Přeskočit na obsah

Příklady kalkulací stravy pro jídelnu ZŠ

Příprava kalkulace stravy na nový rok je velkým tématem každé jídelny. Jak sestavit předběžnou kalkulaci pro školní stravování ZŠ? Jak dojít k výsledné kalkulaci oběda? Ukážeme si na 2 podrobných příkladech.

Autor: Marta Kacálková
Příklady kalkulací stravy pro jídelnu ZŠ

Každá jídelna by měla mít připravenou kalkulaci stravy na nový rok. Postup jak na to, popisují články Kalkulace cen jídel v příkladech a Kalkulace ve školních jídelnách. K této problematice dnes přinášíme 2 podrobné příklady.

Předběžná kalkulace pro školní stravování ZŠ

Jídelna je pod školou, není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Používá se přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů.

SkupinaProdané obědyCena KčKoeficientPřepočítané obědy
I. kategorie52 000280,736 400
II. kategorie51 000300,8 40 800
III. kategorie13 00035 13 000
Zaměstnanci12 00035 12 000
Celkem dospělé obědy 102 200
Rekapitulace v Kč
Věcná režie pouze pro ŠJCelkem Kč Na 1 oběd 
Provozní materiál 195 000
Elektřina, voda, plyn723 000
Opravy 155 000
Služby, ostatní150 000
Odpisy 215 000
Celkem  1 438 00014,07
Osobní režie pouze pro ŠJ
Hrubé mzdy2 700 000
Odvody SP+ZP896 000
FKSP 53 000
Celkem   3 649 00035,70
Celkem režijní náklady 49,77
Plné náklady na 1 oběd v Kč  
SkupinaPotraviny   Režie         Celkem      
Zaměstnanci35,00 Kč49,77 Kč85,00 Kč
I. kategorie28,00 Kč34,83 Kč63,00 Kč
II. kategorie30,00 Kč39,82 Kč70,00 Kč
III. kategorie35,00 Kč49,77 Kč85,00 Kč

Předběžná kalkulace je kalkulace na následující období, odhaduje jak vývoj cen potravin, tak vývoj nákladů na režie a mzdy.

Výsledná kalkulace oběda ZŠ

Jídelna je pod školou, není plátce DPH, vaří pro cizí strávníky (doplňková činnost).
V kalkulaci se používá přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů a náklady se dělí mezi hlavní a doplňkovou činnost podle poměru vydaných obědů.

Skupina Podané obědy Cena Kč Koeficient Přepočítané obědy Poměr HČ a DČ 
I. kategorie – HČ52 000280,736 400
II. kategorie – HČ51 000300,840 80085,7 %
III. kategorie – HČ13 00035113 000
Zaměstnanci – HČ12 00035112 000
Cizí – DČ17 00035117 00014,3 %
Celkem dospělé obědy 119 200100 %
Rekapitulace celkem v Kč
Věcná režie pouze pro ŠJ        Celkem            HČ (0,857)       DČ (0,143)     
Provozní materiál 226 000193 68232 318
Elektřina, voda, plyn 755 000647 035107 965
Opravy 142 000121 69420 306
Služby 149 000127 69321 307
Ostatní 12 00010 2841 716
Odpisy 202 000173 11428 886
Celkem 1 486 000
Osobní režie pouze pro ŠJ
Hrubé mzdy 3 155 0002 703 835451 165
Odvody SP+ZP   1 066 000913 562152 438
FKSP 63 00053 9917 720,713
Celkem 4 284 000
Plné náklady na 1 oběd v Kč   
SkupinaPotraviny Věcná režieOsobní režie Celkem 
I. kategorie 28 Kč8,73 Kč25,16 Kč62,00 Kč
II. kategorie   30 Kč9,97 Kč28,75 Kč69,00 Kč
III. kategorie 35 Kč12,47 Kč35,94 Kč83,00 Kč
Zaměstnanci35 Kč12,47 Kč35,94 Kč83,00 Kč
Cizí35 Kč12,47 Kč35,94 Kč83,00 Kč

Výpočet věcné režie na 1 oběd pro I. kategorii:

Částka se vypočte podle vzorce Celkem věcná režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 1 486 000 / 119 200 * 0,7 = 8,73 Kč

Výpočet osobní režie na 1 oběd pro I. kategorii:

Částka se vypočte podle vzorce Celkem osobní režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 4 284 000 / 119 200 * 0,7 = 25,16 Kč

Výsledná kalkulace je kalkulace za uplynulé období, nejlépe za kalendářní rok. Obsahuje zohledněné skutečné náklady a je to jakási kontrola hospodaření jídelny a kontrola předběžné kalkulace, zda odhady byly aspoň trochu reálné. Pokud by výsledná kalkulace na 1 oběd převýšila cenu z předběžné kalkulace na 1 oběd, je na místě urychleně zvýšit cenu oběda.

Celkové skutečné náklady pro jídelnu se berou z obratové předvahy organizace.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521 – hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP

Marta Kacálková – ředitelka Školní jídelny Žamberk

Autor: Marta Kacálková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: eda

    Koeficient
    Dobrý den koeficient 0,7 0,8 1 je dán porcí pro danou kategorii strávníků?
    Používám koeficienty 0,6 0,7, dospělí a žáci 15 let 0,8.
    Mám tedy přepočítávat těmito nižšími koeficienty?