Přeskočit na obsah

O jídelnách pozitivně

Před několika lety jsme na portálu Jídelny.cz poměrně často psali, jak média a konkurence útočí na školní stravování. Tento trend se ale mění a přispívají k tomu i samotné jídelny. Jak?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Před několika lety jsme na portálu Jídelny.cz poměrně často psali, jak média a konkurence útočí na školní stravování. V novinách a časopisech jsme tehdy zaznamenávali články poukazující na to, že se ve školním stravování zastavil čas. Děti se prý stravují nezdravě, mají málo zeleniny a naopak prý jedí příliš mnoho masa. Nechyběly ani neopodstatněné zprávy, že brzy budou pro školní jídelny vydána nová doporučení pro přípravu jídelních lístků (která mj. dodnes nejsou) a vrcholem byl útok konkurence, která obvinila jídelny z používání nekvalitních a nahnilých potravin. Portál Jídelny.cz tehdy školní jídelny několikrát vyzýval, aby se samy pokusily proniknout do místních novin, aby podaly veřejnosti pravdivou zprávu o školním stravování.
Stížnosti na média se čas od času objevují v diskusi portálu Jídelny.cz. Opravdu média stále referují o školních obědech tak nepravdivě?

Negativní trend ustává
Současný mediální obraz školního stravování přiblížila na konferenci Školní stravování 2010 v Pardubicích Bc. Jitka Rusková.
Podle jejích sledování se v období květen 2009 až březen 2010 objevilo v novinách a časopisech celkem 98 článků s tématikou školních jídelen a pouze 5 mělo vysloveně negativní zabarvení. Více než polovina referovala o konkrétních akcích a projektech (např. Školní mléko, Ovoce do škol). Z ostatních vyznělo 26 % pozitivně, 15 % se stavělo k problematice spíše neutrálně a jen uvedených 5 % kritizovalo. Jde tedy o významné zlepšení dřívějšího stavu a můžeme se z toho těšit.

Příčiny zlepšení
Je nepochybné, že hlavním důvodem zlepšení je nárůst kvality potravin i stravy, průběžné obnovování technologií i zlepšování prostředí v jídelně. Neustálý tlak výživářů a hygieniků způsobil, že kvalita stravy opravdu vzrostla, přispěli i dodavatelé, kteří nabízejí široký sortiment surovin, dokáží dovézt okamžitě kvalitní a čerstvé suroviny. Tyto výsledky je ovšem třeba prezentovat, veřejnost se o nich musí dozvědět. Na zlepšení trendu se tedy podíleli všichni, kdo přispěli k tomu, aby se informace o školních jídelnách dostaly do novin a časopisů. Nejsou to tedy jen novináři jídelnám příznivě naklonění, ale ti, kdo jim poskytli dostatek zajímavých podkladů pro jejich články. Dík patří i všem jídelnám, které v místním tisku informovaly o své práci veřejnost.

Akce, o kterých stojí za to psát
Žádný novinář ovšem nebude opakovaně psát, že v té a té jídelně se dobře vaří. Potřebuje stále něco nového. Příznivě proto působí, že se objevily nové akce a nové projekty, o nichž novinám stojí za to psát. Můžeme jmenovat např. kuchařskou soutěž školních jídelen v Brně, podobnou regionální soutěž v Pohořelicích a v poslední době i celostátní soutěž O nejlepší školní oběd. Jídelny také připravují tématické jídelníčky: pořádají týdny zahraničních kuchyní (řecká, francouzská), objevila se i kuchyně středověká. Takové zajímavosti novinář obzvláště přivítá, protože jde o zprávu, která se hned tak v novinách neobjevuje.

Tím, že pracovnice jídelen organizují podobné akce nebo že se jich účastní, konají záslužné dílo. Přispívají k tomu, že se laťka jejich řemesla posunuje výš a že zprávy o jejich umění pronikají na veřejnost. Patří jim za to dík a uznání.
V posledním roce jsem při příležitosti kuchařských soutěží mluvil s několika novináři. Vesměs byli příjemně překvapení, co vše se ve školních jídelnách děje. Byli udiveni, jak chutná, kvalitní a vzhledná jídla dokáží jídelny uvařit. A nejvíc žasli nad tím, s jak nízkými náklady.

Z českých médií
Renomovaný gastronomický časopis Food-Service, který je určen pro management v gastronomii a hotelnictví, přinesl v zářijovém i říjnovém čísle 2010 články týkající se soutěže školních jídelen v Brně.
Čtenáři se např. mohli seznámit s jídelnou z Rožnova p. R., která soutěž v Brně vyhrála. Autorka reportáže velmi pozitivně hodnotí prostředí jídelny a její vybavení, všímá si i personálu, provozu jídelny a uvádí trendy, které se ve školním stravování projevují.
V článku, popisujícím samotnou soutěž, šéfredaktorka Horníková napsala:
Jelikož jsem byla v porotě již potřetí, mohu s klidným svědomím říci, že úroveň soutěže se rok od roku zvyšuje. Letos se neobjevilo ani jedno menu, které by nevykazovalo prvky moderní gastronomie, některé vynikající nápady naopak nenajdete ani v komerčním stravování.
Svůj článek zakončuje slovy:
Jedno je však jisté, pokud se takto nápaditě a moderně bude vařit i v dalších jídelnách, budeme mít brzy velmi náročné hosty v našich restauracích.
Co více si mohou školní jídelny přát?

O nejlepší školní oběd
O finále této soutěže, které se konalo 27.10.2010, informoval velmi korektně ještě týž den nejnavštěvovanější český portál Idnes ve své zpravodajské části.
Ve stejný den vystoupila v rozhlasovém pořadu Svět o deváté, který vysílá Český rozhlas Česko, Alena Strosserová. Velmi kladně se vyjádřila o stravování ve školních jídelnách a seznamovala posluchače s novými trendy.
Portál Idnes zveřejnil na svých stránkách videonahrávku z finále soutěže. Hovořila v ní i populární kuchařská dvojice Slanina-Sajler. Ondřej Slanina mluvil o svých dojmech při hodnocení jídel:
„Zatím jsem velmi mile překvapený. … Do některé té školní jídelny bych si normálně zaplatil obědy a chodil tam, protože to bylo perfektní jídlo. Za ty peníze, co se za to normálně platí, tak je to malý zázrak.“
Podobně oceňoval práci školních jídelen Filip Sajler.
„Spousta restaurací by se sem mohlo přijít učit, protože je vidět, že vždycky je tam charakteristická ta použitá surovina. …musím říct, že jsou to relativně vrcholně gastronomicky zajímavé pokrmy. V podstatě za cenu psí konzervy dostávají naše děti tříchodové menu a musím fakt říct, že kvalita těch pokrmů je fantastická.“
Tyto velmi pozitivní zprávy se tedy dostaly k desítkám a stovkám tisíc čtenářů či posluchačů!

Články ŠJ
Ke zmírnění trendu negativního informování o školním stravování nepochybně přispěly ty jídelny, které čas od času o své práci podávají veřejnosti nějakou zprávu. Víme o jídelnách, které do místních novin a zpravodajů občas umístí krátký článek o své činnosti. Příznivě působí i různé letáky, které dostávají rodiče na třídních schůzkách. Propagují školní stravování a zdůrazňují jeho kvalitu. I to vytváří image školního stravování.

Je ovšem škoda, když vedoucí jídelny své sdělení ve školním zpravodaji omezí jen na ceny stravenek a zopakování otvírací doby pro jejich prodej. Takovou mimořádnou příležitost oslovit své zákazníky i širší veřejnost by si neměla nechat ujít. Proč nepřidá zajímavost z výdeje, kde si kuchařky určitě vyslechnou spoustu vtipných i jízlivých poznámek? Proč neseznámí čtenáře s jídlem, které mělo v poslední době úspěch nebo s novým receptem, který začali používat?
Zkuste to třeba v tomto duchu:

Nedávno mne zaujal jeden malý chlapec, který si přišel přidat. To není nic neobvyklého, v naší jídelně jsme na to zvyklí. Upoutalo mne to, že chlapec si přišel přidat polévku! A to, prosím, zeleninovou, kterou děti moc nemusí. Je ale pravda, že jsme si na ní dali záležet a že její příprava nám zabrala hodně času.
Když jsem se ho ptala, jak mu chutná, řekl mi, že moc, že maminka doma polévky často nedělá.
Vím, že v rodinách dnes není na velké vyvařování čas. Naše kuchařky vaření ale rozumí a čas na něho mají. Rodiče, máte-li zájem, aby vaše dítě poznalo, jak chutnají poctivé a zdravé české polévky, přihlaste vaše dítě ke školnímu stravování!
Oběd stojí 18 Kč pro 1. stupeň, 20 Kč pro 2. stupeň. Stravenky se prodávají vždy první 3 dny v měsíci a pak každé pondělí. Prosím, dodržujte prodejní dobu 11 – 14 hodin.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: emmo

    Soutěž
    Děkuji za hezký článek, je moc dobře, že se o jídelnách začíná psát pozitivně.
    Doufejme, že se ta chvála donese i na ministerstvo školsvtí a to se k jídelnám přestane chovat tak macešsky jako nyní.
    A také by se mělo to pozitivní říkat i představielům obcí, aby si uvědomili, jaký je v jídelnách obrovský politický potenciál a začali se o ně také více starat.
    A pro všechny jídelny:
    1.4.2011 se rozjíždí druhý ročník soutěže o Nejlepší školní oběd, tak se přihlašujte, ať všem ukážeme, jak jsme dobré.