Čtyřdenní program přednášek a prezentací na svém stánku v pavilonu B připravila společnost Lesaffre Česko a Lesaffre Slovensko. Na téma „Spotřeba cereálního pečiva: trend nebo mýtus?“ zde návštěvníkům veletrhu MBK přednášel známý odborník na výživu Petr Fořt.
V úvodu Petr Fořt konstatoval, že strava způsobuje minimálně 40 až 50 % onemocnění. Právě pečivo jako základní potravina má na zdraví svých konzumentů významný vliv a z tohoto úhlu je třeba k jeho výběru přistupovat. „Pečivo z bílé mouky je snadno stravitelné, ale neobsahuje stopové prvky, což při konzumaci vede k poklesu příjmu přírodních folátů (kyseliny listové) a aktivních forem vitamínu E. Nadbytek produktů z bílé mouky je jednou z příčin nárůstu obezity a cukrovky. Při kombinaci bílého pečiva s živočišnými tuky se riziko ještě zvyšuje,“ varoval specialista na výživu.
Některé státy již hledají cesty k nápravě a například EU zahájila projekt, jehož cílem je vývoj nových druhů zrnin. „Reálné řešení spočívá ve změnách technologie výroby, ale především ve změnách receptur tak, aby se zvýšil obsah vlákniny a stopových prvků, snížil obsah soli a změnil typ přidávaných tuků. Je možné použít třeba kukuřičnou, fazolovou nebo hořčičnou mouku. Obsah soli ve chlebě lze snížit o 25 %, aniž by to spotřebitel poznal na chuti,“ tvrdí Fořt. „Základem ovšem musí být použití celozrnné mouky, kterou většina konzumentů odmítá, protože jsou konzervativní a při nákupu se orientují hlavně cenou,“ podotkl.
Podle Fořta může být chléb dokonce funkční potravinou, což dokazují v Anglii, kde se peče chleba s obsahem esenciálních mastných kyselin. Stejně tak může chléb obsahovat vitamíny C, E, kyselinu listovou i stopové prvky. Přísun bílkoviny zajistí přídavek hrachového proteinu. Novým typem pečiva je třeba chléb pro děti obohacený o kalcium, vlákninu, minerály, vitamíny a klíčky. S novinkou pro zdravější stravování přichází také společnost Lesaffre, která na veletrhu představila celozrnné směsi na výrobu chleba s obsahem 30 % semínek – směs mlynářskou, selskou a formanskou.
A jaké je doporučení odborníka pro každodenní výživu? Měli bychom jíst asi 300 gramů pečiva denně, nejlépe celozrnného, ale nikoli v kombinaci se živočišnými tuky. Vhodný je ke chlebu třeba tuňák v olivovém oleji a zeleninový salát.
Zdroj: tiskové středisko BVV Brno
Diskuze
Autor: Kraus
Pečivo
Pana Fořta si vážím,ale tak,jako většina lékařů se domnívá, že celozrnné pečivo je to nejlepší,co může člověk jíst,ale přitom je to jídlo velmi jedovaté.Pokud budete chtít,mohu vám poskytnout více informací.
Kraus Václav
Přelouč