Přeskočit na obsah

Představujeme vám školní jídelnu ve Rtyni v Podkrkonoší

V dnešním rozhovoru vám představíme školní jídelnu v Rtyni v Podkrkonoší. Je to jídelna menší, jakých je v naší zemi mnoho, ale neobyčejná tím, jak se snaží obyčejné situace řešit nově. Pojďte se podívat jak.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Často píšeme o velkých školních jídelnách. Dnes bychom vám chtěli přiblížit školní jídelnu ze Rtyně v Podkrkonoší. Je to jídelna menší, taková jakých je v naší zemi mnoho. Přestože se potýká s mnoha problémy, které malé jídelny mají, snaží se školní stravování posunovat dál. Jak říká vedoucí, paní Cachová, nesmíme ustrnout. Pojďte na návštěvu do této úplně obyčejné, ale neobyčejné jídelny.

Paní Cachová, vaše jídelna je součástí subjektu Základní škola a základní umělecká školy. Jak k tomu spojení dvou škol došlo?

Už je to 13 nebo 14 let, dřívější pan ředitel měl snahu nabídnout obyvatelům něco víc, aby děti nemusely dojíždět za dalším vzděláváním. Proto tady vznikla i základní umělecká škola.

Má spojení ZŠ a ZUŠ pro vás nějaké výhody? Získali jste třeba nějaké strávníky navíc?

Několik učitelů ze ZUŠ sem chodí, ale vzhledem k tomu, že jejich profese je opravdu v odpoledním provozu, tak jich není mnoho.

Takže je to spíše lepší využití školních prostor. Škola je otevřená ráno pro výuku a odpoledne pro ZUŠ?

ZUŠ má zvláštní vyhrazené prostory, tzn. že může fungovat souběžně ZŠ i ZUŠ.

Jídelna je umístěna v malé budově na nádvoří školy, takže strávníci do ní musí přeběhnout ze školy. Nedělá jim to problémy?

Myslím, že ne. Jen někdy si děti stěžují v zimě, že se musí převléknout a přijít sem v bundě a botách. Ale zvykly si. Dokonce k nám docházejí děti z budovy ZŠ, která je na náměstí, je to odsud přibližně 600 metrů.

Přináší vám samostatná budova nějaké zvláštní výhody nebo nevýhody?

Máme samostatné měřiče energií, takže výhoda je to pro paní účetní, která počítá a dělá kalkulace na ceny obědů. Pokud jsou měřiče samostatně, je to pro ni přehlednější.

Kolik strávníků se u vás stravuje?

V každém měsíci máme přihlášených přibližně 360 strávníků, ale aktivně nám chodí každý den asi 290-300 strávníků.

Jaké máte věkové kategorie a kolik obědů v jednotlivých kategoriích vaříte?

Máme přihlášených 207 dětí ze ZŠ. Kategorie 7-10 let má cenu oběda 21 Kč, v kategorii 11-14 let je to 23 Kč a v kategorii 15 let a více je to 24,- Kč. Stravuje se u nás také 35 zaměstnanců školy, dále máme strávníky z veřejnosti, pro ty činí cena oběda 50 Kč. Ze 125 strávníků z veřejnosti k nám dochází důchodci, maminky a rodiče. Mimoto stravujeme i pečovatelskou službu města Rtyně v Podkrkonoší, přibližně 40 obyvatel. Asi jedna třetina obědů je v doplňkové činnosti.

Cizí strávníci si pro obědy chodí nebo i obědy vyvážíte?

Pečovatelská služba si obědy odváží, odvoz jí zajišťuje město, strávníci z veřejnosti si obědy také odnáší. Jen malá část se stravuje přímo tady ve školní jídelně.

Jak máte vybavenou kuchyni?

Máme 11 let zrekonstruovanou školní jídelnu. Myslím si, že jsme vybaveni velmi dobře, máme všechno v nerezu, konvektomat, kuchyňské jádro, fritézu a nad vším máme odsávače. Myslím, že jsme spokojení a že máme, co bychom měli mít. Možná v budoucnosti budeme uvažovat o novém robotu na zeleninu a chtěli bychom pro děti mísiče na míchané nápoje. Dáváme pití v nerezových termosech, což je samozřejmě hezké, ale na pohled jsou mísiče nápojů pro děti atraktivnější.

Kolik vás v kuchyni je?

Je nás tu pět i se mnou, jedna paní dochází na část úvazku.

Máte rozsáhlou doplňkovou činnost, jste tedy asi plátci DPH. Vidíte v tom problém?

Ano, jsme plátci DPH. Pro mě to problém není, mám programy připravené tak, abych s tím mohla pracovat. Paní účetní s tím pracuje také v rámci své profese.

Vaříte jídla na výběr? A zohledňujete potřeby seniorů v pečovatelské službě?

Vaříme dva druhy a snažíme se vyhovět všem strávníkům. Samozřejmě prioritní je pro nás školní stravování, ale snažíme se uspokojit i ostatní strávníky. Jídelníček děláme tak, aby strávníci měli možnost si vybrat. Všichni strávníci mají možnosti objednávat si přes internet, máme přihlášeno tímto způsobem asi 180 strávníků, to je úplně bez problémů, protože si volí sami.
Výběr je určený pro všechny strávníky, tedy i pro první stupeň. Děti na prvním stupni dostanou vytištěné jídelníčky, tisknu jich přibližně 140. Osmdesát jich dám paní vychovatelce z družiny, která je dětem rozdá. Děti to doma s rodiči v klidu proberou, označí vybraná jídla a jídelníčky mi vrátí nazpět, načež já jim objednávky provedu u mě v počítači.

Máte tady čipový systém, proč si to děti značí na papír?

Tištěné jídelníčky dávám jenom dětem na prvním stupni a strávníkům z veřejnosti. Máme systém žetonů, starší děti si mohou objednat obědy prostřednictvím internetu nebo pomocí žetonů na objednávkovém boxu ve školní jídelně. Strávníci, kteří nezvládnou výběr na objednávkovém boxu, si vezmou jídelníček a při placení mi výběr nadiktují. Chci, aby všichni strávníci měli možnost výběru a tak se snažím jim tímto způsobem vyhovět.

Jaké nabízíte možnosti placení obědů?

Aby měli strávníci možnost výběru, nabízíme jim možnost platit hotově v kanceláři školní jídelny, potom mají možnosti platit inkasem z účtu, tzn. o nic se nestarají a každý měsíc se jim vyinkasují peníze, anebo mají možnost posílat peníze příkazem na účet školy. Rodiče nemusí do školní jídelny vůbec docházet, jídelníčky vidí na internetu nebo je děti donesou vytištěné. Informace, které by potřebovali, co se týká chodu školní jídelny, umisťujeme na web školy a mají takto komplexně všechny informace.

Jak sestavujete jídelníček, když máte výběr ze dvou jídel?

Sestavujeme jídelníček tak, aby byl rozmanitý, aby si strávníci mohli vybrat, a musíme samozřejmě zohlednit spotřební koš. Děti i někteří dospělí mají rádi sladká jídla, která připravujeme většinou na dvojku. Na jedničku děláme téměř vždy masitý oběd. Ryby se snažíme připravovat v lákavé podobě, aby byly pro strávníky přijatelné, kromě klasických úprav děláme špízy a závitky. Kromě běžných úprav luštěnin jako čočka na kyselo, hrachová kaše a jiné, jsme začali dělat různé luštěninové saláty. Děláme třeba sójový salát se smetanou a zeleninou, cizrnový salát a k těmto salátům pečeme vlastní celozrnné pečivo. Pečeme vlastní pečivo: buď houstičky a sypeme je semínky, anebo rohlíčky, které sypeme sýrem. Děti se na to pečivo moc těší a salát s tímto pečivem snědí.  Je to velmi oblíbené.

Je tady u vás ve Rtyni nějaká konkurence? Mají možnost cizí strávníci chodit jinam?

Mají možnost chodit jinam, je tady několik restaurací a vyvařovna ve vedlejším městečku, která poměrně dobře funguje. Myslím si ale, že si nijak výrazně nekonkurujeme.

Proč myslíte, že chodí k vám?

Oběd v hodnotě 50 Kč je pro ně důležitý, v restauraci by se za tuto cenu nenajedli, většinou ani v hodnotě poledního menu. Samozřejmě je výhodou rodinné prostředí. Jsme malé městečko, všichni se známe, máme stálé strávníky. Snad i prostředí a kvalita jídla, snažíme se, aby našim strávníkům chutnalo.

Když máte tolik cizích strávníků, tak musíte s veřejností nebo s pečovatelskou službou mít dobré vztahy. Jak ty vztahy navazujete a kultivujete?

S paními pečovatelkami, které dojíždí pro obědy, máme vztahy dobré. Strávníkům z pečovatelské služby se snažíme přiblížit tím, že když nás osloví s nějakým dotazem nebo problémem, tak se jim snažíme odpovídat a komunikovat s nimi. Se strávníky komunikujeme také prostřednictvím Zpravodaje města.
Letos v červnu jsme k nám pozvali strávníky z pečovatelské služby. Kdo mohl přijít sám, přišel, kdo nemohl ze zdravotních důvodů přijít, dovezly ho paní pečovatelky. Udělali jsme pro ně malé posezení, kde jsme pro ně připravili drobné občerstvení a děti ze školy si pro ně připravily pásmo písniček a pohádek. Bylo to moc hezké a příjemné odpoledne.
Podívali se do míst, odkud se jim obědy dováží, protože my jsme pro ně jinak anonymní. Měli možnost po očku nahlédnout i do školní kuchyně, bylo to určité přiblížení mezi námi a jimi.

Pořádáte tady i jiné akce, třeba pro děti ze školy?

V loňském školním roce v červnu jsme dělali poprvé tvořivý dětský den, přišlo téměř sto dětí. Měly možnost spolu se svými rodiči navštívit školní jídelnu, kde byly pro ně připraveny jednotlivé stanoviště, které jsme vytvořili my, paní kuchařky, paní uklizečky, pan školník s paní školnicí a dvě paní učitelky. Děti měly možnost si u nás vyrobit svoji pizzu podle vlastní fantazie. Z těsta, které jsme jim připravili, vytvářely vlastní koláčky, které jsme jim upekli a dali. Na dalších stanovištích si mohly připravit košíčky na ty koláče nebo zdobily talířky na pizzu, kterou si pak od nás odnesly. Poznávaly různé druhy ovoce, zeleniny a koření. Měly možnost vylosovat si i bylinku, protože u nás se ve školní jídelně hodně používají bylinky. Na tu svoji bylinku si udělaly barevný obal a barevný zápich. Dětem se to moc líbilo, odnesly si to, co si samy připravily, i něco dobrého navíc. Celá akce se podařila zrealizovat ze sponzorských darů.

V sousedství je sportovní areál. Vaříte obědy i pro nějaké sportovní nebo kulturní akce?

Již tradičně mnoho let pořádá naše město přehlídku mažoretkových souborů, je to vždycky v květnu každý rok. Zajišťujeme pro tyto mažoretkové soubory stravování, vaříme okolo šestiset obědů. Také v květnu u nás probíhá festival dechových orchestrů a také pro ně zajišťujeme stravování.
Teď v září jsme připravovali stravování asi pro třista hasičů, kteří tady měli soustředění a další jiné akce. Když nás někdo osloví, snažíme se jim vyhovět, protože jsme jediné zařízení, kde je takové množství možné udělat.

Máte tady bohatou doplňkovou činnost. Projevuje se na vašich platech?

My jsme s platy dolů nešly, protože pracujeme za základy a paní ředitelka s těmi základy zatím nehýbala. Je pravda, že nám určitá finanční částka chyběla, ale vzhledem k tomu, že máme dobré vztahy s městem a zajišťujeme pečovatelskou službu města Rtyně, tak nám město, na základě žádosti paní ředitelky, určitou částkou do rozpočtu na mzdy pomohlo.
Za akce, které pořádáme pro město a jiné organizace, máme peníze navíc, ale za akce, které pořádáme my, jako dětský den a další jiné, ne.

Říkala jste, že hodně používáte bylinky. Většinou, když se v jídelnách používají bylinky, tak je v jídelně nějaká bylinkářka, která to celé způsobí. Jak to bylo u vás?

Dá se říct, že bylinkářka jsem já a ještě jedna paní kuchařka, protože bylinky doma nejenom pěstujeme, ale i používáme. Snažily jsme se to nějakým způsobem zavést i do školní jídelny. Kromě čerstvých bylinek, kupujeme i mražené bylinky a vzhledem k tomu, že děláme často zeleninové a luštěninové saláty, ty bylinky používáme hodně.

A které bylinky to jsou?

Používáme bazalku, oregano, petrželku, pažitku, libeček, takové ty klasické bylinky. Není to nic výjimečného.

Dneska mají děti chutě deformované různými způsoby stravování, jak bylinky přijaly? Některé bylinky mají výrazné chutě.

Dětem to problém nečiní, dnes měli špekové knedlíky s petrželkou a pažitkou. Vypadaly krásně a byly velmi chutné.

Mluvila jste o komunikaci s občany, každého čtvrt roku píšete článek do Zpravodaje města. O čem píšete?

Před Vánoci jsme psali krásné přání ze školní jídelny nejen pro naše stávající strávníky, ale i pro všechny obyvatele Rtyně. Potom jsme psali článek na téma spotřební koš, kde jsme strávníkům vysvětlovali, že si nemůžeme vařit, co chceme, ale že musíme plnit určité výživové dávky a určitá pravidla. Potom samozřejmě píšeme do Zpravodaje o akcích, které se u nás dějí, to byl ten Dětský den nebo setkání s klienty pečovatelské služby.

Myslíte si, že by to měla dělat každá školní jídelna?

Určitě ano, nemůžeme přeci ustrnout v tom, kde jsme byli. Vzhledem k tomu, že konkurence je veliká, a i my se snažíme nějakým způsobem přežít a bojovat. Snažíme se, aby ty služby a stravování byly co nejkvalitnější. Měli bychom je i prezentovat.

Takže z toho zviditelnění jídelny nemáte strach?

Samozřejmě, že určitý respekt mám. Byli jsme vždycky jako šedá myška, ale víme, že dnešní doba to určité zviditelnění přináší. Strach nemáme, nezviditelňujeme se tak, že bychom se nějak chlubili, ale zviditelňujeme se svou prací, aby o nás bylo slyšet, aby bylo vidět, že se snažíme dělat tu svoji práci dobře.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    přání
    milá provozovna školního stravování. Z článku je vidět velký zájem o práci a spokojenost malých i velkých strávníků. Přeji mnoho úspěchů ve vaší práci.

  • Autor: kleopatra

    Blahopřání
    Blahopřeji. Je vidět, že u vás pracují správní lidé, kterým záleží na jejich školní jídelně. Ten tvořivý den byl fajn nápad. Máte moc hezkou a útulnou jídelnu a dobře vybavenou kuchyň.