Pepitky jsou novinkou letošního roku, byly představeny na školení Nové trendy v moderním vaření a již na Krajských konferencích se o nich živě diskutovalo a názory byly opravdu rozličné.
O co tedy vlastně jde, co to jsou pepitky? Tato barevná zrnka vzhledem podobná těstovinové rýži jsou potravinovou surovinou složenou z luštěnin a přídavku zeleniny. Na trhu jsou k dostání tři druhy pepitek: zelené vyrobené z hrachu a cukety, červené, vyrobené z červené čočky a mrkve a žluté z cizrny a kukuřice.
Využití pepitek v pokrmech
Pepitky lze využít na nekonečně mnoho způsobů, nejen jako hlavní pokrm, dají se použít i jako přídavek do mnoha jídel, kde by to strávník opravdu nečekal. Dají se připravit na slaný způsob a jejich předností je, že se mohou zakomponovat i do pokrmů sladkých.
Konkrétně je možné pepitky použít jako zavářku do polévek, připravit jako přílohu například v kombinaci s mrkví, hráškem, kukuřicí či špenátem, zaměnit místo rýže do rizota, stejně tak přidat do mnoha salátů. Pepitky se hodí i do sladkých dezertů s mlékem, do lívanců a dle výrobce výborně fungují i v asijské kuchyni do různých zeleninových směsí, dále jako náplň do jarních závitků, či na přípravu sushi.
Příprava v kuchyni
Vypadají jako sušené těstoviny a podobně se i připravují, vaří se v osolené vodě 7–8 minut, jejich příprava je tedy opravdu rychlá. Důležitou informací také je, že se navaří 3–5krát.
Doporučení výrobce: | množství na 1 porci |
Do polévky jako zavářka: | 10 g pepitek, vařit 8 minut |
Bezmasý pokrm: | 50 g pepitek – vařit 8 minut v osolené vodě, slít a propláchnout |
Dezert: | 20 g pepitek, příprava v konvektomatu při 130 °C, 20 minut |
Nutriční hodnoty pepitek
Pepitky se dle výrobce vyrábějí z luštěnin a přídavku zeleninové složky. Z hlediska dietního stravování je důležité napsat, že neobsahují lepek a jsou vhodné i pro veganský typ stravování, neboť neobsahují ani žádnou živočišnou složku. Pepitky vypadají trochu jako těstovinová rýže a shodně jako těstoviny se připravují. Pokud srovnáme složení pepitek a klasických těstovin, pepitky jsou bohatší na bílkoviny a vlákninu.
Tab.: Průměrné nutričních hodnoty pepitek a těstovin
Potravina 100 g | Energie (kJ) | Sacharidy (g) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Dietní vláknina (g) |
Pepitky z hrachu a cukety | 1410 | 51,8 | 22,5 | 2,0 | 9,1 |
Pepitky z čočky a mrkve | 1454 | 54,6 | 23,0 | 2,2 | 6,7 |
Pepitky z cizrny a kukuřice | 1529 | 58,6 | 16,5 | 5,3 | 7,0 |
Těstoviny dvouvaječné* | 1503 | 72,6 | 9,9 | 2,1 | 2,9 |
* dle databáze složení potravin ČR – www.nutridatabaze.cz
A co zařazení do spotřebního koše?
V tomto případě to možná nebude tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Stejně jako u jiného výrobku se samozřejmě řídíme složením. U druhů hrách – cuketa, čočka – mrkev je to jasné, obsahují 95 % luštěniny a 5 % zeleniny a dle těchto údajů je také do příslušných skupin řadíme. U pepitek cizrna – kukuřice je v prvé řadě jiný poměr, obsahují 80 % cizrny a 20 % kukuřice. V technickém listu se u pepitek z cizrny a kukuřice uvádí, že obsahují mouku z cizrny a mouku z kukuřice. Znamená to tedy, že v tomto případě patří 80 % do skupiny luštěnin a 20 % do obilovin, které do spotřebního koše neřadíme.
Recepty pro inspiraci:
Dezert s mangem – 10 porcí
100 g pepitek z cizrny a kukuřice
100 g manga kostek
25 ml smetany 33 %
200 ml plnotučného mléka
50 g vanilinového cukru
100 g cukru krystal
50 ml kokosového mléka
10 g másla
badyán celý, skořice celá
Pepitky dáme do gastronádoby 1/1 a zalijeme mlékem ochuceným kořením a cukrem. Dáme připravovat do konvektomatu na 140 °C 35 minut a na konci zjemníme smetanou a máslem. Prochladlé servírujeme do misek a navrch dáme mango.
Krémové pepisotto s restovanou zeleninou – 10 porcí
800 g pepitek z červené čočky a mrkve
210 g dýňové pyré
200 ml vývaru z pepitek
100 g rostlinné náhrady smetany
100 g parmezánu
200 g cukrového hrášku
200 g brokolice
olivový olej
mletý pepř
Pepitky vaříme po dobu 8 minut v mírně osolené vodě. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Stranou si necháme 200 ml vývaru z pepitek. Dýňové pyré smícháme s vývarem, přidáme smetanu a dochutíme. Vše důkladně promícháme, aby pepisotto bylo hladké. Nakonec vmícháme parmezán. Hrášek a kukuřici orestujeme na olivovém oleji.
A co na pepitky strávníci? Jak si je oblíbí? Jak přijmou tuto novou potravinu, která má velký potenciál pomáhat navyšovat spotřební koš luštěnin? Uvidíme, zda si najdou cestu ke svým strávníkům.
Diskuze