Přeskočit na obsah

Přečetli jsme za vás 2007/02

V dnešním dílu našeho cyklu článků si můžete přečíst, co se píše o školním stravování jinde. Také se dozvíte, jak se mění snídaňové zvyklosti Čechů a jaké pečivo pekárny nejvíce prodávají. Na závěr si můžete přečíst, jak klasik vtipně a s noblesou charakterizoval kuchařské povolání.

Autor: Redakce

Školní stravování v časopisu Food Service
Časopis Food Service 1-2 2007 věnoval podstatnou část svého obsahu školnímu stravování. Věren své odbornosti nepátral po skandálech, ale po podstatě.  V úvodu referuje o snaze dopátrat se na MŠMT nějakých čísel. Odbor min. školství, který řídí školní stravování, jim prý nebyl schopen či ochoten sdělit o počtu školních jídelen a počtu uvařených obědů žádné informace.
Dále článek seznamuje se základními principy, jimiž se školní stravování řídí (financování, provozovatelé, výživové normy apod.)
„Cena, kterou platí rodiče, je velmi nízká, ale jakékoliv zvýšení, byť o 1 korunu, je pro odpor rodičů mnohdy nemožné. Rodiče bez mrknutí oka dítěti koupí drahý mobilní telefon či značkové oblečení, ale dát o 40 Kč měsíčně více na zkvalitnění stravy svého potomka je problém. Křičeli by ale mnohem víc, kdyby věděli, kolik za jeden oběd platí někteří ministerští úředníci,“ píše autor úvodního článku. Souhlasíte?
Pozornost věnuje i spotřebnímu koši. Slovo dává regionálnímu řediteli Eurestu Jiřímu Karmazínovi. „…Spotřební koš je dobrý jako nástroj, vodítko, ale ne jako jediné měřítko kvality. U nás je ale pro kontrolní orgány alfou a omegou hodnocení. To není správné…“
Časopis konstatuje nízké finanční ohodnocení a srovnává ho se sousedním Německem, kde práce v účelovém stravování je stejně hodnocena jako v restauraci či hotelu. Dosti podrobně se věnuje možnostem dalšího vzdělávání, které naprosto chybí.
V článku se autor zabývá také otázkou budoucnosti našeho školního stravování. Odborníci vidí budoucnost v centralizaci a samostatnosti. Školní stravování nemá se školstvím nic společného, a proto by mělo řízení jídelen přejít do rukou odborníků na stravování a gastronomii.
V samostatném sloupku se věnuje školnímu stravování v západní Evropě. Na mezinárodním veletrhu Grune Woche v Berlíně bylo školní stravování jedním z hlavních témat. Časopis si také všímá návrhu reforem evropského trhu s ovocem a zeleninou, které by měly přispět k lepšími životnímu stylu dětí a mládeže, a referuje o akci Bio Kids, která v Německu probíhala v únoru 2007: špičkoví kuchaři během ní předváděli dětem zdravé potraviny, návyky správné výživy a propojení stravování a pohybu.

Namazaný chléb je snídaňová klasika
V lednovém časopisu Zboží a prodej byl článek o snídaňových zvyklostech Čechů. I přesto, že namazaný chléb je snídaňová klasika, jak již bylo uvedeno v titulku, stále více Čechů sahá po zdravější snídani. Podle Ivanky Benešové z Michelských pekáren zaznamenávají jednoznačně největší prodej rohlíky a housky, hned za nimi však následuje vícezrnné a tmavé pečivo, jako například kornspitz nebo tmavý a sójový rohlík. Úspěšné jsou i vícezrnné, tmavé a slunečnicové chleby. Spotřebitelé přitom stále více sledují složení výrobků a vyhýbají se konzervantům. Kupují si raději výrobky bez chemických přísad.
Češi obohatili svůj jídelníček i o řadu zahraničních zvyklostí, k nimž patří především ranní konzumace cereálií, ovoce a jogurtů. Cereálie jsme si údajně oblíbili i kvůli rychlé přípravě, stačí nasypat z krabice a zalít mlékem.

Do kuchyně jen inteligenti
Pro změnu uvádíme citaci klasika z knížky Jaroslava Haška – Osudy dobrého vojáka Švejka, kde vystihl autor velmi pěkně kuchařské povolání.
„Co bůh řídí, dobře řídí,“ prohodil páter nadšeně, slyše o kuchyni, „i tam může řádný člověk udělat kariéru. Právě na kuchyni by měli dávat inteligentní lidi, kvůli kombinacím, neboť nezáleží na tom, jak se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady, úprava a jiné. Vezměte si omáčky. Inteligentní člověk, když dělá cibulkovou omáčku, tak vezme všechny druhy zeleniny a dusí je na másle, pak přidá koření, pepř, nové koření, trochu květu, zázvoru, ale obyčejný sprostý kuchař dá vařit cibuli a hodí do toho černou jíšku z loje. Vás bych opravdu viděl nejradši někde v důstojnické menáži. Bez inteligence může člověk žít v obyčejném nějakém zaměstnání, ale při kuchyni je to znát.“

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča 1

    konečně změna
    Také mě potěšilo, že se někdo dívá na školní stravování i jinak.

    • Autor: Romana

      Re: konečně změna
      Článek ve Food Service jsem četla a mluví mi z duše. Obzvláště se mi líbila ta pasaž, že když učitel supluje za svého kolegu, tak za to pobírá slušný příplatek. Ale když onemocní kuchařka, tak za ní pracují kolegyně, ušetřené peníze pak ale do kuchyně už obvykle nepřijdou, ředitel je rozdělí učitelům … Smutná pravda.

  • Autor: zdena l

    další pěkný článek
    K tomuto článku nemám co dodat,snad jen to,že vše je jenom v lidech. Mluvím hlavně o závěru článku. Na satelitu jsem včera viděla pořad o zavádění školního stravování v Anglii. Bylo to velice zajímavé.Angličané by se divyli, na  jaké úrovni je školní stravování u nás,a jak si této vymoženosti někteří nedovedou vážit.