Kalkulace stravy v jídelnách MŠ je obtížnější než v jídelnách ZŠ. Důvodem je, že celodenní strava se skládá ze 3 jídel různé finanční hodnoty. V mnoha jídelnách proto přesnídávky a svačiny přepočítávají na obědy: někde počítají oběd jako 2 svačiny, jinde jako 3 svačiny, příp. je poměr i jiný. Tyto poměry jsou však velmi nepřesné a nedají se dost dobře zdůvodnit.
Logičtější a ekonomicky podložitelné je sestavit kalkulaci na základě poměru režií ke spotřebovaným potravinám. Na základě tohoto postupu byl sestaven následující příklad.
Kalkulace pro školní stravování MŠ
Jídelna není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Pro výpočet se používá poměr režií k nákladům na potraviny.
Skupina | Podaná jídla | Cena Kč | Spotřebované potraviny v Kč | ||
3–6 let – přesnídávka | 13 000 | 10 | 130 000 | ||
3–6 let – oběd | 13 000 | 21 | 273 000 | ||
3–6 let – svačina | 10 000 | 9 | 90 000 | ||
7 let – přesnídávka | 400 | 11 | 4 400 | ||
7 let – oběd | 400 | 23 | 9 200 | ||
7 let – svačina | 300 | 10 | 3 000 | ||
Zaměstnanci – oběd | 1 700 | 35 | 59 500 | ||
Celkem | 569 100 | ||||
Rekapitulace v Kč | |||||
Věcná režie pro ŠJ | Na 1 Kč potravin | ||||
Provozní materiál | 34 000 | ||||
Elektřina, voda, plyn | 123 000 | ||||
Opravy | 20 000 | ||||
Služby, ostatní | 28 000 | ||||
Odpisy | 50 000 | ||||
Celkem | 255 000 | 0,448 | |||
Osobní režie pro ŠJ | |||||
Hrubé mzdy | 500 000 | ||||
Odvody SP+ZP | 169 000 | ||||
FKSP | 10 000 | ||||
Celkem | 679 000 | 1,193 | |||
Plné náklady na 1 oběd | Potraviny | Věcná režie | Osobní režie | Celkem | Zaokrouhl. |
3–6 let – přesnídávka | 10 Kč | 4,48 Kč | 11,93 Kč | 26,41 Kč | 27 Kč |
3–6 let – oběd | 21 Kč | 9,41 Kč | 25,06 Kč | 55,46 Kč | 56 Kč |
3–6 let – svačina | 9 Kč | 4,03 Kč | 10,74 Kč | 23,77 Kč | 24 Kč |
7 let – přesnídávka | 11 Kč | 4,93 Kč | 13,12 Kč | 29,05 Kč | 30 Kč |
7 let – oběd | 23 Kč | 10,31 Kč | 27,44 Kč | 60,75 Kč | 61 Kč |
7 let – svačina | 10 Kč | 4,48 Kč | 11,93 Kč | 26,41 Kč | 27 Kč |
Zaměstnanci – oběd | 35 Kč | 15,68 Kč | 41,76 Kč | 92,44 Kč | 93 Kč |
Výpočet režií:
Částka se vypočte podle vzorce Potraviny * Režie na 1 Kč potravin.
Příklady:
Věcná režie 3–6 let přesnídávka: 10 * 0,448 = 4,48 Kč
Osobní režie 3–6 let oběd: 21 * 1,193 = 25,06 Kč
Celkové skutečné náklady jídelny se zjistí v obratové předvaze organizace, např. za rok.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521 – hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP
Marta Kacálková– ředitelka Školní jídelny Žamberk
Diskuze
Autor: rohlik
kalkulace jídel
Velice hezky popsáno, ale já mám problém s kalkulací, protože nemáme svůj elektroměr, plynoměr atd., takže, jakým způsobem vyřešit kalkulaci? Pokud má někdo podobně, prosím o info, jak dělá kalkulaci. Děkuji
Autor: Pepča
My máme nastaveno procentuálně ve směrnici. Platby při účtování rovnou přiřazuji ke střediskům (školka, škola, družina, jídelna), dokáži tak data jednoduše vytáhnout z účetnictví.
Autor: rohlikr
Dobrý den, jsem pouze vedoucí ŠJ, účetní máme pouze externí, takže k těmto údajům se vůbec nedostanu,. Děkuji
Autor: MartaK
Dobrý den, vzhledem k tomu, že nemámte potřebné informace k sestavení kalkulací, tak je po Vás nemůže nikdo chtít. Padá to na bedra řediteli organizace. Ale i exretní účetní pracuje podle pokynů organizace a zpětně dává výkazy řediteli. Je pravda, že některé náklady se dají rozdělit pouze procentem, např. 30% tepla pro jídelnu a 70% pro školku.
Autor: rohlik
Děkuji za reakci, ale pokud máte společnou elektriku, vodu, plyn, jak byste poměrově rozdělovala? Přeji hezký den
Autor: MartaK
Dobrý den, poměrové rozdělení si musí zvolit každá organizace sama. Já neznám váš provoz, to znáte jen vy. Já mohu jen trošku poradit. S elketřinou bych požádala o pomoc elektrikáře, který dokáže spočítat (odhadnout) spotřebu vašich zařízení v jídelně. A pak mohu spočítat poměrové rozdělění. U vody asi budete vědět, kolik přibližně spotřebujete na vaření a mytí v kuchyni. Sledovala bych to asi týden(nebo i měsíc) a pak spočítatala opět procento odečtem z vodoměru. A plyn používáte jen na vaření nebo i na vytápění? To by asi také dokázal odhadnout plynař. Podle takto stanovených poměrů bych rozpočítávala náklady pro jídelnu. Přeji Vám, ať se co nejvíce přiblížíte k realitě.