Školní jídelny by měly připravovat vyvážená a nutričně hodnotná jídla. Představíme Vám zde nutriční hodnoty 3 oblíbených jídel dětí a návrhy, jak případně doplnit tato menu.
Podklady pro výpočet nutričních hodnot
Základní čísla = hodnoty, které byly použity k výpočtům, byly stanoveny orientačně z PRŮMĚRNÝCH doporučovaných hodnot pro strávníka / den.
(zkratky použité v textu: kJ = kilojouly, B = bílkoviny, T = tuky, S = sacharidy, DD = doporučené dávky)
- Propočet byl zpracován na 1 porci pro dospělého člověka (pro děti nám slouží příslušné koeficienty).
- Za základ bylo použito 10 000 kJ – průměrný denní potřebný přísun energie pro dospělého člověka (prům. žena – muž, prům. výdej energie – mírný až střední). Na oběd je počítáno 35 %.
- Z hlediska základních nutrientů by měl být jejich energetický podíl v celodenní stravě zastoupen: B 15 % = 1 500 kJ (zaokrouhl. 88 g); T 30 % = 3 000 kJ (zaokrouhl. 79 g); S 55 % = 5 500 kJ (zaokrouhl. 324 g)
- Při přepočtu hodnot B, T a S (obsažených v obědu) na gramy by tyto nutrienty měly být optimálně zastoupeny v tomto množství: B = zaokrouhl. 31 g; T = zaokrouhl. 28 g (u dětí v rozmezí 28 – 32 g); S = zaokrouhl. 113 g
Je důležité, aby všechna denní jídla obsahovala určitý podíl B, T a S. Samozřejmě není možné, aby všechny pokrmy a menu denně obsahovaly 100 % DD. Aby se dosáhlo potřebné rovnováhy v jídelníčku strávníků, k tomu nám slouží spotřební koš, který počítá s měsíční frekvencí pokrmů. Jak jsme zjistili, vhodným výběrem jednotlivých jídel a jejich kombinací lze úspěšně splnit požadovaný cíl. Základním předpokladem je, že receptury bychom měli dodržovat a nedělat v nich neuvážené úpravy. Dále je třeba mít na zřeteli, že nestačí jen dodržet recepturu, ale rovněž musíme podat strávníkovi na talíř porci, která mu náleží.
Pozn.: nezapomněli jsme na saláty ani na ovoce a případně dezerty k obědům. Je skutečností, že tyto složky obědů ovlivňují nutriční hodnotu obědů minimálně. Slouží však dokonale v případě, že hlavní menu nedosahuje v některé složce (B, T, S) potřebných hodnot.
„Rajská“
Obě tato menu jsou v podstatě velmi dobře nutričně vyvážená. Nevýznamně zvýšenou dávkou tuku můžeme ovlivnit druhem méně tučného masa v masové směsi – u obou menu.
„Buchtičky se šodó“
V tomto oblíbeném menu téměř všechny sledované nutrienty přesahují doporučené dávky. Bílkoviny v II. menu můžeme snížit např. zeleninovou polévkou bez masa. Tuky lze v obou případech částečně snížit při přípravě hlavního pokrmu (máslo, olej). Se sacharidy si poradíme snížením dávky cukru v krému.
„Boloňské špagety“
Toto menu je v obou případech chudé na tuky a sacharidy. Tady bychom mohli doporučit jako dezert např. koláčky z ovesných vloček u menu I. nebo tvarohový dezert s ovocem u menu II., zeleninový salát se smetanovým dipem. Z hlediska bílkovin u menu II. je i možné vyměnit polévku např. za polévku čočkovou.
Z výsledků je zřejmé, že některá jídla nejsou zcela vyvážená, nicméně to neznamená, že tato jídla musíme z jídelníčku vyřadit. Pouze budeme zvažovat, kdy a jak často je do jídelního lístku zařadíme a čím je doplníme.
Bc. Anna Packová – Státní zdravotní ústav Brno
Diskuze
Autor: zdenouš
nutriční hodnota jídla
U nás končí veškeré polévky v odpadu.A to prosím nejsou žádné pytlíkové.Děti je nejedí a nic s tím nenaděláte.Neměl by se konečně někdo zamyslet nad tím,jak tomu plýtvání jídlem zamezit?
Autor: sasa
Tak jednoduché to není
Ono to s tím výpočtem nutričních hodnot není tak jednoduché. Pokud budeme sledovat pouze trojpoměr makroživin, nemáme žádné informace o rizikových a protektivních nutrientech a tato data jsou velmi zkreslující. Potřebujeme mít přehled i o vláknině, nasycených tucích, cukrech a soli. A také brát v potaz pohlaví a věk ve sledované skupině. Tudíž jedna hodnota nutrientu také nepostačí.