Přeskočit na obsah

Ovocné a zeleninové talíře

Ovocné a zeleninové talíře se staly běžnou součástí obědů v mnoha školních jídelnách. Podívejme se na zkušnosti s přípravou tohoto typu jídla.

Autor: Marie Ludvíková

Chtěla bych se podělit o zkušenosti s přípravou zeleninových a ovocných jídel v jídelnách. Není jich mnoho, které tato jídla připravují. Důvody jsou různé: zvýšená pracnost, drahé suroviny, nízký finanční normativ, aj. Ale jak ukazují zkušenosti, zájem u strávníků je a některé jídelny jim dokáží dobře vyhovět.

Zkušenosti s tím mají na ISŠ ve Vizovicích. Klasické ovocné či zeleninové talíře k obědu dělají zřídka, obvykle jednou za měsíc, a není o ně velký zájem. Částečně je to dáno tím, že zelenina je dosti drahá (podzim 2002) a v rámci finančního limitu se jí dá podat poměrně málo. Pomáhají si tak, že směs zeleniny míchají s těstovinami a sýrem.

Velmi dobré zkušenosti ovšem mají s ovocem na večeři. Jídelna slouží pro ubytované studenty a 3x týdně nabízejí jako večeři 2 talíř s několika druhy čerstvého ovoce. Zájemců o tento druh večeře bývá někdy i dvakrát tolik co o večeři 1.

V školní jídelně základní školy Pramínek v Brně nabízejí zeleninové talíře také, ovšem pouze pro učitelky. Jak nám řekla vedoucí, paní Zimmelová, zájem je velký zejména u učitelek. Určitý typ učitelek chodí výhradně na zeleninové a ovocné talíře. Příprava těchto jídel je poněkud pracnější, ale personál kuchyně si již zvykl a vzal si to za své. Když z důvodů personálních nějaký čas tato jídla nechystali, kuchařky se samy domáhaly přípravy těchto talířů.

Jídelna ISŠ v Luhačovicích má celodenní provoz, kromě obědů připravuje i snídaně a večeře pro ubytované na internátě. Klasické ovocné a zeleninové talíře nenabízejí, ale velmi často dávají ovoce k obědu místo zákusku. Zatímco oběd 1 mívá klasickou skladbu, oběd 2 připravují téměř vždy bezmasý. Těchto „dvojek“ je vždy méně, ale ne výrazně. Poměr klasických a bezmasých jídel se někdy blíží (bezlepková, žlučník), používají k tomu speciální receptury a využívají bezmasé dvojky. Mezi stravujícími se studenty jsou i vegetariáni – i těm dokáží vyjít vstříc. Kromě bezmasých obědů jsou na požádání schopni připravit vegetariánskou snídani.

Dlouholeté zkušenosti s přípravou ovocných a zeleninových mís mají v jídelně SPŠ ve Zlíně, kde vaří převážně pro středoškolské studenty a učitele. Vždy připravují nejméně dvě jídla, tato jídla nabízejí jako dvojku, strávník má tedy možnost si vybrat. Zeleninové a ovocné saláty zde dříve nabízeli i 4x týdně. Podle slov vedoucí paní Kubišové je však tento boom již pryč. V současnosti to dělají 2x týdně a objednává si je asi 15% strávníků.

Velmi však záleží na konkrétní receptuře. Klasickou trvalkou je např. šopský salát. Jinak ale obliba jednotlivých jídel postupně klesá a musí se stále obměňovat, říká paní vedoucí. Aktivita jídelny byla kladně hodnocena pracovnicemi OHS i metodičkami školního stravování, tento typ stravování je žádoucí.

Další jídelnou, která podobná jídla připravuje již mnoho let, je jídelna Domova mládeže ve Zlíně. Mají zde celodenní stravování, na oběd připravují 2 jídla, dvakrát týdně přidávají i třetí a tím je zeleninový či ovocný talíř. Vycházejí tak vstříc zejména přání studentek. Podle slov vedoucí paní Mikuškové je pro ně teplá polévka a talíř zeleniny či ovoce mnohem lepší než nějaký hamburger či hranolky. Nehledě na to, že dívky, když jim nechutná, nejdou na oběd vůbec.

Menší zájem je o saláty z luštěnin (čočka, fazole), velmi žádané jsou ovocné, zeleninové či těstovinové saláty. Těm dá přednost až 25% strávníků. Mezi nejoblíbenější receptury patří šopský salát. Obvykle je součástí jídla i celozrnné pečivo.

Ze strany pracovnic hygienické služby není vůči tomuto stravování námitek. Příprava takových jídel je finančně náročnější (zejména ovocné saláty), ale vzhledem k tomu, že jde o velkou jídelnu, není celkově problém s dodržením finančního normativu.

Své zkušenosti s přípravou zeleninových a ovocných salátů má i jídelna Zvláštní školy v Hodoníně. Tento typ jídel si vyžádali studenti gymnázia, pro něž jídelna také vaří. Původně je zde připravovali dvakrát týdně. Zájem však postupně klesl až pod 10% porcí a nakonec ovocné a zeleninové saláty úplně přestali připravovat. Důvodem také bylo mj. to, že suroviny pro přípravu byly dosti drahé a kuchyň měla potíže s dodržováním finančního limitu.

Poslední reakcí v tomto článku pochází z jídelny ZŠ, která si nepřála být jmenována z důvodu obavy z reakcí hygieniků a metodičky školního stravování. Zeleninové a ovocné talíře připravují nepravidelně jako oběd 2, zejména na základě zájmu studentek gymnázia, které se v této jídelně také stravují, ale nabízejí je i menším dětem z 1.-5. ročníku.. Připravují buď ovocné a zeleninové saláty, nebo těstovinové saláty se zeleninou, zkusili i talíř s čerstvým ovocem a jogurtovým chlebem Knuspi (a byl o něho velký zájem).

Tato jídla si objednává kolem 15% strávníků. Jsou mezi nimi i zmíněné malé děti, jejich rodiče o to projevují velký zájem. Jak však sdělila vedoucí této jídelny, není si v tomto případě jistá stanoviskem hygieny a metodičky.

Co ukázala tato malá sonda v jídelnách? Obědy z čerstvé zeleniny a ovoce se připravují, zájem o ně je zejména u studentů středních škol a učitelů. Počet strávníků, kteří o ně mají zájem, nepřevyšuje 10-20%. Jídelny však všeobecně uvádějí zvýšenou pracnost při přípravě a je-li jídelna menší, také potíže s dodržováním finančního normativu.

Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Marie Ludvíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se