, vedoucí ŠJ Novoměstská 21, Brno
Často lpíme na zaběhnutých kolejích, neradi měníme ověřené a možná máme i obavy ze všeho nového. Přestoupila jsem ze ZŠ Pohořelice do větší brněnské základní školy na ulici Novoměstská 21 se stejnými pocity. Čerpám ze svých zkušeností, ale stále se učím a chci, aby tato školní jídelna jela v těch nejlepších „kolejích“. Jde především o spokojenost našich strávníků a jejich zdraví.
Od září 2011 vaříme navíc pro 750 strávníků ze ZŠ na ul. Sirotkova. Proč ne, když je kapacita kuchyně dostačující a mám za sebou skvělý tým, se kterým mohu realizovat nápady, na které sama nestačím. A to je podstatné.
Zaregistrovali jsme se do projektu “Škola plná zdraví“, kterou zaštiťuje firma Bonduelle, a připravili společně pro děti Pohádkové kouzlení ze zahrádky.

Podnět k akci mi dala i jejich kuchařská kniha – barevná, vtipně upravená a hlavně se zajímavými recepty. Krátké jednání se zástupci firmy slečnou Mgr. Evou Šťovíčkovou a panem Albertem Hauptmannem nás povzbudilo a nápad na zdravé vaření s pohádkovou tématikou byl na světě. Sestavení jídelního lístku bylo úsměvnou vzpomínkou na vyprávění a čtení pohádek.
Pondělí 19.12.
Talíř plný penízků (polévka čočková)
Kulihráškova dobrota (karbanátky pečené, podávané na hrášku a mrkvičce), brambory
Lahůdka Zora Mstitele (těstoviny s kuřecím masem a zeleninou)
Úterý 20.12.
Upíří mňamka (polévka rajčatová s kukuřicí)
Talíř duhové víly (kuřecí prsíčka se zeleninou), rýže dušená
Loupežníkova kapsa (tortila plněná kuřecím masem a špenátem)
Salát tyranosaura Rexe (salát z červené řepy, zelí, mrkve a kukuřice), pečivo
Středa 21.12.
Polévka Méďa Béďa (polévka zeleninový vývar)
Bašta Vikingů (rybí filé na fazolových luscích a žampionech), kaše bramborová, salát
Čertovská dobrota (masové kuličky v zeleninovém leču), pečivo
Trio salát (zeleninový salát z mrkve, hrášku, kukuřice, čínského zelí a šunky), pečivo
Čtvrtek 22.12.
Tajemství lesa Řáholce (houbová polévka s bramborem)
Krakonošův oběd (zeleninové těstoviny s kuřecím masem)
Rumcajsův lup (vepřová pečeně s kapustou a žampiony), brambory
Vedení obou škol nám vyšlo nadšeně vstříc, vždyť zápal pro dobrou věc je známka inteligence a radosti ze života. A to do škol přece patří.
V týdnu od 19.12.do 22.12.2011 se kouzlilo v naší školní jídelně na Novoměstské. Pan kuchař proplouval naší kuchyni s úsměvem jako na tanečním parketu a pochvaloval si spolupráci. Pro nás pracovníky bylo ovšem skvělé pozorovat jej při práci a ledacos okoukat, přiučit se. Spoustu vědomostí, které pan Albert má, by bylo škoda nevyužít. Ono někdy povídání, degustování a patřičná dávka vtipu vydá za několik naučných příruček. Suroviny, z kterých se vařilo, jsou vysoce kvalitní, nejen chutné, ale i pro oko zajímavé. Je to základ úspěchu.
Neuvěřitelně krásní byli strávníčci v pohádkových kostýmech. Kočičky a pejsci smáčeli fousky do talířů a postrkovali se oušky. Princezny byly hrdé a pyšné na svou krásu, jak to bývá, ale i loudalky nad talířem.Kdo zvládnul odevzdat prázdný talíř a spořádat celou porci dostal od firmy dáreček. A vybírat bylo z čeho – pexeso, omalovánka, kvarteto, karty, pravítko, magnetická záložka, rozvrh hodin. Kdo přišel v masce, vynaložil úsilí s převlekem, dostal aspoň sladkost.

Vidět jídelnu plnou smějících se dětí i dospělých, to je skutečně zážitek. Přála bych jej všem. Pan Albert se nestačil divit, a to už zažil ledacos. Pohoda k jídlu patří, a to se nám opravdu povedlo. Ono totiž mít v týmu školníka, který dovede ze sebe udělat královnu Jiřinu, to nemá hned tak někdo. Mít štěstí na pracovní tým, na který se dá spolehnout, který dovede zabrat a dovede se i radovat, je určitě štěstí. Pak se nám musí dílo dařit.

Největší odměnou byl řád „Zlaté vařečky“ od našich strávníků. Ocenění nade všechny, příjemné a dojemné. Jistě naši strávníci budou jednou vzpomínat na školní jídelnu jen v dobrém. Věřím tomu, že pro někoho je oběd i radost, a my máme možnost radost rozdávat.
Marta Mandincová, vedoucí ŠJ Novoměstská 21, Brno
, vedoucí ŠJ Novoměstská 21, Brno
Diskuze
Autor: kleopatra
Blahopřeji
Blahopřeji vám k uspořádání pěkné a originální akce ve vaší jídelně. Jistě jste potěšily své strávníky – hlavně děti. Jste moc šikovné.
Autor: Monik
Blahopřeji
Blahopřeji, jste moc šikovní.
Jen mám trochu problém s projektem „škola plná zdraví“.
Firma Bonduelle se snaží prodávat své zboží za dvojnásobné ceny a kvalita jistě není dvojnásobná – např. mražený špenát kilo za 70, Kč ???!!! . Dost se divím, že se k tomuto projektu připojila Společnost pro výživu.
Autor: opportunity
Je fakt, že i domů si kupuji kukuřici jen od Bonduelle, protože prostě jiná není tak dobrá. Ale v jídelně si hlíám ceny a pokud je kvalita stejná, vezmu levnější.
Autor: Marta Ivanka
Kouzlení
Dobrý den.
Děkujeme za blahopřání, snažíme se vytvářet si pohodu.
Nevím, kde jste se dostala k informaci o Společnosti pro výživu, ale tato akce probíhala jenom mezi naší školní jídelnou a firmou Bonduelle. Nevím, kde nakupujete, ale já jsem se s tak vysokou cenou nesetkala. Klidně napište, poradím. Marta M.
Autor: Monik
Výše uvedná Bondeuelle zelenina je od firmy Nowaco.
Ze stránek „školy plné zdraví“ cituji:
„Projekt v novém školním roce 2011-12 zaštítila Společnost pro výživu a odborným garantem je primář dětské polikliniky ve Fakultní nemocnici v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc.“
Já samozřejmě nemluvím o Vaší škole ale o firmě Bonduelle a akci ŠKOLA PLNÁ ZDRAVÍ. Prostě jsou jejich ceny dvojnásobné, než ceny zeleniny české.
Pak je pro mě diskutabilní, zda je takto pojatá akce vhodná pro školní jídelny.
hezký den
Autor: Ev S
Vážená paní, jakožto autorka a vedoucí projektu si dovoluji reagovat na Váš příspěvek. Není pravda, že Bonduelle nabízí svou zeleninu za dvojnásobné ceny. Cena zmiňovaného špenátu, který distribuuje firma Nowaco (náš výhradní distributor a logistický partner pro mraženou zeleninu) je základní cena 51 Kč/kg. Navíc pro ŠJ děláme speciální slevy a nabídky. Receptury, které připravujeme ve spolupráci s odborníky ze Společnosti pro výživu, dokazují, že i s kvalitní zeleninou se dá uvařit i ve ŠJ. Paní Mandincová určitě rozumí tomu, co je kvalita a potvrdí má slova. Zelenina je to dražší,to nepopírám, ale není to žádná voda. Po rozmrazení nemáte žádné ztráty. Navíc díky svým technologiím obsahuje o mnoho více vitaminů i minerálních látek vhodných pro dětské strávníky. Kvalita Bonduelle se tedy nemůže porovnávat s tuzemskými výrobci. Celý projekt je vykalkulovaný tak, aby vyhovoval spotřebnímu koši a možnostem ŠJ. Projekt trvá již 16 měsíců a je v něm přes 1200 jídelen.
Autor: Monik
Vážená paní Ev S, naprosto s Vámi nechci polemizovat o kvalitě, ta je jistě výborná, ale domnívám se, že ani kvalita české zeleniny není o polovinu horší. Jen si myslím, že není vhodné, aby se z potravin platily kuchařské knihy na křídovém papíře a jiné věci do kuchyní. A rovněž tak propagace sterilované zeleniny, kterou hygienici dětem téměř vůbec nedoporučují. Srovnejte si dnešní ceny zeleniny mražené (zdroj e-shop Nowaco, tefonické ověření v Agrimexu):
ŠPENÁT LISTOVÝ(balení 10 kg, cena bez DPH) – Nowaco bonduelle 56,- Kč za kg, Agrimex 31,- Kč za kg.
ŠPENÁT KRÁJENÝ PORCE (bal.10kg, cena bez DPH) Nowaco bonduelle 52,- za kg, Agrimex 26,-Kč za kg.
KUKUŘICE KLASY (balení 10kg, cena bez DPH) Nowaco bonduelle 79,-Kč za kg, Agrimex 33,-Kč za kg.
A ještě pod záštitou Společnosti pro výživu.
Je to jen můj názor. Nijak to nesouvisí s výše uvednou jídelnou. Trochu mě zaráží, že se podle Vás nemůže porovnávat kvalita Bondeuelle s tuzemskými výrobci. Z čeho tak soudíte?
Pěkný den
Autor: Tereza
Souhlasím s Monik a taky se to netýká školní jídelny.
Přidávám se k dotazu, proč se kvalita Bonduelle nemůže srovnávat s tuzemskými výrobci?
Pokud skutečně nelze, přivítala bych konkrétní důvody (např. proč a kde takové informace můžeme najít)
Autor: Eva Stov
Dobrý večer, v ceně naší zeleniny rozhodně není podpora projektu, naše úsilí ani marketingový materiál zahrnut. Fakt, že sterilovaná zelenina se dětem nedoporučuje je holý nesmysl (opak je pravdou – např. luštěniny), potvrdí Vám to v případě Vašich pochybností odborníci, můžete se obrátit na Společnost pro výživu. K cenám se vyjadřovat nebudu, nelze porovnávat ceny u různých druhů výrobků a jejich gramáží. V případě Vašeho zájmu Vám i ostatním tazatelům výhody našich technologií a jejich benefity pro školní stravování ráda zodpovím mimo tento diskuzní panel na info@bonduelle-foodservice.cz. S pozdravem, Eva Šťovíčková
Autor: Monik
Už jen doušku.
Ceny porovnávat lze. A vaše výrobky jsou až dvojnásobně dražší, je to bohužel tak.
Ve svém příspěvku vám jasně uvádím, že cena byla porovnávána vždy za balení 10kg a cena je uvedena za 1 kg. Bonduelle je prostě 2 x dražší než česká zelenina. To to si každý, kdo má potřebu, může zjistit sám.
Pěkný den a hodně úspěchů ve vašem podnikání
Autor: Eva S
Vážená paní, bohužel nemůžete. Výrobky nejsou totožné, takže ani přepočet na kilo nelze srovnávat (špenát v bloku, protlak s jednotlivě zamraženými listy v porcičkách). Ale dost polemiky. Máte svůj názor a ten já respektuji. Vedoucí, které s námi spolupracují, neprovaří s našimi výrobky ani korunu, pokud vaří podle našich nanormovaných receptru. Přeji Vám hodně úspěchů. Zdravím, ES
Autor: majka 1
Marta – skvělý člověk NA SVÉM MÍSTĚ
Milá Marto, jsi skvělá a máš super zázemí. V Pohořelicích ani nevědí, o co přišli!!! (nebo už ano?). Přeji hodně dalších dobrých nápadů a skvělý finiš při dokončení studia. 🙂 Obdivuji Tě.
Autor: Leni
kouzlení
I já se přidávám k obdivu, neboť při běžném pracovním vytížení, studiu a dojíždění vymýšlet a dotáhnout do konce takovéto akce, klobouk dolů. Zdravím Lenka
Stránkování