Přeskočit na obsah

Používání aditiv v potravinách

Kde se v potravinách používají aditiva? Dá se jim vyhnout?

Autor: Marie Ludvíková

Aditiva neboli přídatné látky se používají v potravinách za účelem zvýšení trvanlivosti potravin, zvýraznění některých jejich vlastností apod. V dnešní době se používají často. Někdy usnadňují práci výrobců, jindy si to vlastně žádají spotřebitelé (trvanlivější chléb).

Když si prohlédnete běžné potraviny, aditiva najdete určitě v mnoha z nich. Nenajdete je v masu (ale v uzeninách určitě), v mléku, v ovoci a zelenině. Rovněž by neměly být v dětské výživě. Stačí si jen pozorně pročíst složení. výrobku. Přídatné látky tam mohou být uvedeny jak pod svým kódem, tak svým názvem.

Na druhou stranu není třeba mít z aditiv panickou hrůzu. Někdy slouží k tomu, že odstraňují v potravinách jiná nebezpečí, např. přítomnost mikrobů, která se považuje z hlediska lidského zdraví za mnohem více nebezpečnou než přítomnost aditiv.

Následujícími ukázkami se nechci dotknout výrobců těchto potravin, je prostě konstatovat fakt, že přídatné látky se používají ve velkém měřítku. Ostatně, jak praví Bible, je-li kdo bez viny, ať hodí kamenem.

Tavený sýr Madetka – tavicí soli E339, E450, E452
Rama Harmonia – emulgátor mono a diglycerid, konzervant sorban draselný, kyselina mléčná, kyselina citronová, barviva amato a kurkumin
Salám Poličan – E250, stabilizátor E450 a E575
Pomazánkové máslo – stabilizátor E1442
Sáčkové polévky – glutaman sodný, E627, E631, barvivo riboflavin
Bonbony Bon Pari – E22, kyselina citronová, barviva E104, E122, E129, E133
Čokoláda – emulgátory (lecitin, E476)
Poděbradka – kyselina citronová, konzervant E211

Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Marie Ludvíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se