Přeskočit na obsah

Povídání o čajích (1)

Přišel podzimní čas, který je pro mnohé časem čajů. Při šálku tohoto chutného a populárního nápoje si můžete přečíst dnešní článek o tom, jak čaje dělíme a jakými úpravami čaj prochází, než se dostane na váš stůl.

Autor: Eva Heřkovičová

Tento stále populárnější nápoj v sobě ukrývá nejen kouzlo jakési tradice, ale také rozmanité chuťové nuance a zejména celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek.

Pod slovem „čaj“ si můžeme představit různé druhy. Dají se rozdělit na tzv. čaje pravé, tj. pocházející z rostliny rodu čajovníku (Camellia), nejčastěji čínského nebo assamského. Dále čaje ovocné, obsahující alespoň 50 % sušeného ovoce a čaje bylinné, kam patří také např. rooibos nebo maté. Všechny se mohou dochucovat sušenými plody, květy, bylinkami nebo kořením. Pro komerčnější využití a větší pestrost se přidávají už méně žádoucí sladidla, regulátory kyselosti, umělý vitamín C nebo aromata. V dnešní době se jedná o přírodní nebo přírodně identická. I čaje v bio kvalitě mají u nás povolen obsah přírodních aromat do 5 %. Mezi druhy čajů patří i výrobky z nich, tedy čajové extrakty a instantní čaje.

Podívejme se blíže na jednotlivé skupiny:

Pravé čaje

Nejvyšší dva lístky a nerozvinutý listový pupen se z čajovníkových keřů posbírají, nechají zavadnout až do obsahu vody přibližně 60 % a poté jsou drceny (válcovány) za účelem narušení jejich povrchu. U některých se pak nechá proběhnout tzv. fermentace. Ve skutečnosti se jedná o proces oxidace, kdy narušená buněčná stěna listů „pustí“ šťávu, která na vzduchu reaguje, tmavne a čaj tak postupně získává svou charakteristickou chuť a vůni. Poté následuje proces sušení, kdy se obsah vlhkosti listů sníží asi na 6 %, a třídění listů podle velikosti.
Pravé čaje mají podle zpracování kolísavý obsah kofeinu, theofylinu, tříslovin, silic, barviv, vitamínů (B1, B2, B3, C, E), fluoru, draslíku, hořčíku a množství dalších účinných látek.
Kofein (tein) je obsažen v množství asi 1,5 – 4 %. V čaji má účinky s pozvolným odezníváním. Patří mezi ně stimulace centrální nervové soustavy, povzbuzení srdeční činnosti, zvyšování sekrece žaludečních šťáv, je močopudný, ovlivňuje dýchání a tedy také okysličování těla.
Třísloviny (polyfenoly) jsou obsaženy až v 25 %. Vážou kofein a snižují tak jeho účinek. V nálevu převládají po delším louhování nebo stání, chuť se stává natrpklá, lehce svíravá. Účinky jsou spíše adstringentní (stahující), pomáhající při žaludečních a střevních potížích a průjmech.
Kvalitní polofermentované, zelené a bílé čaje snesou vícero zalití, doba louhování se pak postupně zkracuje. Důležitá je také kvalita vody. Pijí se vždy čerstvě připravené, k žádaným účinkům postačí dva až pět šálků denně.

Černý čaj
Čajovníkové listy byly během zpracování podrobeny úplné fermentaci, získaly tak tmavě hnědou až černou barvu. Obsažené látky v zaschlé šťávě na jejich povrchu dávají nálevu charakteristickou měděnou barvu a jsou nejlépe rozpustné v horké vodě, proto se zalévají vroucí vodou a nechávají louhovat po dobu 3 – 5 minut. Při době louhování 2 – 3 minuty se uvolňuje nejprve povzbudivý kofein. Pokud ho necháme ve vodě déle (max.do 5 minut), uvolní se další látky, například třísloviny.

  
  Černý čaj

 Pu Erh


Zvláštní skupinou černého čaje je čínský Pu Erh. Jedná se o čaj listový, často stlačený do různě velkých tvarů. Vzniká pozvolnou kontrolovanou fermentací zeleného čaje za přítomnosti specifických bakterií. Jeho vůně a chuť je intenzívní, charakteristicky zemitá až zatuchlá. Mezi jeho nejznámější ověřené účinky patří pomáhání při optimalizaci hladiny cholesterolu v krvi, v boji s nadváhou, při očistných kúrách.

Zelený čaj
Při zpracování neprochází procesem fermentace. Po zavadnutí se listy napařují a pak suší, nestačí tedy získat hnědé zabarvení. Díky odlišnému zpracování má zachováno více prospěšných látek, mezi něž se řadí zejména tzv. EGCG (derivát kyseliny gallové) s preventivními protirakovinnými účinky, dále látky upravující vysoký krevní tlak, díky obsahu antioxidantů chrání buňky a zpomaluje stárnutí. 
Zalévá se vodou o teplotě 60 – 80 °C a louhuje nejvýše 3 minuty. Při dodržení správné přípravy získáte téměř netrpký, lahodný, osvěžující nápoj s řadou chuťových odstínů podle typu čaje.

   
  Zelený čaj Oolong Oolong

Polofermentovaný čaj (Oolong)
Při zpracování je stupeň fermentace různý v rozpětí 20 – 90 %, výsledkem jsou rozmanité typy od jasně zelených až po tmavě hnědé. Listy zůstávají celé, někdy jsou smotány do kuliček, pro svou barvu bývají nazývány modrozelené. Mají delikátní chuť často s nádechem medu, ovoce nebo pečených kaštanů. Tradičním producentem je Taiwan.

Žlutý čaj
Je považován za raritní, dříve produkovaný pouze pro čínský císařský dvůr. Zpracování je stejné jako u čaje zeleného, v poslední fázi se ale lístky suší pozvolna až několik dnů.

  
 Žlutý čaj Bílý čaj

Bílý čaj
Sbírají se ještě nerozvinuté ochmířené stříbřité listové pupeny (Silver Tips), které se nechají lehce zavadnout a následně se suší. Mají světlý nálev jedinečné nasládlé ovocné chuti. Někdy se ručně svinují a zdobí květy – tzv. kvetoucí čaje.


 

Bc. Eva Heřkovičová, odbornice na čaj a byliny

Autor: Eva Heřkovičová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se