Přeskočit na obsah

Otázky a odpovědi k biopotravinám v jídelnách

Nedávno jsme vás seznámili, jak se v rakouských jídelnách používají biopotraviny, jaké tam s nimi mají zkušenosti. V dnešním článku se budeme biopotravinám opět věnovat: tentokrát se zaměříme na praktické otázky a problémy, které zazněly u kulatého stolu v Jihlavě.

Autor: Monika Pečková

V tomto článku se opět věnujeme biopotravinám, tentokrát se zaměříme na otázky a problémy, které zazněly u kulatého stolu k této tématice v Jihlavě (viz náš článek z 8.1.2007).

Kdo prosazuje biopotraviny do škol?
Kulatý stůl, kterého jsme měli možnost se zúčastnit, byl organizován Sítí informačních center zaměřených na agro-environmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina, konkrétně šlo o program v rámci podpory místních iniciativ v oblasti udržitelného rozvoje. Kulatý stůl byl součástí projektu Síť informačních center Agro-envi-info zaměřených na  agro-environmentální programy v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina, spolufinancovaném Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Jaká je podpora ministerstva biopotravinám do škol?
Zatím se jedná spíše o informační kampaně a vzdělávání krajských úředníků, samotné zavádění žádnou přímou dotaci nemá. Šance je pravděpodobně jen na to, aby ministerstvo změnilo právní normy a usnadnilo tak zavedení biopotravin. Pokud víme, tak se žádné finanční prostředky pro jídelny, které budou vařit bio, nechystají.

Jak řešit zvýšené finanční náklady na vaření z biopotravin?
Některé praktické návody už jsme uvedli v článku o tom, jak to dělají v Rakousku. Ale je pravda, že pokud budou zavedeny biopotraviny, bude nutné zvýšit cenu oběda.

Vyžaduje zachování biokvality speciální postupy při vaření?
Ne, při současném HACCP systému není potřeba nějak zohledňovat, že vaříte z biopotravin. Jen by se neměly dávat do mikrovlnky a opakovaně ohřívat. Kromě toho samozřejmě platí, že nejzdravější je co nejšetrnější tepelná úprava. V Rakousku používají tabletový systém, navíc díky technice už stačí vařit třeba brambory v páře jen dvě minuty, což na jejich biokvalitu nemá vliv.

Jak bude zaručeno, že zboží je skutečně bio?
Pokud budou biopotraviny zaváděny do veřejného stravování hromadně, bude se zřejmě následovat příkladu z jiných zemí, kde probíhají pravidelné nezávislé kontroly u eko farmářů, bude to podobné jako při udílení dnešních označení Bio. Kontrola je nutná od semínka po dodání. Byly by také prověřovány jednotlivé školy.

Dá se spočítat, kolik ušetří jídelna tím, že nebude kupovat polotovary?
Podle Clause Hollera ušetří jídelna hlavně při přípravě zeleninového aspiku (77%), sýrového knedlíku (63%), zelného salátu (43%), ledového salátu (26%) a u mladého hovězího podávaného místo telecího (22%). Naopak při nákupu polotovarů: klasická bramborová kaše oproti kaši z bio brambor, kterou samy udělají kuchařky, je dražší o 26%, bramborové knedlíky o 15% a jablečný kompot o 16%.

Už někde v ČR vaří bio?
Ano, v regionu Třebíč a Humpolec je asi 9 škol a školek zapojeno do projektu Zdravá škola, byli velice spokojeni. Na Pelhřimovsku je jídelna, která dokonce nakupuje i netradiční bio potraviny, dosud neměli problémy s cenami, takže to asi záleží na lidech.

Jaké pozitivní účinky mají bio potraviny?
Studie o zlepšení zdraví dětí, které jedly bio potraviny, prokázaly:

  • zbavení těla pesticidů
  • zlepšení alergií

Mgr. Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Leonardo

    České biopotraviny?
    V Rakousku se biopotraviny používají. Nevím však, jaký je postoj rakouského spotřebitele k věrohodnosti takového označení. Možná vyšší než u nás. Já, všestranně poučen o praktikách ve všech oblastech lidské činnosti u nás, bych za jídla z biosurovin nedal ani korunu navíc. Jsem přesvědčen, že po cestě od výrobce ke konečnému spotřebiteli je mnoho nelegálních, ale čile využívaných vstupů, kudy propašovat šmejd.
    A žádná instituce tomu nezabrání. Pokuta pár korun také nikoho neodradí. Pouze okamžitá ztráta licence či živnostenského listu.

    • Autor: radek

      Re: České biopotraviny?
      Tak s tímto názorem souhlasím. Jsme dovozci biopotravin z Italie a vím jak se to dělá tam a jak tady. Škoda jen že to někdo nehlídá poctivě.