Přeskočit na obsah

Novela vyhlášky 137/2004 Sb.

Od 1.1.2007 vstupuje v platnost novelizované znění vyhlášky 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby. Předkládáme vám rekapitulaci současného právního stavu a stručný rozbor změn v nové vyhlášce.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Když na začátku tohoto roku vstoupil v platnost tzv. hygienický balíček a s ním i nařízení ES 852/2004, nastal v našich hygienických předpisech zmatek. Provozoven hromadného stravování se velmi výrazně dotkl zejména fakt, že nařízení 852 a 178 upravovala některé věci jinak než naše vyhláška 137/2004. Protože nařízení mají aplikační přednost, některá ustanovení vyhlášky 137 přestala platit.
Co ale platí a co ne, vědělo skutečně jen pár zasvěcených. Tento stav nějakou dobu přetrvával a přesto, že se nakonec odborníci shodli, co by mělo být z vyhlášky 137 odstraněno, nejasností bylo stále dost. Novela vyhlášky 137 byla velmi potřebná.
Po celý podzim proskakovaly zprávy, že legislativní úpravy této vyhlášky se připravují. V říjnu vyšla oficiální tisková zpráva Ministerstvo průmyslu a obchodu, že byla vyhláška přepracována, na začátku prosince dostala naše redakce zprávu, že novelu vyhlášku podepsal ministr zdravotnictví a pak že je v legislativní radě vlády, až se na konci roku konečně objevila ve Sbírce zákonů.

Trochu legislativy
28. prosince 2006 tedy vychází ve Sbírce zákonů vyhláška č. 602/2006, která mění starší vyhlášku 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Vyhláška 602/2006 Sb. má účinnost od 1. ledna 2007.

Starší znění vyhlášky 137/2004 Sb (od 1.1.2007 neplatné) najdete zde: 1. část2. část.
Znění vyhlášky 602/2006 Sb. naleznete v sekci Právo.
Aktualizované znění vyhlášky 137/2004 Sb. naleznete v sekci Právo na našem portálu. Jsme rádi, že portál Jídelny.cz vám ho může nabídnout jako jeden z prvních v ČR.

Většina požadavků vyhlášky zrušena
Z vyhlášky byla odstraněna celá hlava I s paragrafy § 3 až § 14, které přílišným způsobem a nad rámec evropské legislativy upravovaly prostorové dispozice a vybavení kuchyní. Dále byly zrušeny paragrafy 15-36 s výjimkou paragrafu 25, který definuje podmínky uvádění pokrmů do oběhu. V tomto paragrafu je uvedeno, že „Teplé pokrmy se uvádějí do oběhu tak, aby se dostaly ke spotřebiteli co nejdříve, a to za teploty nejméně +60 stupňů C“. Zde je tedy změna oproti předchozímu znění, které určovalo teploty vyšší: 63 nebo 65 stupňů. Rozšířen byl § 37, který se zabývá označováním rozpracovaných pokrmů a polotovarů. V § 38, který se týká stanovení kritických bodů, jsou nově stanoveny lhůty, po které se kritické body evidují.
Dále byla odstraněna hlava IV (§40-45), která pojednávala o vybavení stánků a mobilních stravovacích zařízení. V platnosti zůstávají paragrafy 46-48, které se zabývaly podáváním pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb

Zásady provozní a osobní hygieny
Upraveny byly zásady provozní a osobní hygieny v § 49-52. Je jich méně a nejsou předepsány tak taxativně jak v předchozím znění vyhlášky. Nepožaduje se např. nutnost  odděleného prostoru pro mytí stolního nádobí, provozního nádobí, přepravních obalů apod.
Z původního znění vyhlášky byly odstraněny všechny přílohy s výjimkou přílohy 5, která stanovuje zásady pro případný odběr a uchovávání vzorků.

Závěrem
Lze říci, že pro běžné potřeby jídelen byla vyhláška zredukována na tyto paragrafy:
§ 25 – podmínky uvádění pokrmů do oběhu
§ 38 – stanovení kritických bodů a jejich evidence
§ 49 a 50 – zásady provozní a osobní hygieny

Vyhláška je celá koncipována v duchu evropské legislativy, která nepřikazuje přesně co a jak dělat. Trvá však na tom, že strávníkovi musí být podán zdravotně nezávadný pokrm. Bylo by chybou se domnívat, že jídelny mohou opět dělat vše, co jim starší hygienické předpisy výslovně zakazovaly. Zodpovědnost jídelen je nyní veliká: nikdo jim nebude říkat, jak mají pracovat. Musí však nést zodpovědnost za výsledky své práce, a to včetně případných následků. Věřím, že v této zkoušce obstojí.


Úplné aktualizované znění vyhlášky 137/2004 Sb.
Názor na novelu vyhlášky 137 můžete vyjádřit i v naší anketě na homepage.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: 3w

    Díky
    Děkuji za rychlé dodávání aktuálních informací v oblasti stravování. Přeji celé redakci hodně zdraví, štěstí a spokojenosti do roku 2007.

    Díky 3w

  • Autor: lukesova

    dobrá zpráva na sklonku roku
    Ti, kdož pracují v oboru stravování si jistě právem oddechli, neboť novelizaci 137 jsme určitě potřebovali.Sice jsem ji přečetla letmo, ale nevím, zda jsou ještě povinné bezdotykové baterie.
    Celé redakci přeji mnoho pracovních úspěchů v novém roce 2007 a  těším se na další zprávy v oblasti stravování.

  • Autor: marcela

    Poděkování
    Také děkuji za novu informaci.Jsem ráda, že si můžu Vaše stránky pročítat.

  • Autor: ředitel

    novela
    Nikdo jim nebude přikazovat jak pracovat,dobře,ale kdo ohodnotí jejich práci,když ved.jídelny nemá vzdělání,ředitelka přísp.org.pod kterou jídelna spadá také ne a zřizovatel tomu nerozumí.Odbíráme obědy /jsme ZŠ/ a není si kde stěžovat.Malé porce,strašná skladba,žádná příloha,hygiena – do hlubokých talířů po polévce se dává druhé jídlo,samé polotovary,žádné ovoce,saláty/viz jídelníčky/.Stěžují si rodiče,děti,důchodci i učitelé,ale každý od toho dává ruce pryč.Tak kdo tedy kontroluje.Hygiena nám řekla,že ona ne ,že ČŠI.Co s tím dělat?

    • Autor: hygienička

      Re: novela
      Nic ve zlém,ale není to apríl ten váš příspěvek?Určitě se s tím něco dá dělat, nemyslím zrovna vzdělání dotyčných pracovnic.Přeji pěkný den.

      • Autor: ředitel

        Re: novela
        Přeji též pěkný den.Díky za reakci, přesně tohle bychom potřebovali, poradit, ale konkrétně, co dělat?
        Samozřejmě,že po tom co dělat pátráme již rok, ale nedaří se.Kdyby to byl apríl, tak by alespoň skončil, toto trvá.

        • Autor: vedoucí jídelny

          Re: novela
          Promiňte, ale nepřeháníte? Jídlo do stejného talíře po polévce, žádné přílohy, malé porce??? Jídlo do stejného talíře vyřešíte ihned na místě, jídlo bez přílohy snad také (snad nedostanente jen řízek bez brambor) a porce – požádejte o nahlédnutí do norem a převážení jídla ihned na místě. Předepsaná norma je opravdu malá – 100 g syrového masa po tepelném opracování je asi 70 g na porci, což se dospělým strávníkům zdá málo. Ale platí si většinou jen 20 – 22,- Kč potravinovou normu a to opravdu není mnoho.

          • Autor: ředitel

            Re: novela
            Bohužel nepřeháním,řízek u nás neexistuje,máme 3x do týdne luštěniny,druhý týden 3x brambory,pak 3x knedlíky atd./jídelníčky Vám mohu poslat/.O tom talíři to jsme řešili na místě,ale neuspěli jsme/již poněkolikáté/.Vám to jako ženě a matce přijde normální,že si to vůbec dovolí?Se skladbou souvisí i zbytky,protože to nikdo nechce jíst,je mnoho zbytků,které si zaměstnankyně ŠJ nosí domů a nelikvidují je dle zákona.Problematiku ŠJ dost znám,měli jsme 4 roky pod naším subjektem i šk.jídelnu.Vše je o lidech a vůli se dohodnout,ale tady to nejde.

        • Autor: hygienička

          Re: novela
          Nestačím se divit,že ani po roce nedošlo k vyřešení, ale vše je možné bohužel. Nevím odkud píšete,ale být vámi, dám písemně podnět na OOVZ (orgán ochrany veřejného zdraví místně příslušný) s tím, že žádáte i o sdělení jak šetření dopadlo (jinak nejsme povinni vás seznámit dle správního řádu o výsledku) a určitě se bude řešit.Pěkný den.

          • Autor: ředitel

            Re: novela
            Díky za radu,ale nevím co je orgán ochrany veřejného zdraví.Jestliže to má nějakou souvislost s hygienou,tak tam mi řekli,že oni nejsou kompetentní k posuzování jídelníčků a jejich skladby.Ona ta hygiena je tedy také potřeba zkontrolovat,nic se nenabírá rukavicemi a z kuchyně se line nevábná vůně propocené ved.ŠJ.Utře pot z čela a tou samou rukou nám nandavá knedlík.Jsme malá vesnice,jsou tam jen dvě a všichni to chtějí řešit po lidsku,vesnicky,ale zákony platí i pro vesnice.Hygiena se ohlásí dopředu a to je vše v pořádku,ale měli by to vidět jindy.

          • Autor: kaca

            Re: novela
            Pane řediteli,pokud je to všechno pravda, má školní jídelna i zřizovatele ,na kterého bych se zřejmě obrátila.A vedoucí ŠJ také někdo zaměstnává! Čekat na to až nastane vážný problém ,právně postižitelný a zdraví ohrožující, mi připadá i vůči dětem dost nezodpovědné.

          • Autor: ředitel

            Re: novela
            Dobrý den,děkuji za odpověď,ale jak již bylo řečeno ředitelka MŠ pod kterou spadá ŠJ je ve funkci pár měsíců .Nemá vzdělání jako ředitel,natož ,aby rozuměla ŠJ.Snažili jsme se s ní dohodnout,ale ved.ŠJ ji zpracovala,že tomu nerozumíme a zřizovatel nám oznámil,abychom je nešikanovali a dohodli se,že oni nic řešit nebudou,proto jsme se obrátili na diskuzi na těchto stránkách.Táhne se to již nějaký rok – alergie MŠ ,ŠJ a zřizovatel proti ZŠ.My si totiž nenecháme nic líbit a ctíme zákony hygieny,což je v MŠ a v ŠJ problém.Jsme malá vesnice,všichni se znají ,o to je to horší.protože zde pracují i pomluvy atd…

          • Autor: zamost.

            Re: novela
            No nic ve zlém. Ale není jistě problém najít – nějakého kvalifikovaného pracovníka – pracovnici v této oblasti – třeba manažéra, který by uměl poradit. Jak v oblasti hygieny, ale i ekonomických předpisů . Věřím, že ředitel – řčditelka není vševěd – a ani nemůže vše vědět.
            Zám.

          • Autor: kryton2

            Re: novela
            „paní hygienička“ to neupřesnila. Zašlete stížnost (můžete i emailem) hygienické stanici hl. m. Prahy a ta to předá příslušnému oddělení na Prahu ,kde se vaše jídelna nachází….

          • Autor: kryton2

            Re: novela
            respektive na stanici vašeho kraje….. 😉

    • Autor: zmost.

      Re: novela
      Kde to vlastně je ? To snad není ani pravda, že by nejen,že tomu nikdo přímo nerozuměl, ale především, že do stejných – tedy hlubokých talířů po polévce by se dávalo přímo hned druhé jídlo. To je jak pro ……………… .

      Lze však v takovém případě zřídit na škole stravovací komisi – snad někdo z rodičů by tomu rozuměl.
      Jinak se může postupovat i jinad dále – nechci radit.
      Zám.

      • Autor: ředitel

        Re: novela
        Děkuji za odpověď,skutečně se to u nás děje .Jak píšete v jiném článku ta osobní hygiena je nezkontrolovatelná.Když ved.ŠJ chodí denně ve stejném oblečení /vlastním/ze syntetického materiálu,který nesaje pot a není právě nejčistčí a její nadřízená je stejná šmudla a oběma to přijde normální pak je každá rada drahá,protože to ani jedna necítí.I naše malé děti /I.stupeň/k tomu mají připomínky i k tomu dávání do stejného talíře,ale ved.ŠJ je odbyla a „seřvala“.Ta stravovací komise by měla být na naší škole nebo v té pod kterou spadá jídelna./to je MŠ/?

  • Autor: Anna

    Novela vyhl.
    To je snad vtip, že „ředitel“ neví, kdo je orgán ochrany veřejného zdraví? Tento příspěvek se do této diskuse snad zatoulal z 18. století. Myslím si, že si tady někdo dělá legraci. Zdravím

    • Autor: ředitel

      Re: Novela vyhl.
      Dobrý den Anno,každý neustále hodnotí co kdo ví a neví,ale k jádru pudla se stále nedostávám.Je dodře,že vy vše víte ,to Vám závidím,jste dobrá- ať žijí vševědi.Já se musím vzdělávat celý život a mám se stále co učit.Přeji krásný den.

      • Autor: Tereza

        Re: Novela vyhl.
        Myslím, že není třeba reagovat takovýmto tónem. Také se divím, že již rok není možné takovýto problém vyřešit. Zejména pokud již máte zkušenosti se školní jídelnou. Obávám se však, že problém je venkov, jak píšete. Všichni se znají a nikdo nechce být ten zlý, který udělá skutečně rozhodný krok. To je sice hezké, ale tento problém je váš společný problém – že si ho uvědomujete je úplně skvělý začátek nějaké akce. Řešení je na vás a ostatních ve vašem regionu – ať už jde o dospělé lidi, kteří na oběd chodí, ty, kdo takto s jídlem následně zacházejí či státní správě, která podle vaší informace pravděpodobně nekoná tak, jak by měla. Rozhodně ale nelze čekat, že ho za vás vyřeší lidé na této diskusi.