Přeskočit na obsah

Přečetli jsme za vás na začátku prázdnin

Přečtěte si s námi, co se v médiích píše o alergenech a přibližujícím se termínu, kdy o nich musí být informováni zákazníci. Jsou mzdy kuchařek ve školním stravování nižší než jinde? Jak to vypadá ve školní jídelně, když se rekonstruuje?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Značení potravin nejsou jen alergeny

Blížící se povinnosti informovat spotřebitele o alergenech v potravinách si ve svém článku zevrubně všímá server Aktuálně.cz. Uvádí, že značení potravin prochází největší změnou za posledních 15 let. Výrobci potravin budou muset používat písmo min. 1,2 mm vysoké a v dostatečném kontrastu s podkladem, na výrobky přibudou další zpřesňující údaje a to bude také znamenat konec malých balení některých potravin.

K novele zákona o potravinách (k 10.7.2014 nevyšla ve sbírce zákonů) článek uvádí: Česko šlo ale nad rámec směrnice. Novela zákona o potravinách, kterou schválil v půlce června Senát, ukládá prodejcům od 1. ledna příštího roku uvádět v těsné blízkosti nebalených potravin kromě alergenů také údaj o názvu potraviny, výrobci nebo datu použitelnosti…To, že šla Česká republika nad rámec evropské legislativy, se nelíbí svazu obchodníků. Podle nich byla změna zákona takzvaně šita horkou jehlou.

Alergeny v hotelech a restauracích 

Nejasné podmínky zveřejňování alergenů a chybějící legislativa začínají znepokojovat mnoho provozoven poskytujících stravovací sužby, nejen školní jídelny, ale také restaurace, hotely a prodejce potravin.

Revue Gastro a Hotel informuje, že když provozovna společného stravování zákazníkům podává potravinu v původním obalu, musí být veškeré povinné údaje včetně obsažených alergenů uvedeny na obalu potraviny. Písemná informace o alergenech obsažených v pokrmech může být zákazníkovi předána několika způsoby, vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně, dále uvedením přímo v jídelním lístku nebo předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání.

Dále autoři článku uvádějí, že zákazníkovi musí být vždy prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy, a to upozorněním viditelně umístěnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka,“ které by mělo být součástí jídelních lístků nebo vyvěšeno u nabídky restaurace. Podstatné je, že povinnost tuto informaci předat má provozovatel restaurace pouze po vyžádání zákazníkem. Pro účely písemné informace o alergenech může sloužit jak receptura pokrmu, která může být rozšířena pro tento účel o informaci o obsahu alergenů, tak prostý seznam s výpisem názvu pokrmů a obsažených alergenech, samotný jídelní lístek (pokud se provozovatel rozhodne zde tuto informaci uvádět).

Asociace hotelů a restaurací podle autorů článku také upozorňuje, že dodržování nových nařízení může mít dopad na pestrost nabídky i výběr surovin pro přípravu pokrmů.

Mzdy kuchařů

V internetových nabídkách pracovních příležitostí se v prvním prázdninovém týdnu objevila řada možností pro kuchaře. Širší nabídka souvisí se zahájením prázdnin, když ožívají malé restaurace. A měsíční mzda? Většinou 13 až 18 tisíc za měsíc, ale také i 10 tis. Zdá se, že nabízené mzdy nejsou příliš vyšší než ve školních jídelnách.

Dlouholetý vedoucí školní jídelny v jednom malém městě, vyučený kuchař se zkušeností ze zahraničí, kontaktoval naši redakci. Říká: „Beru kolem 18 tisíc. Nabízeli mi místo provozního na velkém rekreačním středisku, vzdáleném 20 kilometrů od domova, kam bych musel dojíždět autem. Řekli mi, že když budu dělat soboty, neděle, svátky a odpolední směny, můžu mít i 25 tisíc. Zůstal jsem tak raději zde ve školní jídelně.“

Jak to vypadá v jídelně po dobu rekonstrukce 

Proběhla ve vaší jídelně už nějaká větší rekonstrukce? Pokud ne, tak si asi těžko dokážete představit, jak to během prací v jídelně vypadá. Odstěhované zařízení, vše rozbité, vybourané zdi, všudypřítomný prach. Představu nám dobře poskytne malá fotogalerie Základní školy Chomutov na Školní ulici. V této škole začali na začátku prázdnin s rekonstrukcí jídelny a fotodokumentaci z této akce vystavují na svých webových stránkách.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se