Přeskočit na obsah

Příklad kalkulace pro jídelnu MŠ

Pracujete v mateřské škole a nevíte, jak na kalkulaci stravy? Sestavit ji je rozhodně obtížnější než v jídelně základní školy. Podívejte se na náš podrobný příklad s vysvětlivkami a hned vám bude vše jasnější. Mějte kalkulaci v pořádku a buďte připraveni na další změny cen.

Autor: Marta Kacálková
Příklad kalkulace pro jídelnu MŠ

Kalkulace stravy v jídelnách MŠ je obtížnější než v jídelnách ZŠ. Důvodem je, že celodenní strava se skládá ze 3 jídel různé finanční hodnoty. V mnoha jídelnách proto přesnídávky a svačiny přepočítávají na obědy: někde počítají oběd jako 2 svačiny, jinde jako 3 svačiny, příp. je poměr i jiný. Tyto poměry jsou však velmi nepřesné a nedají se dost dobře zdůvodnit.

Logičtější a ekonomicky podložitelné je sestavit kalkulaci na základě poměru režií ke spotřebovaným potravinám. Na základě tohoto postupu byl sestaven následující příklad.

Kalkulace pro školní stravování MŠ

Jídelna není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Pro výpočet se používá poměr režií k nákladům na potraviny.

SkupinaPodaná jídlaCena KčSpotřebované
potraviny v Kč
3–6 let – přesnídávka13 00010130 000
3–6 let – oběd13 00021273 000
3–6 let – svačina10 000  9  90 000
7 let – přesnídávka     40011    4 400
7 let – oběd     40023    9 200
7 let – svačina     30010    3 000
Zaměstnanci – oběd  1 70035  59 500
Celkem569 100
Rekapitulace v Kč
Věcná režie pro ŠJNa 1 Kč potravin
Provozní materiál  34 000
Elektřina, voda, plyn123 000
Opravy  20 000
Služby, ostatní  28 000
Odpisy  50 000
Celkem255 0000,448
Osobní režie pro ŠJ
Hrubé mzdy500 000
Odvody SP+ZP169 000
FKSP  10 000
Celkem679 0001,193
Plné náklady na 1 obědPotravinyVěcná režieOsobní režieCelkem       Zaokrouhl.
3–6 let – přesnídávka10 Kč  4,48 Kč11,93 Kč26,41 Kč  27 Kč
3–6 let – oběd21 Kč  9,41 Kč25,06 Kč55,46 Kč  56 Kč
3–6 let – svačina  9 Kč  4,03 Kč10,74 Kč23,77 Kč  24 Kč
7 let – přesnídávka11 Kč  4,93 Kč13,12 Kč29,05 Kč  30 Kč
7 let – oběd23 Kč10,31 Kč27,44 Kč60,75 Kč  61 Kč
7 let – svačina10 Kč  4,48 Kč11,93 Kč26,41 Kč  27 Kč
Zaměstnanci – oběd35 Kč15,68 Kč41,76 Kč92,44 Kč    93 Kč

Výpočet režií:

Částka se vypočte podle vzorce Potraviny * Režie na 1 Kč potravin.

Příklady:

Věcná režie 3–6 let přesnídávka: 10 * 0,448 = 4,48 Kč
Osobní režie 3–6 let oběd: 21 * 1,193 = 25,06 Kč

Celkové skutečné náklady jídelny se zjistí v obratové předvaze organizace, např. za rok.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521 – hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP

Marta Kacálková– ředitelka Školní jídelny Žamberk

Autor: Marta Kacálková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: rohlik

    kalkulace jídel
    Velice hezky popsáno, ale já mám problém s kalkulací, protože nemáme svůj elektroměr, plynoměr atd., takže, jakým způsobem vyřešit kalkulaci? Pokud má někdo podobně, prosím o info, jak dělá kalkulaci. Děkuji

    • Autor: Pepča

      My máme nastaveno procentuálně ve směrnici. Platby při účtování rovnou přiřazuji ke střediskům (školka, škola, družina, jídelna), dokáži tak data jednoduše vytáhnout z účetnictví.

      • Autor: rohlikr

        Dobrý den, jsem pouze vedoucí ŠJ, účetní máme pouze externí, takže k těmto údajům se vůbec nedostanu,. Děkuji

        • Autor: MartaK

          Dobrý den, vzhledem k tomu, že nemámte potřebné informace k sestavení kalkulací, tak je po Vás nemůže nikdo chtít. Padá to na bedra řediteli organizace. Ale i exretní účetní pracuje podle pokynů organizace a zpětně dává výkazy řediteli. Je pravda, že některé náklady se dají rozdělit pouze procentem, např. 30% tepla pro jídelnu a 70% pro školku.

          • Autor: rohlik

            Děkuji za reakci, ale pokud máte společnou elektriku, vodu, plyn, jak byste poměrově rozdělovala? Přeji hezký den

          • Autor: MartaK

            Dobrý den, poměrové rozdělení si musí zvolit každá organizace sama. Já neznám váš provoz, to znáte jen vy. Já mohu jen trošku poradit. S elketřinou bych požádala o pomoc elektrikáře, který dokáže spočítat (odhadnout) spotřebu vašich zařízení v jídelně. A pak mohu spočítat poměrové rozdělění. U vody asi budete vědět, kolik přibližně spotřebujete na vaření a mytí v kuchyni. Sledovala bych to asi týden(nebo i měsíc) a pak spočítatala opět procento odečtem z vodoměru. A plyn používáte jen na vaření nebo i na vytápění? To by asi také dokázal odhadnout plynař. Podle takto stanovených poměrů bych rozpočítávala náklady pro jídelnu. Přeji Vám, ať se co nejvíce přiblížíte k realitě.