Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Obezita je charakterizována výrazným zmnožením tukové tkáně v organismu způsobené nejčastěji nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Nadměrný příjem energie je způsobený zejména konzumací velkých porcí a zvýšenou konzumací potravin bohatých na tuky a cukry. Nedostatečný výdej energie je dán sedavým způsobem života s nízkou pohybovou aktivitou. Příčiny obezity mohou mít ovšem také genetický podklad a dokonce i některá onemocnění vedou k obezitě, a to nezávisle na příjmu a výdeji energie. Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu na gynoidní a androidní. Obezitu charakterizuje BMI (body mass index) hodnotou nad 30 kg/m2. Lepším ukazatelem je množství tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 % a u žen 30 % tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Androidní typ obezity, Gynoidní typ obezity, Nadváha, Energie, Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Orthorexie představuje jednu z méně častých poruch příjmu potravy. Označuje patologickou posedlost a závislost na zdravém stravování. Postižení jedinci konzumují především biopotraviny a odmítají běžné potraviny s obsahem aditiv a jiných přídatných látek. Výběr potravin splňujících kritérium „zdravé“ jsou pro každého jedince čistě subjektivní.

Příčina orthorexie není jasně známa. Vedle touhy „být zdravý“ to může být touha mít všechno pod přísnou kontrolou, únik před strachem, touha po štíhlosti a dokonalosti, hledání určitého smyslu života a duchovna prostřednictvím výživy nebo využívání jídla k utváření vlastní identity. Orthorexii podléhají zejména ti, kteří svému stravování věnují nadměrné množství času a mají výčitky svědomí, poruší-li své stravovací zvyklosti. Léčba orthorexie patří do rukou psychologa a psychiatra.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Osteoporóza je onemocnění kostí, které je charakteristické řídnutím kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená křehkost kostí, které se častěji lámou. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u žen ve vyšším věku, svůj podíl na tom může mít pokles estrogenů po menopauze. Mineralizace kostní tkáně je dána geneticky, ovlivňuje ji řada hormonů, ale také další složky životního stylu jako výživa a pohybová aktivita. Riziko osteoporózy zvyšuje nadměrný příjem alkoholu i kouření.

Osteoporóza se rozvíjí pozvolna. Nemoc se navenek dlouho neprojevuje nebo jsou projevy neurčité, jako například bolesti zad. Vznik osteoporózy úzce souvisí s příjmem vápníku a množstvím kostní hmoty nabyté v mládí. Po 30. roce života se začíná množství kostní hmoty snižovat. Prevencí je dbát na dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a pravidelně vykonávat pohybovou aktivitu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Vápník, Vitamin D

Aktualizováno: 16. září 2013