Děti jsou v Americe sledovány při jídle, prý kvůli obezitě
Na stránkách www.tyden.cz jsme si mohli 14.5.2011 přečíst o novém boji s dětskou obezitou v americké škole.
Na základní škole v San Antoniu v USA se rozhodli pomocí speciální kamery zachycovat žáky při výběru a průběhu oběda. Počítač dokáže podle tvaru, hustoty, velikosti a barvy jídlo určit, spočítat, kolik toho daný student snědl a zda nepřesáhl doporučený denní příjem kalorií. Škola chce navíc data shromažďovat a posílat je rodičům. Rodiče tak budou moci působit na své děti, aby si vybíraly zdravější pokrmy. To je nový způsob boje s dětskou obezitou.
Holčička si na jídelní tác dává mastné hranolky a čokoládový dortík. Najednou si však uvědomí, že by jí maminka takovou stravu neschválila, podívá se do kamery a vymění sladkost za jablko a hranolky za bramborovou kaši. Podobný účinek si slibují američtí učitelé a odborníci na zdravou výživu od nového projektu proti dětské obezitě.
Výzkumné centrum podílející se na tomto projektu očekává, že bude mít k dispozici relevantní data o stravování dětí. Podle odborníků totiž studenti často zkreslují dotazníky, protože raději zaškrtávají odpovědi, které jsou podle nich „správné“, ale nikoli pravdivé.
Hravě ke zdravé stravě
Portál Zkola.cz informuje 9.6.20211 o vzdělávání zaměstnanců vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné.
Integrovaná střední škola – Centrum odborné přípravy ve Valašském Meziříčí realizuje od září 2010 projekt financovaný Evropskou unií s názvem „Aplikace současných vědeckých poznatků v moderním stravování“. Hlavním cílem projektu je zkvalitnění úrovně veřejného stravování, větší ochrana zdraví a eliminace zdravotních rizik z alimentárních nákaz.
„V rámci projektu vznikly dva pilotní vzdělávací moduly. První z nich je určen pro personál potravinářských provozoven, např. zaměstnance školních kuchyní. Druhý modul je zaměřen na vzdělávání vedoucích pracovníků potravinářských provozoven a restauračních zařízení,“ sdělila koordinátorka Mgr. Dagmar Zetková.
Odbornou stránku projektu zajišťuje tým zkušených lektorů pod vedením MVDr. Kateřiny Janovské, který se snaží předávat účastníkům modulů zkušenosti z praxe.
Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu částkou ve výši 5 476 306,- Kč, což činí 85 % jeho celkových nákladů a na ISŠ-COP bude probíhat do ledna 2013.
Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR
Pro lepší orientaci spotřebitelů na trhu potravinářských výrobků byla vytvořena nová marketingová značka “Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR”. Uvedená značka je registrována u Úřadu průmyslového vlastnictví a jejím výhradním vlastníkem je PK ČR. Užívání značky povoluje prezident PK ČR po předchozím schválení výkonnou radou PK ČR.
Jak uvádějí stránky www.bezpecnostpotravin.cz, dne 22.6.2011 ministr zemědělství Ivan Fuksa předal slavnostně první certifikáty “Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou” 15 výrobcům. Podrobné informace ke značce jsou k dispozici na internetových stránkách Potravinářské komory ČR.
Východ EU má horší potraviny, Bruselu to nevadí
Například kokakola koupená na Slovensku neobsahuje cukr jako v západních zemích, ale jeho levnější náhražku, a podobné praktiky se nevyhýbají ani České republice. Jak uvádí 23.6.2011 zpravodajský portál www.lidovky.cz, Brusel rozhodl, že na tom není nic špatného. Podle Johna Dalliho, komisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele, firmy nemají povinnost uvádět na trh totožný výrobek stejné značky ve všech zemích Evropské unie.
Dana Večerová, mluvčí Potravinářské komory ČR, říká: „Už delší dobu upozorňujeme na to, že k nám ze zahraničí proudí potraviny, které vykazují menší kvalitu než na západě.“ Obranu těchto praktik z úst vysokého úředníka EU proto nevítá. Podle ní společnosti ve střední a východní Evropě recepty na své potraviny upravují tak, aby byly levnější. Argumentují přitom tím, že jsou tlačeni samotnými zákazníky, kteří by dražší a tedy kvalitnější potraviny nekupovali.
Podle Dany Večerové kvalitu potravin v tomto smyslu nelze ani kontrolovat. Potraviny různé kvality totiž splňují požadavky českého potravinového práva. „Doporučuji preferovat české potraviny, tam se nemůže stát, že se k nám dostává méně kvalitní zboží,“ tvrdí Večerová.
Občanské sdružení dTest, které chrání spotřebitele, ale uvádí, že jiné složení neznamená automaticky horší složení.
Podle zpravodajského portálu www.lidovky.cz praktiky velkých společností, které mají na své produkty v různých zemích různé recepty, poprvé oficiálně napadlo Slovensko. To nechalo laboratorně prozkoumat potraviny z různých zemí od výrobců, jako je Coca-Cola, Kraft Foods, Nestlé, Tchibo, Jacobs či Kotányi.
„Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí Evropské unie, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání,“ řekl v květnu Miloš Lauko, předseda Asociace spotřebitelů Slovenska. Podle slovenské analýzy se přitom zboží nejhorší kvality údajně prodává v Bulharsku. To kvůli tomu dokonce zvažovalo právní kroky. Lidovky.cz svou zprávu uzavírají informací, že o výsledky analýzy se zajímal i český ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Diskuze