Přeskočit na obsah

Osm důvodů pro stravování vašeho dítěte v naší ŠJ

V předcházejících dílech článku jste se dozvěděli o akci, kterou ve ŠJ Vidnava připravili pro rodiče a veřejnost, a podívali jste se na receptury jídel, které uvařili. V dnešním posledním dílu si můžete přečíst, jak se ještě více snaží ovlivnit rodiče.

Autor: Hana Pyszková

Letáček jsem použila na začátku školního roku, kdy na školu přišlo cca 40 nových žáků ze sousední obce, kde se rušila škola. Tento letáček jsem poslala po těchto dětech domů, na první straně byly uvedeny důvody pro stravování dítěte v naší školní jídelně a na druhé straně byl uveden 14ti denní jídelníček s článečkem „Školní stravování v ČR“. To byl vlastně můj „útok“ na rodiče na začátku školního roku, o kterém jsem psala v diskusi na portálu.

8 důvodů pro stravování vašeho dítěte v naší školní jídelně

  • Vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin.
  • Pestrá skladba jídelníčku (Ukázka aktuálního jídelníčku na druhé straně letáčku.)
  • Denně zdravá příloha (Čerstvý zeleninový salát, ovoce, müsli tyčinka, cereální tyčinka, jogurt, Termix, puding apod. Každodenní součástí obědu jsou i různé druhy nápojů.)
  • Poskytneme vašim dětem zdravé a optimálně vyvážené stravování
    (Při sestavování jídelního lístku přísně hlídáme doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ryb, zeleniny a ovoce.)
  • Ušetříme váš čas (Pomoc hlavně zaměstnaným maminkám, ale i maminky v domácnosti by neměli promeškat možnost výhodného a zdravého stravování za velmi nízkou cenu v kolektivu ostatních dětí.)
  • Vaříme moderně a udržujeme si vysoký hygienický standard (Vybavenost kuchyně je na špičkové úrovni. Jídla připravujeme z větší části v konvektomatu, který umožňuje vaření v páře, smažení na minimálním množství tuku a to vše šetrně tak, aby se v potravinách uchovalo co nejvíce vitamínů a minerálů. Nádobí je myto v nové myčce na nádobí. V letošním roce jsme upravili výdejní okýnka, zakoupili nové stoly a židle do jídelny. Máme zavedený funkční kontrolní systém kritických bodů HACCP. Naše kuchařky jsou odborně vzdělané, vaří chutně a jsou příjemné na své malé strávníky.)
  • Možnost nepravidelného stravování (Potřebujete přihlásit dítě na oběd jen na některé dny v týdnu, např. ve dnech odpoledního vyučování, nebo jen mimořádně na některé dny – žádný problém – stačí jen přihlásit dítě nejpozději den předem do 14 h. v kanceláři vedoucí  ŠJ nebo do 6 h. ráno na telefonní záznamník. Přihlaste své dítě ke stravování dle svých potřeb.)
  • To vše za velmi výhodnou cenu oběda – dotovaná cena dle věku dětí 16, 18 a 20 Kč (Kolik Vás stojí pouze svačina vašeho dítěte? Za minimální cenu získá vaše dítě kompletní plnohodnotný a čerstvě uvařený oběd, nápoj a jako bonus zdravou přílohu.)

Školní oběd = součást zdravého jídelníčku dítěte

Školní stravování v ČR
Dnešní školní stravování už dávno není to, co bývalo. Už odzvonilo tzv. UHO (univerzálním hnědým omáčkám). Při sestavování jídelních lístků se již školní jídelny nemusí striktně řídit danými recepturami a mohou tak obohatit jídelní lístek o tzv. krajová jídla, různé speciality a jídla méně obvyklá a zdravá např. z tofu, kurkumy, jáhel, cizrny a jiných dříve nedostupných či neznámých potravin. Jídelní lístek se tak pro strávníky stává zajímavějším. Děti lákají tajemné názvy nových pokrmů a jsou zvědavé, jak chutnají. Při sestavování jídelníčku však musí každá vedoucí dbát na dodržování stanovených výživových norem, pestrost a rozmanitost jídel, chuťovou přitažlivost pro děti, vyhovět i požadavkům dospělých strávníků, finanční možnosti a technickou kapacitu kuchyně. Není to mnohdy lehký úkol a dětský strávník je jeden z nejnáročnějších labužníků.
V listopadu 2007 provedla MF DNES test, ve kterém prověřila ŠJ v celé republice. Vzorky jídel – anonymně odkoupené obědy ve školních jídelnách ve všech krajích ČR – hodnotila komise odborníků na výživu. Všechny vzorky jídel převážené v chladících taškách přes celou republiku byly zdravotně nezávadné, neobsahovaly patologické mikroorganismy. U 13 náhodných vzorků jídel komise hodnotila jejich chuť, aniž by věděla, odkud jsou. Pečlivému hodnocení byla taktéž podrobena skladba týdenních jídelních lístků z jednotlivých ŠJ. Celá akce proběhla pro školní stravování velmi příznivě. Výsledky prokázaly, že ŠJ vaří zdravě, ale také chutně a moderně. Naši výživoví experti tvrdí, že školní jídelny hrají zásadní roli při tvorbě stravovacích návyků dětí, které si odnášejí do dospělosti.
(Více na www.idnes.cz – do vyhledávače napište „školní jídelny“ a vyhledejte si články „Školní jídlo: lepší než má pověst“ a „ Zdravé jídlo děti odmítají“.)

Zajít do školní jídelny na oběd je pro děti v drtivé většině správnou volbou!

Přečtěte si i předcházející články
Jaké jsou dnešní školní jídelny?
Receptury ze Dne zdraví a pohody ve ŠJ Vidnava

Tuto jídelnu vám autorka (vedoucí ŠJ) představila v článkuMůj věčný boj o přežití.

Hana Pyszková, vedoucí ŠJ při ZŠ a MŠ Vidnava

Autor: Hana Pyszková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča1

    osm
    🙂 tak to je opravdu krásné! Moc prima nápad!

  • Autor: majka

    skvělé nápady
    Jak již jsem psala v diskusi k minulému článku máte skvělé nápady a jsme radi, že se o ně s námi ráda dělíte. Fandím Vám a přeji hodně zdaru.

  • Autor: Laco

    Fandím takové iniciativě
    Ovšem Vy zaručujete „pouze“ kvalitu podávaných jídel. Vaše kompetence však většinou končí u výdejního pultu. Ještě jednoho draka však budete muset přemoci. Je to důstojné prostředí prostor pro konzumaci jídla. Ze zkušenosti vím, že nemalá část dětí nechodí na obědy poté, co získaly zkušenost s úrovní prostředí jídelny. Než přijdou na místo, mají v polévce několik žvýkaček, v omáčce provázek a to ještě ani nezjistí, jestli jim tam nehodil někdo třeba špendlík. A to mluvím o stavu na osmiletých gymnáziích, kam děti mých příbuzných chodí.
    To jako by v Grandhotelu pořádala válku nějaká parta uličních výrostků. Asi by ten hotel těžko udržoval pověst.
    Říkáte pedagogický dozor? V řadě případů instituce k smíchu.