Přeskočit na obsah

Odpady v jídelně v roce 2013

Před lety se portál Jídelny.cz ve více článcích zabýval tématem likvidace odpadů v jídelnách. Uplynulo několik let a legislativa se mnohokrát změnila. Jak by měly jídelny likvidovat odpad, zejména zbytky jídel, ale také obaly a tuk z lapolu? Jaká legislativa dnes platí a jaká pravidla dodržovat?

Autor: Jana Königová

Obecně se nakládání s odpady řídí zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech, který byl v minulosti mnohokrát novelizován. V současné době se připravuje zákon nový, který by měl být v platnosti do dvou let. Zákon provádí vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady v platném znění a vyhláška č. 381/2001 Sb., kterou se vydává Katalog odpadů. Hygienické podmínky nakládání s odpady určuje Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004. Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty se řídí Nařízením EP a Rady (ES) č. 1069/2009. Všechny výše uvedené předpisy platí i pro jídelny.

Obalové odpady

V jídelně vznikají odpady při vybalování surovin, při přípravě jídel, dále pak nevydaná strava, zbytky jídel po strávnících a odpadní tuky. Odpady můžeme rozdělit na obalové odpady a biologicky rozložitelné odpady. Použité obaly třídíme podle katalogových čísel na odpady, které jsou dále zpracovány – neměly by proto být znečištěny potravinami nebo obsahovat zbytky potravin:

150101 – Papírové a lepenkové obaly (kartonové krabice, papírové sáčky)

150102 – Plastové obaly (PET lahve, fólie, HD kanystry, obaly od sanitačních prostředků – řádně vypláchnuté)

150107 – Skleněné obaly (skleněné lahve, zavařovací lahve)

200140 – Kovy (plechovky)

Malé jídelny mohou ukládat výše uvedené odpady do kontejnerů, které jsou určeny pro občany. Ale pozor, mohou tak učinit jen v případě, že mají uzavřenu písemnou smlouvu s obcí. Zbytky po vytřídění využitelných složek, tj. obaly znečištěné potravinami, smetky, obsah košů, směsné obaly a nevyužitelné obaly shromažďujeme jako směsný komunální odpad – kat. č. 200301. V žádném případě do směsného komunálního odpadu nesmíme dávat zbytky jídel a jiný biologicky rozložitelný odpad.

Biologicky rozložitelné odpady

Biologicky rozložitelné odpady v jídelně vznikají při přípravě pokrmů, patří sem také nevydaná strava, zbytky jídel a odpadní tuky. Dále dělíme biologicky rozložitelné odpady na:

– rostlinné zbytky (slupky, koštály, listy, ovoce, zelenina) – lze je předávat ke zkrmování nebo ke kompostování, bohužel pouze v režimu zákona o odpadech (tj. předávat oprávněné osobě, vést průběžnou evidenci apod.)

– živočišné zbytky (maso, kosti, skořápky vajec, mléko, zbytky jídel) – na ty se vztahuje nejen zákon o odpadech, ale také nařízení ES 1069/2009, jsou to VŽP 3. kategorie, tj. platí pro ně zákaz zkrmování hospodářskými zvířaty (prase, slepice) a zvířaty v zájmovém chovu (kočka, pes)

Výše uvedené odpady zařazujeme pod kat. č. 200108 – Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven. Shromažďujeme je v nádobách oprávněné osoby tzv. gastronádobách (jsou opatřeny víkem s gumovým těsněním nebo šroubovým uzávěrem). Při odvozu plné nádoby přiveze oprávněná osoba vždy novou, čistou. Pokud tento odpad nepředáváme bezprostředně, je nutno jej uchovávat v chlazeném prostoru. Cena za odvoz a likvidaci se pohybuje mezi 2 až 10 Kč/kg, cena za odvoz a odstranění směsného komunálního odpadu je okolo 2 Kč/kg.

Jediná možná cesta, jak nakládat s biologicky rozložitelným odpadem podle zákona, je předávat jej jako odpad, tj. uzavřít smlouvu s oprávněnou osobou, která má platné povolení krajského úřadu podle § 14 odst. 1 k provozování zařízení na sběr a výkup nebo využívání, odstraňování odpadu pro tento odpad. Tuto povinnost nelze obejít tím, že dáváme zbytky jídel zaměstnancům, sousedovi pro pejsky nebo zemědělci pro prasata.

V některých místech naší republiky je velmi obtížné zajistit odvoz gastroodpadu oprávněnou osobou za přijatelnou cenu, to však kontrolní orgány, bohužel, nezajímá.

Použitý tuk ze smažení a fritéz nepatří do výlevek, měl by se předávat oprávněné osobě jako odpad pod kat. č. 200125 – Jedlý olej a tuk, výkupní cena za 1 kg se pohybuje okolo 8 Kč. Každá jídelna by měla mít nainstalovaný lapol, který zachycuje tuk z odpadní vody. Obsah lapolu musíme nechávat pravidelně vyvážet oprávněnou osobou pod kat. č. 190809 – Směs tuků z odlučovačů oleje, nikoli jako odpadní vodu. Pokud máte z minulosti nainstalovaný drtič odpadů, měli byste si uvědomit, že drcený odpad nesplňuje dle platného kanalizačního řádu kvalitativní parametr pro odpadní vodu. Správce kanalizace Vás může pokutovat podle zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, popř. budete platit vyšší poplatky za vypouštěnou vodu.

Popelnice, koše, pytle

Odpady kategorie O – ostatní musí být v místě vzniku ukládány do nádob, které jsou rozlišeny barvou, tvarem nebo popisem. V prostorách, kde se nacházejí potraviny, musí být odpady shromažďovány v uzavřených nádobách a co nejrychleji odstraněny. Nejvhodnější pro shromažďování odpadů jsou stojany nebo koše s víkem osazené barevnými pytli podle druhu odpadu. Odpady podle druhu dále shromažďujeme na zabezpečeném místě nebo v kontejnerech a popelnicích, které přistaví svozová firma – oprávněná osoba, se kterou máme uzavřenou smlouvu.

Nepoužitelné zářivky, výbojky, úsporné žárovky, baterie a vyřazená elektrozařízení odevzdáváme při nákupu nových v prodejně nebo je odvezeme do nejbližšího sběrného dvora, popř. uzavřeme smlouvu s kolektivním systémem, který zajistí bezplatný odvoz těchto vysloužilých zařízení.

Kontroly, evidence

Nakládání s odpady ve Vaší jídelně mohou přijít zkontrolovat úředníci obce (pouze pořádek kolem provozovny, smlouvu s obcí na využívání obecních kontejnerů pro tříděný odpad), úředníci kraje nebo Česká inspekce životního prostředí. Úředníkům je vždy nutno umožnit přístup do provozovny. Bude je zajímat třídění odpadů podle katalogových čísel, smlouvy o odvozu odpadu, popř. smlouva s obcí. Nejdůležitějším dokumentem je průběžná evidence odpadů, popř. Hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Průběžnou evidenci odpadů musí vést všichni původci odpadů vždy bez ohledu na množství produkovaných odpadů, za její vedení musí být určena odpovědná osoba. Pokud má jídelna samostatné IČ, vede evidenci sama, v případě, že je součástí školy, vede evidenci odpovědná osoba za školu i jídelnu dohromady. Průběžná evidence odpadů je chronologický přehled produkovaných odpadů, tj. všech odpadů, které ukládáme do nádob obce nebo předáváme oprávněné osobě. Záznam učiníme při předávání odpadu, u periodicky vznikajících odpadů lze učinit zápis 1x za měsíc.

Průběžná evidence odpadů za rok 2013

provozovna: Školní jídelna, 215 35 Pyšely, za vedení zodpovídá Petr Kuchař

DatumPoř. č.Kat.č. Kat.NázevHmotnost
 v t
 Kód nakládání Oprávněná osoba
IČ, název a adresa
provozovny
 31. 1. 20131 200301 O Směsný komunální odpad   0,38   A00/AN3 99999999
Popeláři, a.s., Spalovna 2, 295 04 Dobrá
 31. 1. 2013 2 150101 O Papírové obaly  0,06   A00/AN3 33333333
Obec Pyšely,215 35 Pyšely
 31. 1. 2013 3 150102 O Plastové obaly  0,01  A00/AN3 33333333
Obec Pyšely, 215 35 Pyšely
 31. 1. 2013  4 200108 O  Biologicky rozložitelný odpad   0,20  A00/AN3  Bioplynka s.r.o., Ztracená 4, 205 01 Chlum
 2. 2. 20135190809 OSměs tuků z odlučovačů oleje 3 A00/AN388888888
Vod. a kanalizace, Čistá 6,160 00 Praha 6
 15. 2. 20136200125 OJedlý olej a tuk 0,05  A00/AN377777777
Viking Group, Zelená 7, 110 00 Praha 1


            
K vedení průběžné evidence odpadů lze využít formulář v příloze č. 20 vyhl. č. 383/2001 Sb. V případě, že původce za celé IČ produkuje více než 100 kg odpadů kategorie N nebo 100t kategorie O za rok, vzniká mu povinnost zaslat do 15.2 následujícího roku Hlášení o produkci a nakládání s odpady v elektronické podobě do ISPOP, http://www.ispop.cz/.

Při neplnění výše uvedených povinností může být kontrolními orgány uložena pokuta podle § 66 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech zpravidla v řádech desítek tisíc korun.

Ing. Jana Königová, technický poradce  v oblasti životního prostředí

Autor: Jana Königová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Šeri

    odpady
    Děkuji za úžasný článek. Nemůžete mi prosím na paní Ing. Janu Konigovou zaslat kontakt. Děkuji

  • Autor: Marek Jiránek

    výkup odpadů kat. č. 20 01 08
    Dobrý den,
    nevíte prosím někdo o nějaké odpadářské společnosti nebo provozovateli bioplynové stanice v České republice, který by odpad kat. č. „20 01 08 – biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven“ vykupoval, popř. by byla jeho cena za předání nulová? Díky za info!

  • Autor: Monča

    Odpady
    Dobrý den, jsme menší škola a nemáme chladící zařízení na biologický odpad (zbytky jídel). Máme úplně mimo budovu jídelny udělanou dřevěnou zavírací skřínku, ve které je plastový barel na tento odpad. Máme smlouvu s firmou a ta ho jednou v týdnu vymění za nový. Zož je pro nás dostačující. Nikdy jsme neměli žádný problém se zápachem a pod. Chtěla jsem se zeptat, zda je to v rozporu s platnými předpisy. Pokud ano, prosím o nějakou radu jak tuto situaci vyřešit lépe. Děkuji