Dětem ve školních jídelnách chutná
Klatovský deník píše, že „Dětem ve školních jídelnách chutná“. Některé děti přiznávají, že ve školní jídelně jim chutná víc než doma. „Denně chodím do školní jídelny, protože mi tam chutná skoro víc než doma. Vždycky si alespoň jedno jídlo vyberu. Chutná mi tam třeba bramborová kaše nebo špagety, protože maminka doma dělá úplně jiné. Nechutná mi ale třeba sekaná. Jako novinku zkoušeli bramborové krokety. Bohužel mi vůbec nechutnaly a nebyla jsem sama. Hodně dětí je vracelo, takže už je nedělají,“ řekla žákyně osmého ročníku Tereza Podmajerská.
Děti na klatovských základních školách mají nejčastěji na výběr ze dvou jídel, někde i z více. „Snažíme se přizpůsobovat době, proto zkoušíme vařit drůbeží či vepřové maso, luštěniny nebo ryby na různé způsoby. Když to dětem nechutná, obměňujeme třeba koření nebo způsob přípravy, a když se to i nadále neosvědčí, ustoupíme od toho a zkoušíme vařit zase něco jiného. Velmi oblíbený je salátový pult, kde jsou ovocné i zeleninové saláty nebo třeba pudinky, ty mají děti hodně rády,“ sdělila vedoucí jedné z klatovských školních jídelen Miroslava Dolejší.
Ubývá vám strávníků?
Zajímavé informace o úbytku hostů v restauracích přináší portál Gastronews.cz.
S odvoláním na server Ihned.cz a agenturu Data Servis referuje o výsledcích průzkumu mezi 300 českými gastronomickými podniky. Podle výsledků tohoto průzkumu ubylo v roce 2010 těmto provozovnám 24 % hostů. Velká část podniků (44 %) na tento pokles nereagovala. Ty, co reagovaly, tak pořádaly různé promoakce a snižovaly ceny. 14 % provozoven však tvrdí, že se jim návštěvnost zvýšila.
Více než polovině podniků také klesly tržby, pouze 17 % podniků tržby stouply. Jen nepatrná část gastronomických podniků očekává, že by letošní rok byl lepší než ten loňský. Očekávají sice, že návštěvnost mírně stoupne, ale protože trendem posledního roku by byla menší konzumace, tržby se nezvednou.
Školní jídelny si na snižující se počet strávníků stěžují již léta. Dovedou si ale představit, že by jim z roku na rok klesl počet strávníků o celou pětinu?
Sdružovat se či ne?
Šéfredaktorka Horníková z časopisu Foodservice v úvodníku k nejnovějšímu číslu popisuje, jak si představitelé dvou největších profesních organizací sdružující pracovníky v pohostinství stěžovali na nezájem o sdružování v jejich organizacích a na to, že jejich členům schází hrdost na členství. Ti, co o členství uvažují, se především ptají „Co z toho budu mít?“ Ponechme stranou, zda je tento stav daný sobectvím a neochotou lidí, nebo tím, že jim organizace skutečně nemají co nabídnout. Jako paralela se ve školním stravování jeví zájem o členství v odborech. Zde je to úplně stejné.
Úvodník končí slovy: „Pohostinství je buď oborem, kde vždy všechno bylo a dosud je v naprostém pořádku, a proto není nutné se sdružovat, usilovat o jeho rozvoj a počtem členů dokazovat svou sílu, nebo naopak – není zatím být na co hrdý.“
Zkuste si přečíst tuto složitou větu znovu a zaměňte v úvodu slovo „Pohostinství“ výrazem „Školní stravování“. Nemíří pak tato věta i do řad školních jídelen?
SZPI hlásí
SZPI v posledním měsíci informovala, že bedlivě hlídá dovoz potravinářských výrobků z Japonska a že zabránila dovozu kontaminovaných rozinek z Číny. Současně ale informuje, že stahuje z trhu plesnivý pudinkový dezert z Polska, lísková jádra z Gruzie, napadená hmyzem, a piniové oříšky z Číny. Lze vůbec uhlídat kvalitu potravin, které se nám otevřenými hranicemi valí?
Školní jídelny – gastronomie pro každý den
První číslo ročníku 2011 časopisu Foodservice je věnováno účelovému stravování. M. Šole, ředitel firmy Compass Group pro střední a východní Evropu, která je mj. majitelem firmy Eurest, v rozhovoru říká: „My se věnujeme závodnímu, školnímu a i nemocničnímu stravování, které je už historicky podceňováno, lidé se na tento typ stravování dívají skrz prsty. Bylo totiž skoro zadarmo a jeho úroveň byla velmi špatná. .. My ale nejsme špičková gastronomie nebo zážitková gastronomie, my jsme gastronomie pro každý den. Nechci polemizovat, co je těžší, ale stravovat někoho každý den, 250 dní v roce, a těch hostů my máme velmi mnoho, je obtížné.“
Výkonný ředitel Eurestu Jiran se pak v článku zamýšlí nad trendy v účelovém stravování v nadcházejících letech: „Určitě se zvýší důraz na zdravou stravu, …, zvýší se ochota hostů zaplatit za kvalitu, ale ti také budou klást větší důraz na estetiku prostředí a lepší životní styl.“ Jeho tvrzení potvrzují i jiné zdroje.
Chlapci i děvčata obědvají odděleně
Na Tiscali.cz jsme se dozvěděli, že v Kansasu ve Spojených státech obědvají ve školních jídelnách chlapci a děvčata odděleně. Místo jídla se děti škádlily či flirtovaly, jejich chování bylo hrubé, a proto v kansaském městě Wichita zavedli toto opatření pro všechny školy a děti od 11 do 14 let. Údajně je spokojenost na všech stranách, zlepšilo se vzájemné chování i stravovací návyky, většina studentů má na oběd najednou čas a dojídá své porce. Díky tomu nezůstávají při odpoledním vyučování o hladu a jídlem se také méně plýtvá.
Chlapci se zklidnili, přestali se předvádět před děvčaty. Dívky mají čas na jídlo a nemusí se starat, jak vypadají a co na to řeknou chlapci.
Na oddělené obědy si žáci ve školách zvykli, a když škola po dvou letech odděleného stravování nedávno znovu nabídla společné obědy, děti neměly zájem.
Diskuze