Přeskočit na obsah

Potraviny podobné a přesto značně odlišné

Víte, jaký je rozdíl mezi surimi tyčinkami a rybím masem? Porovnávali jste již někdy složení kakaa a instantního kakaového nápoje? A co takové džusy, jak moc se liší od ovoce, ze kterého jsou vyrobeny? Začtěte se do článku, ve kterém jsme porovnávali výživové hodnoty podobných potravin, a dozvíte se, co jsme zjistili.

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Na trhu existuje obrovské množství potravin a vybrat si mezi nimi ty nejvhodnější pro vaše strávníky bývá čím dál těžší. V tomto článku jsme si pro vás připravili několik ukázek zdánlivě podobných potravin a srovnali jsme jejich nutriční hodnoty. Výsledky vás v některých případech možná překvapí.

Krabí tyčinky surimi versus treska

Surimi tyčinky jsou specialitou v Asii, oblíbené jsou ale i u nás a to obvykle jako součást pomazánek nebo tzv. krabího koktejlu. Je všeobecně známo, že se nevyrábějí z krabů, ale z ryb, nejčastěji z treskovitých. Pokud si však myslíte, že krabí surimi tyčinky mají podobné výživové hodnoty jako ryby, dosti se mýlíte. Surimi je vlastně označení pro pastu z rybího masa, která se vyrábí ze separovaného rybího masa zbaveného kostí, pomele se najemno, poté se promývá, aby došlo k odstranění nežádoucích pachů a chutí a přidávají se různé další složky. Výsledkem je gelovitá hmota, polotovar, který se dále zpracovává, například právě na již zmíněné krabí tyčinky. Výrobky ze surimi na rozdíl od rybího masa obvykle obsahují výrazně méně bílkovin, obsahují naopak sůl, cukr a další přídatné látky.

Zda krabí tyčinky konzumovat, či ne, je otázka, pro zpestření jídelníčku je občas zařadit můžeme, z hlediska složení ale rozhodně nemají vlastnosti rybího masa a rybí maso by v jídelníčku určitě neměly nahrazovat.

Tabulka: Srovnání výživové hodnoty vybraných potravin ve 100 g jedlého podílu (zdroj: nutridatabaze.cz)

PotravinaKrabí tyčinky ze surimiTreska filé                     
Energetická hodnota (kJ)397292
Tuky celkové0,50,3
– Nasycené mastné kyseliny  0,16 Neuvedeno
Sacharidy využitelné 14,4 0
– Cukry celkové 6,3 0
Bílkoviny celkové7,616,5
Sůl2,10,2

Ovocné džusy versus ovoce

Ovocné džusy mají děti většinou v oblibě. Pokud je pijí v rozumném množství, proč ne. Určitě by však tyto nápoje neměly tvořit základ pitného režimu, ani být náhradou za syrové ovoce. Proč? Rozdílů je mnoho, mezi ty nejpodstatnější patří množství cukru a vlákniny, které se významně liší. 100 % džus se obvykle vyrábí tak, že se plody vylisují, ovocná šťáva je zbavena vody, zamražena a poté opět naředěna vodou do 100 % a pasterována. Výsledný produkt na rozdíl od ovoce neobsahuje slupku ani většinu dužniny, obsah vlákniny tedy nebude nijak závratný. A když si představíte, že pro získání šťávy na 2 dcl džusu je potřeba několik kusů plodů, asi vás pak nepřekvapí, že toto množství šťávy obsahuje i nezanedbatelné množství cukru.

Tabulka: Srovnání výživové hodnoty vybraných potravin (zdroj: nutridatabaze.cz, * obal výrobku)

 PotravinaPomeranč 100 g jedl. podílu  Pomeranč. džus 2 dcl* Jablečný mošt 2 dcl*   
 Energetická hodnota (kJ) 209 368364
 Sacharidy využitelné  10,0 18,0 19,8
 – Cukry celkové 7,3 18,018,6
 Vláknina 2,0 Neuvedeno0,1

Kakao versus instantní kakaový nápoj

Možná se vám to bude znát jako banalita, ale připravit kakao z klasického kakaa nebo na přípravu oblíbeného nápoje použít některý z instantních prášků je obrovský rozdíl, stejně tak na posypání krupicové kaše. A to nejen v chuti a barvě. Když se podíváme těmto výrobkům na zoubek, zjistíme, že klasický kakaový prášek se od té instantní verze liší především v množství cukru a tuku. Zatímco při použití kakaového prášku si můžete množství cukru regulovat sami, v 10 g (cca 1 polévková lžíce) vybraného instantního nápoje v prášku, máte obsaženou více jak kostku a půl cukru.

Tabulka: Srovnání výživové hodnoty vybraných potravin (zdroj: obaly výrobků)

PotravinaKakao holandské 10 g        Instant. kakaový nápoj 10 g
Energetická hodnota (kJ)119,4161,5
Tuky celkové1,00,3
– Nasycené mastné kyseliny 0,640,15
Sacharidy1,0 8,2
– Z toho cukry0,077,4
Bílkoviny celkové2,30,49
Sůl0,0080,028

Müsli směsi a dětské snídaňové cereálie

Oblíbenou potravinou dětských svačinek jsou rozmanité cereální směsi, ať již jde o různé kuličky, čtverečky, polštářky, lupínky a jim podobné tvary. Pokud bychom srovnali jejich výživové hodnoty s výživovými hodnotami klasické müsli směsi vyrobené z obilninových vloček, budeme v některých případech nemile překvapeni.
Při použití slova cereální sice máme pocit, že dětem dáváme něco zdravého a plného vlákniny, ne vždy je to však pravda. Váš první pohled by tedy spíše než na názvu či pestrobarevné krabici výrobku měl spočinout na tabulce jeho složení. Některé výrobky bývají plné cukru, nevhodných tuků, soli a vláknina je v nich naopak zastoupena méně, než bychom čekali. Dobře tedy vybírejte.

Tabulka: Srovnání výživové hodnoty vybraných potravin ve 100 g (zdroj: obaly výrobků, *nutridatabaze.cz)

Potravina 100 gČtverečky
se skořicí
Cereální
polštářky
Kuličky
s kakaem
Corn  
flakes      
Špaldové
lupínky
 Müsli
s ořechy
Ovesné   
vločky* 
 Energetická hodnota (kJ) 1767 1806 1633 1344 1458 1676 1488
 Tuky celkové  10,1 15,0 2,3 1,3 3,0 17,5 5,8
 – Nasycené mastné kyseliny 1,1 5,2 0,8 0,6 0,6 2,6 0,98
 Sacharidy 74,1 63,0 83,0 83,0 67,0 42,1 55,8
 – Z toho cukry 24,8 31,0 28,0  7,0 2,8 2,8 1,2
 Bílkoviny celkové 5,5 8,3 6,4  8,0 12,0 9,1 13,1
 Sůl  0,86 0,41 0,59 1,10 0,01 0,4 0
 Vláknina 5,0 4,8 3,0 3,6 14,0 19,3 12,7

A s porovnáváním potravin bychom mohli pokračovat dále a článek by mohl být mnohem delší, to ale nebylo záměrem tohoto povídání. Podstatou dnešního článku je, abychom pečlivě zvažovali, které potraviny ve školní jídelně používáme. Které z nich můžeme nakoupit čerstvé, které si můžeme ve stravovacím provoze připravit sami a které je vhodné nakoupit již hotové. A na co bychom také neměli zapomínat? Občas si ze zajímavosti přečíst tabulku nutričních hodnot.

Mgr. Jana Petrová – nutriční terapeut

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se