Jak se stolovalo při sešlostech u Čapkových, kde nechyběl ani Masaryk
Na zpravodajském portálu Novinky.cz jsme si 1.2.2010 mohli přečíst o tom, co se podávalo při sešlostech u Čapkových. Každý pátek odpoledne se doma u Karla Čapka scházeli jeho kolegové z redakce, novináři, umělci, herci Národního i Vinohradského divadla, malíři, sochaři, ale také filozofové a ekonomové. Rád sem zavítal i Jan Masaryk a později Edvard Beneš.
Společnost tvořili jen muži, ženám byl vstup zakázán. Dokonce i občerstvení servíroval muž, podávala se převážně studená kuchyně, rostbíf s tatarkou, sardinky, očka, sýry a nářez. Nechyběla káva, čaj a také něco tvrdšího, nejčastěji kvalitní slivovice, kterou přivážela z Brna sestra bratří Čapků Helena Koželuhová. Všichni se vždy těšili na vyhlášený tlučený štrúdl slečny Šunkové. Občerstvení pro tyto schůzky zajišťovalo vyhlášené pražské lahůdkářství Julia Lipperta. Občas ale některý z pánů nakoupil sám a hrdě pak připravil teplou večeři, což obvykle byly ohřáté uzeniny, nejčastěji s křenem.
Od března 1926 přicházel mezi pátečníky i prezident T. G. Masaryk. Občas se na návštěvu ohlásil i jiný den a to se pak chystalo daleko bohatší menu, i přesto, že pan prezident býval vždy tak soustředěný a zaujatý debatou, že ani nevěděl, co jí a pije.
Protože si prezident Masaryk s Karlem Čapkem rozuměl a rád s ním diskutoval, často ho zval do svého bytu na Hradě nebo do Lán třeba jen ke skromné svačině o kávě, čaji a rohlících s máslem. Také u prezidenta se často scházela zajímavá společnost filozofů, politiků, ekonomů a umělců, ale ani zde se zvlášť nehodovalo. Nejčastěji se podávala zadělávaná polévka a některá z českých ryb, které měl Masaryk v oblibě. Dezert připravoval Jaroslav Hubka, šéf kuchyně v domácnosti prezidenta, podle vlastních receptů a byl to obvykle ananasový krém nebo studená rýže.
V pátek 6. února 1925 pořádal TGM přátelskou večeři pro devět osob, kde zasedli kromě prezidenta a Alice Masarykové Karel Čapek, jeho bratr Josef s paní, novinář Ferdinand Peroutka se ženou, spisovatelka Marie Pujmanová a její manžel, režisér Národního divadla. Podle zachovaného originálního jídelníčku se podávaly:
• zadělávaná polévka
• smažené řezy z candáta, tatarská omáčka
• obložená svíčková, žampiónová omáčka, okurky
• kávový krém, sýr a ovoce
Všechny pokrmy byly servírovány doprostřed stolu a hosté se sami obsluhovali. Podle tehdejší tradice se lžíce i vidličky zakládaly obráceně, aby vynikl státní znak.
Michelle Obamová zahájila kampaň proti dětské obezitě
Zpravodajský portál Lidovky.cz 10.2.2010 uvedl, že každé třetí americké dítě má nadváhu nebo je obézní, a informuje o plánovaných změnách ve školním stravování.
První dáma Spojených států Michelle Obamová zahájila veřejnou kampaň nazvanou Hýbejme se, která má zastavit šíření dětské obezity. Kampaň má čtyři části: pomoc rodičům při výběru zdravější stravy, zajistit ve školách zdravější jídlo, udělat zdravou stravu dostupnější a přimět děti, aby se více hýbaly a cvičily.
Byla zřízena i webová stránka, kde jsou rady, jaké potraviny nakupovat, jsou tam vyhledávače receptů a další užitečné zdroje. Součástí kampaně je i jednodušší a srozumitelnější značení složení výrobků na obalech potravin.
Ve školách se má servírovat zdravější strava. Kongres by měl letos novelizovat zákon o stravování dětí. Na obědy ve školách chodí více než 31 milionů dětí a mnohé děti spotřebují až polovinu denní dávky kalorií právě ve školních zařízeních. Připravovaná legislativa by mohla školám zakázat podávat žákům sladkosti, hranolky a slazené limonády a přikázat jim, aby nabízely výživnější stravu. Republikáni hájí nezávislost školních jídelen, rozhodnou se, zda opustí svůj tradiční postoj, že o školních jídelníčcích by měly rozhodovat správní rady škol, a ne vláda. Chystaná změna narazila i na odpor řady studentů, ale i některých ředitelů škol. Podle nich by se o stravování svých dětí měli starat hlavně rodiče tím, že jim sami půjdou příkladem.
Americké školy již nyní svým žákům v rámci národního programu pro školní obědy nesmějí podávat nezdravé potraviny k obědu a ke snídani. Většina z nich ale tučná jídla nabízí mimo tento program. Zároveň jsou na jejich chodbách prodejní automaty, v nichž jsou různé sladkosti či slazené limonády. Podle nového zákona by školy musely tuto nabídku sladit s požadavky na zdravou výživu.
Kreativně s konveniencí
V časopisu Foodservice 1/2010 nás zaujal článek o používání konvenience. Slovo konvenience je velmi široký pojem. Můžeme do ní zahrnout produkty chlazené, mražené, dehydratované, tekuté a sterilované, které jsou určeny pro použití v domácnosti, v profesionální gastronomii nebo pro pekaře a cukráře. Do konvenience patří i oloupaná zelenina, mleté koření nebo mražené listové těsto. Pro používání konvenience platí ale zásady, které by se měly dodržovat, aby bylo jídlo chutné a poživatelné. Měla by se používat v rozumné míře, velmi opatrně a vždy v kombinaci s čerstvou surovinou. V některých profesích jako např. u cukrářů a pekařů se bez konvenience neobejdete. Smysl konvenience je v tom, že má pouze pomáhat, nemůžete z ní uvařit celé menu bez přidání čerstvé suroviny.
Diskuze