstva a podle norem školního stravování se nemůžeme řídit. Děkuji Novotná