Přeskočit na obsah

Přečetli jsme za vás v létě 2017

I o prázdninách se v novinách, časopisech a na internetu objevuje řada zpráv, které ukazují, že ve školních jídelnách se stále něco děje. O stravování školáků se jedná na ministerstvech, jídelny se rekonstruují a zprávy ze školního stravování přicházejí i ze zahraničí.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Obědy pro děti z nemajetných rodin

Podle průzkumů přibývá dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit jim zaplatit oběd ve školní jídelně. Na vině jsou nejen nízké příjmy těchto rodin, ale také třeba exekuce nebo nízká finanční gramotnost. Existuje proto několik projektů, které se snaží peníze na financování obědů těchto dětí získat. Příspěvky lze získat od MŠMT, finanční podporu pro tento účel poskytuje rovněž organizace Women for Women.

Největším zdrojem dotací je však již třetím rokem Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Stránky ministerstva  uvádějí, že z původních 780 dětí, které MPSV v roce 2014 podporovalo, se jejich počet vyšplhal na téměř 10 tisíc. V novém školním roce 2017/2018 má MPSV na obědy poslat zhruba 56 milionů korun z evropských dotací. Na výzvu ministerstva zatím reagovalo 8 krajů, ale stále se lze přihlásit, smlouvy o spolupráci jsou uzavřeny již s 458 školami.

Taková pomoc potřebným je v civilizované společnosti naprosto v pořádku. V pořádku ale není, když se některá média na této pomoci přiživují palcovými titulky informujícími o tom, kolik rodin je u nás ohroženo chudobou nebo že děti ve školách hladoví. Chudoba je stav, kdy člověk má jen to, co k nutně životu potřebuje, a takových lidí je u nás málo. Problém je, že mnoho lidí „nutně“ potřebuje k životu čím dál víc.

Vegani v Portugalsku budou mít život snazší

Server IDnes píše o tom, že v Portugalsku začal platit nový zákon, podle kterého musí všechny provozovny veřejného stravování mít v nabídce také pokrm pro vegany. Týká se to tedy škol, věznic, nemocnic, domovů pro seniory a všech dalších zařízení, která jsou financovaná z veřejných zdrojů. Portugalsko, kde se k vegetariánství hlásí jen asi 1,8 % obyvatel, přitom nepatří k těm zemím, kde je vyznavačů tohoto druhu stravování větší množství. Patří k nim i Česká republika, kde najdeme asi 2 % vegetariánů. V takové Velké Británii nebo Itálii je procento vegetariánů několikanásobně větší.

Informace z Portugalska jistě povzbudí zastánce bezmasé stravy, kteří se někdy až fanaticky dožadují toho, aby bylo maso vymýceno z lidské stravy, a to i z obědů školních dětí. Naopak rozpálí do běla všechny, pro které je denní příjem masa nezbytným základem stravy…

Budou zrušena bezmasá jídla?

Server Eurozprávy.cz  informoval čtenáře o tom, že francouzská obce Chevigny-Saint-Sauveur chce zakázat alternativní nabídku bezmasých jídel v tamějších školních jídelnách. Starosta obce Rotger řekl: „Zavedeme toto opatření, takže děti budou muset jíst všechno a jejich strava bude vyvážená. Měli jsme hodně odpadu, takže je budeme učit jíst maso, ať už to kuřecí nebo vepřové.“ Současně má nové opatření podpořit sekulární hodnoty ve školách. Odhlásit z obědů by se mohly jen ty děti, které mají od lékaře diagnostikované nějaké alergie.

Debata o vepřovém mase ve školních jídelníčcích se v souvislosti s přílivem muslimů vede ve Francii již léta, podobně také v Německu nebo Velké Británii. Například ve švýcarské Basileji se naopak vloni rozhodli vepřové maso zcela vyřadit z nabídky školních jídelen.

Rekonstrukce školních jídelen

Množství článků v médiích se věnuje rekonstrukcím, přestavbám a dostavbám jídelen. Deník.cz uvádí, že jen Praha 8 chce do investic ve školství vložit 219 milionů korun. Deník si všímá, že tyto stavební akce jsou čím dál složitější a že není možné je stihnout za dva měsíce prázdnin. Mluvčí pražského magistrátu k tomu řekl: „Řada akcí se provádí, když to je technicky a provozně reálné, i během školního roku. Rekonstrukce pouze o letních prázdninách ani nejsou prakticky možné.“

To, že mnohé akce nelze během prázdnin stihnout, potvrzuje i případ Horního Slavkova na Sokolovsku, kde začali stavět novou školní jídelnu pro asi 400 strávníků. V létě chtějí stihnout jen hrubou stavbu, hotovo budou mít na jaře 2018.

Více zpravodajských serverů zaznamenalo, že hotovo měli naopak již v červenci v Českém Brodě. Přestavba bývalého nemocničního objektu na školní budovu za celkem 41 milionů korun má vyřešit nejen akutní problémy města s kapacitou škol, ale také stravování dětí –souběžně se školou se budovala i nová školní jídelna.

Netradičně na začátku prázdnin otevřeli novou jídelnu v gymnáziu Chomutov, které se tak dočkalo nového stravovacího provozu po 85 letech. V jídelně se má stravovat asi 530 strávníků.

Pořádně investovat do jídelen chtějí o prázdninách rovněž v Pardubicích. 5 milionů korun bude stát rekonstrukce stravovacího provozu MŠ Rosice nad Labem, 13,5 milionů jde z rozpočtu města na rekonstrukci kuchyně v ZŠ Erno Košťála, nové kuchyně za 3,5 milionu se dočká také MŠ Odborářů. Za poslední dva roky investovali v Pardubicích do školství kolem 160 milionů Kč. 

Ne všude se náklady na rekonstrukci počítají v milionech nebo desítkách milionů korun. Malé obce takovými financemi neoplývají a stránky škol, jejímiž jsou zřizovateli, pak svědčí o tom, jak významnou událostí je pro ně dlouho očekávaná, byť malá úprava školní jídelny. O tom sem můžete přesvědčit např. ve Vlachově Březí, ve Frymburku, kde na web umístili i fotku z probíhajících prací, nebo ve Štěnovicích.

Věřme, že investované finance jsou vyjádřením upřímného zájmu komunálních politiků o školy a jídelny, že nejde jen o nějaké předvolební valčíky, kterými se snaží upoutat pozornost voličů.

Soutěž „Mytí rukou – proč, kdy a jak“

Státní zdravotní ústav vyhlásil výsledky soutěže ke Světovému dni hygieny rukou. Cílem soutěže bylo, aby si děti uvědomily, že správně prováděná hygiena rukou chrání jejich zdraví. Do soutěže bylo zasláno celkem 3 128 výtvarných, keramických a fotografických prací a 222 literárních prací. Výherce a jejich díla najdete zde.

Kurz pro kuchařky na Vysočině

Kraj Vysočina uspořádal na začátku prázdnin kurz přípravy pomazánek a salátů pro kuchařky ze školních jídelen. Kuchařky přitom využily běžné sezónní druhy zeleniny a ovoce, ale rovněž ryby, vejce a mléčné výrobky. Na programu byla praktická příprava ovocných pomazánek s tvarohem, zeleninových pomazánek, pohankové paštiky s česnekem, salátů z různých druhů zeleniny i ovoce. Z teoretické části si 40 účastnic kurzu odneslo poznatky o druzích vhodných rostlinných olejů pro studenou kuchyni, o zásadách zdravého talíře a o zařazování mléčných výrobků do jídel.

Kuchařkám na Vysočině přejme, aby se jim nejen povedlo tyto svačiny ve školním roce připravit, ale také to, aby jim děti, odkojené chipsy, párky a hamburgery, přišly na chuť.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se