Změny ve školním stravování v USA
Na stránkách informačního centra bezpečnosti potravin jsme se dozvěděli o chystaných změnách ve školním stravování v USA. Americké Ministerstvo zemědělství USDA (odbor Food and Nutrition Services – FNS) vydalo doporučení snížit množství soli a tuků a zvýšit množství zeleniny a celozrnných produktů ve školním stravování (National School Lunch Program, School Breakfast Program). Výsledkem má být zlepšení stravovacích návyků školních dětí a podpora jejich zdraví.
U snídaní má být konzumace ovoce zvýšena z ½ šálku na jeden, konzumace obilných produktů zvýšena o téměř 80 %, přičemž polovina má být celozrnných. V případě mléka se má obsah tuku v jednom doporučeném šálku snížit na 1 % nebo méně.
Nejvýznamnější změnou týkající se i školních obědů je zvýšení množství ovoce na ¾ až celý šálek a zeleniny na ½ až celý šálek denně. Doporučuje se především tmavě zelená a oranžová zelenina a luštěniny. Omezit se mají brambory, kukuřice, lima boby, zelený hrášek na 1 šálek týdně. Zvyšují se doporučení pro maso a náhrady masa.
Nový zákon o výživě dětí podporuje konzumaci potravin, které mají přispět k potlačení deficitu 11 klíčových živin (především draslík, vláknina, vápník, vitamin D, dále zinek, vitaminy B12, B6, A, C, foláty, hořčík, železo). Kromě zeleniny, ovoce a celozrnných produktů je kladen důraz na nízkotučné mléko, v němž je obsaženo 10 z 11 deficitních živin. Sklenicí mléka navíc lze plně pokrýt požadavky na vápník, vitamin B6 a B12.
V rámci školních svačin je však nutné se zaměřit na nízkotučné mléko a omezit ochucená slazená mléka.
Zelenina v gastronomii
Spotřebě ovoce a zeleniny se všude ve světě (i u nás) začíná věnovat zvýšená pozornost. Důkazem toho je mj. fakt, že téma Zelenina v gastronomi zabralo velkou část čísla časopisu Foodservice 2011/4. Časopis uvádí, že zatímco optimální spotřeba čerstvé zeleniny by měla být 110 až 130 kg/na osobu a rok, v ČR se pohybuje kolem 80 kg. Časopis dále přináší množství informací o nabídce zeleninových jídel v restauracích i náměty, v jakých formách je možno zeleninu podávat.
Kuchařky se učí připravovat diety pro nemocné školáky
Internetový zpravodajský portál Deník píše o vzdělávání kuchařek ze školních jídelen, kde vaří pro děti speciální dietu. Školních jídelen, které vaří pro děti se zdravotním problémem, mnoho není. Vařit například bez lepku není jednoduché a kuchařky ve školách o speciálních dietách moc nevědí. Právě kvůli náročnosti a nákladnosti, ale hlavně možnému riziku v případě, že by došlo k dietní chybě, řada školních jídelen přípravu speciálních diet odmítá.
V Olomouckém kraji proto začaly některé z nich chodit na speciální kurz dietního stravování a naučí se připravovat bezlepkové pokrmy, jídla pro alergiky, pro diabetiky či obézní děti.
Podle Hany Kabátové z Krajské hygienické stanice v Olomouci se žádosti rodičů dětí se zdravotními problémy vyžadujícími dietní stravu množily. „Kuchařky se mnohdy bránily, že školní jídelny jsou zavedeny na stravu pro zdravé děti a odkazovaly, že z hygienických důvodů nemohou rodičům vyhovět,“ uvedla. „Když jsme podmínky uzpůsobili, narazili jsme na to, že by kuchařky rády vyhověly, ale nerozumí těmto dietám,“ sdělila Kabátová.
Proto se dohodla se Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou E. Pöttinga v Olomouci, která v rámci akreditace oboru nutriční asistent kurzy zajistila speciální kurzy pro školní kuchařky. „Jde o ojedinělý projekt v rámci České republiky. Zájem projevily školy z celého Olomouckého kraje,“ uvedla Kabátová.
Lektoři ve třech termínech vždy během dvou víkendů vysvětlí kuchařkám základní pojmy spojené s onemocněními. Dozvědí se o klinických příznacích nemoci, naučí se tvořit jídelníček, sestavovat receptury, ale také připravit pokrmy.
Diskuze
Autor: Alka
Takové školení
by se nám také hodilo, škoda že v JmK nic takového není.