Ceny stravenek
V lednu 2012 jsme na portálu Jídelny.cz uspořádali anketu, v níž jste odpovídali, kolik u vás stojí oběd pro 2. stupeň ZŠ. Dvě třetiny z vás sice uvedly, že v rozmezí 20-23 Kč, ale rozdíly mezi minimem a maximem byly skutečně velmi velké. Někde takový oběd uvařili do 19 Kč, jinde za více než 27 Kč.
Čas plyne dál, ceny se o něco zvýšily, ale při sledování webových stránek jídelen jsou podobné rozdíly vidět stále: Kojetín 22 Kč, Litovel 23 Kč, Kadaň 24 Kč, Praha 25 Kč, Hořiněves 26 Kč, Trutnov 27 Kč, Praha 30 Kč. A tento letmý přehled určitě ještě neobsahuje ty skutečně nejnižší a nejvyšší ceny.
O cenách potravin ve vztahu k ceně obědů hovoříme s mnoha z vás po celý rok. Jídelny s nízkými cenami buď tvrdí, že nakupují jen to nejlevnější, nebo že dokážou nakoupit kvalitní potraviny levně. Mnohé jídelny mají opravdu propracovaný systém sledování cen. Ty nejdražší jídelny své ceny často nezdůvodňují vůbec (jejich strávníci na to mají) nebo uvádějí, že používají jen velmi kvalitní potraviny. A tak to jde pořád dokola. Lze však nakoupit kvalitní potraviny levně?
Testování kečupů
Redakce TN.Cz se za pomoci šéfkuchaře Honzáka z restaurace La gare brasserie pustila do testování kečupů. Jsou to potraviny, které děti milují. Hranolky, pizza, hamburgery, párky v rohlíku (a někdy také obyčejná svačina) se bez kečupu neobejdou. V mnoha školních jídelnách – ve snaze strávníkům vyhovět – mají ve skladech kečup také. Ale jaký?
Reportáž v TN.cz uvádí, že kvalita kečupů šla postupně dolů, místo rajčat se k jejich výrobě často používá různá jiná zelenina. Podle platné vyhlášky však kečup musí obsahovat min. 12 % rajčatové sušiny. Jak redakce TN.CZ zjistila, řada ze testovaných výrobků rajčata neobsahovala. Byl v nich použit zahuštěný rajský protlak a bohužel také množství zahušťovadel a přídatných látek.
Podle testování patřily ty méně úspěšné výrobky z celkem z 8 hodnocených značek také k těm levnějších. I když dlužno říct, že nevyhrál výrobek nejdražší. O jednom kečupu řekl kuchař Honzák: „Tak tohle není kečup. To si ze mě museli vystřelit.“ Shodou okolností to byla privátní značka kečupu z hypemarketu a výrobek byl nejlevnější z celé osmice. Jaký kečup kupujete ve vaší jídelně?
Občan tápe a úředníci si dělají své
Jako reakce na zvyšující se počet nekvalitních potravin v prodejní síti byl před rokem spuštěn portál Potravinynapranýři.cz. Jeho spuštění provázely sliby, že se na něm budou scházet výsledky kontrol kontrolních orgánů podřízených Ministerstvu zemědělství – tedy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární zprávy (SVS). Uplynul rok a spotřebitel, který si chce zkontrolovat, na co vše se při kontrolách přišlo, má situaci ještě těžší. Portál Potraviny na pranýři sice funguje, ale současně si SZPI zveřejňuje své kontroly na svém webu a SVS dokonce přišla se speciální mapou , do níž vkládá výsledky svých kontrol.
Zpravodajský portál IHned.cz cituje mluvčího veterinářů Dubna, který řekl: „Každý dozorový orgán má možnost prezentovat výsledky své činnosti tak, jak sám uzná za vhodné.“ Jinými slovy: „Občane, co je ti do toho, kde a jak zveřejňujeme výsledky naší činnosti. Nám tento stav vyhovuje.“
V diskusi na Ihned.cz se řada čtenářů zamýšlí, co je zdrojem takového množství nekvalitních potravin, proč lidé mají zájem o ty nejlevnější (a často nekvalitní) potraviny. Diskutující „pratti“ to popisuje slovy: „Pro lidi se stal hon za penězi tím nejdůležitějším. Jsou pro to schopni trávit jeden druhého, okrádat i vlastní rodinu. Chybí skromnost a pokora.“
Mimořádné kontroly v jídelnách na Slovensku
Dubnový denní tisk na Slovensku věnoval velkou pozornost zveřejnění výsledků mimořádných kontrol Úradu verejného zdravotníctva (obdoba našeho Hlavního hygienika). V prosinci 2013 provedli slovenští hygienici ve školních jídelnách 703 kontrol a ve 203 případech našli nějaké nedostatky. Zveřejnění výsledků vyvolalo různé reakce. Zatímco některá média to prezentovala jako selhání školního stravování, byla i taková, která to hodnotila jako úspěch. Máme-li hodnotit, musíme se podívat na to, o jaké nedostatky jde. Mezi zjištěními byly sporné věci i banality, ale také jasná a ukázková porušení zásad HACCP.
Mnohé nálezy jdou na vrub nedostatečného financování školních jídelen, které je snad ještě na nižší úrovni než u nás. Vedoucí jídelen často nemohou zabezpečit přiměřenou údržbu kuchyní, nemohou nakoupit vybavení, které bude lépe vyhovovat systému HACCP. Je třeba však vidět i to, že mezi nejčastěji se vyskytujícími nedostatky byla i pochybení zaměstnanců: křížení cest, zmrazování zbytků masa, nedostatečná osobní hygiena a došlo dokonce i ke zmrazení už rozmrazeného masa. Vzhledem k tomu, že na Slovensku je kolem 4 tisíc školních jídelen, byly prosincové kontroly od hygieniků skutečným zátahem. Jak by asi taková kontrola dopadla u nás?
Blíží se finále soutěže o nejlepší školní oběd
27. srpna 2013 proběhne v Praze finále soutěže O nejlepší školní oběd. V minulých letech naprosto propadly týmy soukromých společností, které vaří ve školních jídelnách, ale také týmy hotelových škol, které by měly být odborně obzvlášť na výši. Čím to? Jak problesklo na konferenci Školní stravování, letos se přihlásilo více jídelen než v roce 2012 (celkem 88). Finále má vždy velký mediální ohlas a již nyní se o něm v tisku objevují zprávy. Bylo by ale potřeba, aby se místní a oblastní média věnovala školnímu stravování občas také. Pomůžete k tomu i vy v jídelnách svou aktivitou, svými kontakty?
Diskuze