Co zaznělo na konferenci v diskusi
• ČŠI bude od září 2014 zpřísňovat kontrolu dodržování spotřebního koše a bude vyžadovat, aby zřizovatelé na závěry kontrol reagovali.
• Stravování dvouletých dětí v mateřských školách by se mělo řídit podobnými zásadami jako stravování tříletých, s absolutním vyloučením koření, dochucovadel apod. a s případným snížením energetického příjmu úměrně věku. Přítomní odborníci ovšem doporučili, aby takové děti nebyly do školek přijímány, nebo s vyloučením účasti na stravování. Upozorňovali na to, že školní stravování vyžaduje, aby se strávníci byli schopni obsloužit.
• Za posledních 30 let se v ČR počet diabetiků zvedl 20x.
• Příp. výhrady ke zjištěním kontrol ČŠI je třeba uvést do protokolu, příp. je možno je uplatnit na ústředí této organizace.
Rozhovor s předsedou Společnosti pro výživu MUDr. Tláskalem
Mnoho účastníků zaujalo (kladně i záporně) nové místo konference. Co vás vedlo ke změně místa konference?
Z technických důvodů se konference uskutečnila letos v Praze. Pardubice pro příští rok stále zůstávají první volbou.
Co osobně na konferenci nejvíce oceňujete?
Myslím, že na tuto otázku by spíše měli odpovědět účastníci konference. Já se osobně domnívám, že program byl dobře vyvážený. K problémům spíše patřil nedostatečný časový prostor pro diskuse.
Jak se vám osvědčil nový blok přednášek pro pedagogy ve čtvrtek odpoledne?
Je zřejmé, že bude nutné udělat ještě hodně práce, aby alespoň ti z pedagogů, kteří se zabývají problematikou výuky ke zdravé výživě, projevili zájem o podobné semináře.
Informace o konferenci v médiích
• V pořadu Události v regionech si všimla konference Česká televize.
• Obsáhlý článek o školním stravování inspirovaný konferencí přineslo sobotní vydání deníku MF Dnes z 24.5.2014.
• Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví o konání konference a o účasti hlavního hygienika na ní se objevila na několika specializovaných internetových portálech.
Řekli o konferenci
Ing. Jiří Zais, ředitel Školní jídelny Hranice n. M.
Nelíbila se mi ta část konference, která se věnovala dietnímu stravování, protože nepřinesla žádné konkrétní informace. Přesto konference byla přínosem, zejména diskuse s ostatními vedoucími školních jídelen.
Potvrdilo se to, že dietní stravování nás nemine a že budeme muset zajišťovat přípravu dietních jídel. Dozvěděl jsem se, že na ministerstvu nevědí, jak zaplatit pracovní síly určené na dietní stravování. To je opravdu dobré. Přitom stačí přidat do výkazu: „Z 17-01 Výkaz o činnosti zařízení školního stravování“ jednu kolonku, kde bude uveden počet připravovaných jídel v rámci diety a přiměřeně se navýší úvazky zaměstnanců. Při očekávaném počtu zájemců o dietní stravování to nemůže být pro ministerstvo nepřekonatelná finanční zátěž. Pro jídelnu to však bude citelná pomoc. Hlavně budou kuchařky vědět, že nepracují za DĚKUJI.
Ing. Halka Žaludová, ředitelka Školní jídelny Ivančice
Konference o školním stravování se účastním pravidelně od roku 2009. Přednášky a prezentace považuji za přínosné nejen z hlediska profesionálního, ale také z hlediska matky dětí a strávníka. Většina z nich vyjasňuje problematiku školního stravování (účast přímo pracovníků zainteresovaných ministerstev, kteří se alespoň touto formou dozví, co je problémem), ale také nás seznamují s novými výzkumy v oblasti výživy.
Z letošních přednášejících mne zaujala mimo jiné přednáška doc. Kohouta, který nám srozumitelně přiblížil problematiku diabetes a celiakie, zvláště, co je třeba vzít v úvahu při zvažování příprav dietního stravování pro tyto skupiny. Velmi se mi líbil i blok přednášek na téma Bílá hrozba, zvláště doc. Havlíka a prof. Dostálové.
Tuto akci hodnotím kladně i z toho důvodu, že je možnost setkávat se pravidelně s ostatními vedoucími z celé ČR. Je tak alespoň nějaký čas na to podělit se o svá trápení, poznatky, zkušenosti. Vůbec nelituji času takto stráveného.
Ing. Lucie Janotová, předsedkyně občanského sdružení ASPOS
Čtvrteční dopolední blok přednášek nebyl z mého pohledu tolik zajímavý jako středeční program. Nicméně mě zaujala diskuse k přednášce Ing. Miroslava Jůzla, Ph.D. (MZLU Brno) věnovaná nejčastějším mýtům o mléce.
Kromě vysvětlení, proč není pravdivý mýtus, že mléko „přímo od krávy“ je nejzdravější, ozřejmil i mýtus o „recyklaci“ mléka. Asi každý si vzpomene na zprávy o tom, že mléko v tetrapaku, které se nespotřebuje do konce trvanlivosti, se v mlékárně znovu převaří a zabalí. A to, kolikrát bylo mléko „recyklováno“, se prý pozná podle čísla, které chybí v číselné řadě pod záhybem zespodu obalu (krabice). Než takové informaci uvěříme, zkusme si ji ověřit u odborníků!
Víte, co skutečně znamenají chybějící čísla na obalech Tetra Pak? Čísla obsahují informaci o obalu a jejich sled se používá k identifikaci výrobního pásu. Chybějící číslo označuje pás, na kterém se tisklo (např. pokud schází č. 3, znamená to, že se design tiskl ve 3. pásu). Když se na krabičce zjistí tisková chyba, ví se, ze kterého pásu byla vyrobena a lze snadno zjednat nápravu.
Diskuze
Autor: účastnice zájezdu
Praha byla více reprezentativní
Konference proběhla dle mého očekávání. Příště by bylo dobré dodržet harmonogram. Velmi mi vadilo, že nebylo dostatek prostoru pro přednášku ing. Janotové. Ona ví o čem mluví, mluví k věci, dobře poradí. Ale nebyl čas ani na diskusi a více dotazů k její přednášce.
Praha a hotel Duo byl mnohem kvalitnější, než omšelý hotel Labe v Pardubicích. Rovněž gastronomie je v Pardubicích taková „z minulého století“ – špinavá hotelová restaurace i nabídka nevalná. Vzhledem ke snižující se účasti vedoucích jídelen je i sál v Pardubicích příliš velký a nyní často zeje prázdnotou. Změna byla super – zůstaňte u ní. Sluší se i poděkovat za zajímavou výstavku k 50.letému výročí školního stravování.
Autor: Milan
Konference
Dobrý den,prosím ved.ŠJ o informaci,jak řešili nepřítomnost na pracovišti,pokud nebyla možnost dojíždění po pracovní době(ve dnech konání konference),řádná dovolená,neplacené volno….
Ráda bych se účastnila,ale okolnosti mi nejsou nakloněny.
Autor: Monik
Nepřítomnost na pracovišti v době konference řeším stejně jako v době nemoci. V jídelně musí být někdo, kdo zvládne základní činnosti, bez kterých nemůže jídelna fungovat (minimálně přihlásit a odhlásit strávníky, nahrát program, objednat a přijmout zboží, vyřídit stížnost nebo řešit nějakou menší krizi). Kdyby mě přejelo auto, tak jídelna také bude fungovat dál.