Přeskočit na obsah

Oslava mléka

Téměř na každý den v roce připadá v kalendáři nějaký mezinárodní či světový den. Možná nevíte, že každé čtvrté úterý v měsíci květnu se slaví Mezinárodní den mléka. A proto si dnes můžete přečíst zamyšlení o tomto nápoji.

Autor: Jiří Kopáček

V letošním roce oslaví světová mlékárenská veřejnost svůj velký den již po padesáté.

Téměř na každý den v roce připadá v kalendáři nějaký mezinárodní či světový den. Mezi ty známějšími patří například mezinárodní den míru, žen, dětské knihy, divadla, učitelů či invalidů, vyhlášené jsou ale také mezinárodní dny oceánů, trpaslíků, mládeže, neslyšících, hor, muzeí, ptactva, a mnohé další…. 

Od roku 1957 slaví světová mlékařská veřejnost každé čtvrté úterý v měsíci květnu také svůj „Mezinárodní den mléka“. Podnět k tomuto svátku dala konference významných světových lékařů, kteří se v roce 1957 sešli ve švýcarském Interlakenu, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě. Předním propagátorem svátku mléka byl pan Michael Griffin z FAO, organizace OSN pro výživu a zemědělství. A protože se letos píše již rok 2007, budeme slavit tento jistě velmi významný den již po padesáté! 

„Mléko je moje síla…..“.  
Rád bych se při této příležitosti trochu jinak zamyslel nad významem tohoto svátku a nebo spíše nad významem mléka jako takového. Příznačné je, že toto mé pojednání začínám psát v sídle Evropské mlékařské asociace v Bruselu. Sedím zde za počítačem a ze stěny se na mě z obřího plakátu usmívá Katarina Witt, asi nejúspěšnější krasobruslařka všech dob, držitelka 54 zlatých medailí z mnoha významných šampionátů a také dvojnásobná olympijská vítězka. Mladá usměvavá a sympatická dívka si na obrázku právě z ledničky podává sklenici čerstvého mléka a titulek na plakátu říká „Mléko je moje síla…..“. I když se samozřejmě jedná o reklamní plakát, ze kterého se ještě dozvídám, že na jeho vydání byly vynaloženy prostředky z Evropské unie, říkám si jak hluboká pravda se v tomto krátkém výroku nachází.

Nápoj síly a zdraví
Mléko můžeme totiž právem označit nejen za nápoj síly a zdraví, ale doslova za ochranný výživný prostředek s tím nejširším účinným spektrem působení. Mléko obsahuje vše potřebné pro zdravý život – plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk, cenný mléčný cukr a řadu důležitých minerálů, především pak vápník a fosfor. V mléce je rovněž celá řada dalších, pro výživu a vývoj lidského organismu významných látek, jako jsou vitamíny a stopové prvky. Tyto složky napomáhají a podporují správnou funkci metabolismu a jsou tudíž důležité pro ochranu zdraví člověka. Mléko je tedy naprosto dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po svém narození, a ve výživě ho pak v různých formách provází po celý život. Mléko a ostatně všechny další mléčné výrobky by měly být samozřejmou součástí výživy nejenom dětí a mládeže, ale také každého dospělého člověka a na mléko bychom neměli zapomínat ani v pokročilém věku,  protože mléko působí dokonce i jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí.

Mohl bych se nyní podrobně rozepsat o významu jednotlivých složek mléka a jejich neoddiskutovatelném významu ve výživě a v metabolismu, v prevenci proti řadě nemocí a chorob. Ať už to jsou zmíněné mléčné bílkoviny s nezastupitelnými aminokyselinami, cenný a neobyčejně lehce stravitelný mléčný tuk, který je nejbohatším zdrojem vitamínu A, či vysoce energetický a přitom nesladký mléčný cukr laktóza. Určitě bych mohl napsat několikastránkové pojednání o nejvýznamnějším minerálu v mléce, kterým je vápník a jehož obsah v pouhém jednom litru tohoto bílého nápoje stačí plně pokrýt denní spotřebu u dospělého člověka. Samozřejmě nemusíme vždy vypít celý litr mléka, protože na pokrytí spotřeby nám postačí zkonzumovat odpovídající množství kteréhokoliv jiného „koncentrátu“ mléka v podobě mléčných výrobků.

Tyčinky „plné mléka“
O přednostech a významu této skvělé potraviny se však píše a hovoří stále, někdy se však zdá, jako by lidé byli k těmto tvrzením hluší nebo je snad dokonce ani slyšet nechtěli. Jak si jinak vysvětlit skutečnost, že se dnes na školách dětem více než mléčné výrobky nabízejí Coca Cola či jiné sladké nápoje a sušenky, jak si vysvětlit že v rychlém občerstvení typů „fast food“ dominují různé smažené hranolky, burgery a koneckonců i někdy prodávané mléčné šejky jsou spíše koncentrátem cukru nežli mléka? A časté reklamní slogany o čokoládových tyčinkách „plných mléka“ jsou sice dobrým marketingovým tahem, ale ve skutečnosti podvodem na spotřebitelích. Cožpak je hlavní surovinou pro výrobu čokolády mléko?

Fenomén doby
A pak tu je ještě jeden nový fenomén doby. I když zpracovatelé mléka disponující hodnotnou mléčnou surovinou, hledají přesto stále nové a nové technologické možnosti k tomu, aby vyhověli požadavkům obchodníků na levný výrobek. A tak často z mléka mizí jeho cenné mléčné složky, které jsou pak nahrazovány jinými levnějšími, ale nemléčnými. Nové náhražky mléčných výrobků však již nejsou, alespoň z pohledu výživy tak hodnotnými produkty jako původní tradiční mléčné potraviny.  Výrobci se často ospravedlňují tím, že si je žádá spotřebitel. To je ovšem obrovské klišé. Spotřebitel totiž ani mnohdy nemá jinou možnost výběru, a je tak koneckonců buď výrobcem či obchodníkem oklamán a ošizen. Moderátorka Ester Kočičková prohlásila v jednom pořadu České televize v roce 2004, když hovořila o trvanlivém mléku, že se vyrábí tak, že se do zcela odstředěného mléka lije řepkový olej a sypou práškové vitamíny. Tehdy Českomoravský svaz mlékárenský, společnost Tetrapak a řada výrobců důrazně protestovaly proti těmto nesmyslným tvrzením. Nechtěl bych se v žádném případě dožít toho, aby se někdy staly tyto nesmysly skutečností ….

Mléčný výrobek není jenom hodnotnější z pohledu výživy. Stačí vedle sebe ochutnat tradiční sýr a jeho náhražku vyrobenou s využitím levných rostlinných tukových násad a jiných nemléčných komponent. Spotřebitel nemusí být ani v tomto případě školeným odborníkem aby poznal, který výrobek je chutnější….

Koncem letošního května si připomeneme v historii již po padesáté mezinárodní den mléka. Zkusme se všichni při této příležitosti skutečně hlouběji nad myšlenkou tohoto dne zamyslet. Proč se asi neslaví mezinárodní den fast foodů, mezinárodní den Coca-Coly či mezinárodní den sýrových náhražek a analogů?  Je to přeci tak prosté! Pouze mléko je totiž tou správnou, pravou a zdravou potravinou. Mléko v plném rozsahu ničím jiným nenahradíme. Mléko je skutečný lék, který se koneckonců i skrývá ve slovním základu tohoto slova. Oslavme ho proto mléčným přípitkem slovy krasobruslařky Kateriny Witt  „Mléko je moje síla…“. Tento výrok je totiž veskrze pravdivým.

ing. Jiří Kopáček, CSc., Českomoravský svaz mlékárenský

Autor: Jiří Kopáček

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: hana

    Den mléka
    Dobrý den, děkujeme za pěkný článek. Hned mě napadlo, škoda, že jsem to nevěděla dříve. Přiznávám, z nedostatku času takové věci nestíhám sledovat a vážně mě to zamrzelo, protože jsme si mohly udělat s dětmi v MŠ třeba školkový den mléka. Škoda to je právě proto, že je to zrovna mléko a víme, jak to s ním a s jeho oblibou u dětí je. Možná bych se do toho ještě ráno zcela neplánovaně pustila a do odpoledne zvládla něco realizovat, ale mé nadšení pro věc opadlo poté, co jsem z jiného zdroje zjistila, že Den mléka připadá na třetí květnové úterý tj., lépe řečeno již bylo 15.května. Prosím o informaci, jak to tedy doopravdy je, ráda bych si to poznamenala v kalendáři aspoň pro příští rok – ale správně!
    Mockrát děkuji.

    • Autor: Jiří Kopáček

      Re: Den mléka
      „Mezinárodní den mléka“ je skutečně z hlediska datumu pohyblivý svátek. Z hlediska dne je jím opravdu každé čtvrté úterý v měsíci květnu. Tak o tom ostatně již před 50lety rozhodla mezinárodní konference, která tento svátek iniciovala.
      Mlékaři, ale i laická veřejnost, si však tento den připomínají různě – obvykle v druhé polovině května. Je to proto, že se akce pořádané k tomuto dnu často překrývaly a tak se řada lidí nemohla zúčastňovat. Letos studenti mlékárenské technologie ze školy SOŠ OTŽP ve Veselí n.Lužnicí oslavovali tento svátek např. již 17.5. (kvůli maturitám), Českomoravský svaz mlékárenský ve spolupráci s řadou institucí si tento den připomene až v úterý 29.05. v Parkhotelu v Praze a při této příležitosti budou též vyhlášeny mlékárenské výrobky roku.
      Překrásnou akcí v minulosti byla soutěž MISS MLÉKO, kterou po několik let organizovala u příležitosti Dne mléka společnost Tetrapak. Jednou z misek v této soutěži byla i naše slavná světová miss slečna Taťána Kuchařová. Škoda, že se v této akci už nepokračuje.
      Mléko je tak zázračný nápoj, že je skoro jedno, kdy mu vzdávat hold. Ale nejlepší by to bylo po celých 365 dnů v roce….
      To vzkazuji hlavně všem dítkám z mateřských školek, dětem školu povinným, dorostencům i dospělákům. Mléko je totiž „jejich síla“.
      Jiří Kopáček
      Českomoravský svaz mlékárenský

  • Autor: Kvasnička

    Co je mléko
    Ahoj Jiří,
    nádherný příspěvek, trošku až sám o sobě reklamní. Zkusme ještě přesvědčit ostatní mlékaře o tom, aby mléko zůstalo mlékem a chutnalo spotřebitelům, neubírat mu obsah tuku. Aspoň ne pod 2%. 0,5%-ní odstřeďáky bych mlékem nenazýval.
    Bojovníci proti mléku a bojovníci proti mléčnému tuku už větší zlo nenadělají a spotřebitelům tučnější mléka o dost více chutnají. Mám to z vlastní zkušenosti. Neznám jediné dítě, které by se rozplývalo nad 1,5%-ním mlékem, normální plnotuk pak pijí i bez kakaa či jiných dochucovadel “ přebíječů chuti“
    Toť za mě vše. Ať si nemlíčňáci pukaj vzteky.
    Zdraví
    Miloš Kvasnička