Každá jídelna by měla mít připravenou kalkulaci stravy na nový rok. Postup jak na to, popisují články Kalkulace cen jídel v příkladech a Kalkulace ve školních jídelnách. K této problematice dnes přinášíme 2 podrobné příklady.
Předběžná kalkulace pro školní stravování ZŠ
Jídelna je pod školou, není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Používá se přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů.
Skupina | Prodané obědy | Cena Kč | Koeficient | Přepočítané obědy |
I. kategorie | 52 000 | 28 | 0,7 | 36 400 |
II. kategorie | 51 000 | 30 | 0,8 | 40 800 |
III. kategorie | 13 000 | 35 | 1 | 13 000 |
Zaměstnanci | 12 000 | 35 | 1 | 12 000 |
Celkem dospělé obědy | 102 200 |
Rekapitulace v Kč | ||
Věcná režie pouze pro ŠJ | Celkem Kč | Na 1 oběd |
Provozní materiál | 195 000 | |
Elektřina, voda, plyn | 723 000 | |
Opravy | 155 000 | |
Služby, ostatní | 150 000 | |
Odpisy | 215 000 | |
Celkem | 1 438 000 | 14,07 |
Osobní režie pouze pro ŠJ | ||
Hrubé mzdy | 2 700 000 | |
Odvody SP+ZP | 896 000 | |
FKSP | 53 000 | |
Celkem | 3 649 000 | 35,70 |
Celkem režijní náklady | 49,77 |
Plné náklady na 1 oběd v Kč | |||
Skupina | Potraviny | Režie | Celkem |
Zaměstnanci | 35,00 Kč | 49,77 Kč | 85,00 Kč |
I. kategorie | 28,00 Kč | 34,83 Kč | 63,00 Kč |
II. kategorie | 30,00 Kč | 39,82 Kč | 70,00 Kč |
III. kategorie | 35,00 Kč | 49,77 Kč | 85,00 Kč |
Předběžná kalkulace je kalkulace na následující období, odhaduje jak vývoj cen potravin, tak vývoj nákladů na režie a mzdy.
Výsledná kalkulace oběda ZŠ
Jídelna je pod školou, není plátce DPH, vaří pro cizí strávníky (doplňková činnost).
V kalkulaci se používá přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů a náklady se dělí mezi hlavní a doplňkovou činnost podle poměru vydaných obědů.
Skupina | Podané obědy | Cena Kč | Koeficient | Přepočítané obědy | Poměr HČ a DČ |
I. kategorie – HČ | 52 000 | 28 | 0,7 | 36 400 | |
II. kategorie – HČ | 51 000 | 30 | 0,8 | 40 800 | 85,7 % |
III. kategorie – HČ | 13 000 | 35 | 1 | 13 000 | |
Zaměstnanci – HČ | 12 000 | 35 | 1 | 12 000 | |
Cizí – DČ | 17 000 | 35 | 1 | 17 000 | 14,3 % |
Celkem dospělé obědy | 119 200 | 100 % |
Rekapitulace celkem v Kč | |||
Věcná režie pouze pro ŠJ | Celkem | HČ (0,857) | DČ (0,143) |
Provozní materiál | 226 000 | 193 682 | 32 318 |
Elektřina, voda, plyn | 755 000 | 647 035 | 107 965 |
Opravy | 142 000 | 121 694 | 20 306 |
Služby | 149 000 | 127 693 | 21 307 |
Ostatní | 12 000 | 10 284 | 1 716 |
Odpisy | 202 000 | 173 114 | 28 886 |
Celkem | 1 486 000 | ||
Osobní režie pouze pro ŠJ | |||
Hrubé mzdy | 3 155 000 | 2 703 835 | 451 165 |
Odvody SP+ZP | 1 066 000 | 913 562 | 152 438 |
FKSP | 63 000 | 53 991 | 7 720,713 |
Celkem | 4 284 000 |
Plné náklady na 1 oběd v Kč | ||||
Skupina | Potraviny | Věcná režie | Osobní režie | Celkem |
I. kategorie | 28 Kč | 8,73 Kč | 25,16 Kč | 62,00 Kč |
II. kategorie | 30 Kč | 9,97 Kč | 28,75 Kč | 69,00 Kč |
III. kategorie | 35 Kč | 12,47 Kč | 35,94 Kč | 83,00 Kč |
Zaměstnanci | 35 Kč | 12,47 Kč | 35,94 Kč | 83,00 Kč |
Cizí | 35 Kč | 12,47 Kč | 35,94 Kč | 83,00 Kč |
Výpočet věcné režie na 1 oběd pro I. kategorii:
Částka se vypočte podle vzorce Celkem věcná režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 1 486 000 / 119 200 * 0,7 = 8,73 Kč
Výpočet osobní režie na 1 oběd pro I. kategorii:
Částka se vypočte podle vzorce Celkem osobní režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 4 284 000 / 119 200 * 0,7 = 25,16 Kč
Výsledná kalkulace je kalkulace za uplynulé období, nejlépe za kalendářní rok. Obsahuje zohledněné skutečné náklady a je to jakási kontrola hospodaření jídelny a kontrola předběžné kalkulace, zda odhady byly aspoň trochu reálné. Pokud by výsledná kalkulace na 1 oběd převýšila cenu z předběžné kalkulace na 1 oběd, je na místě urychleně zvýšit cenu oběda.
Celkové skutečné náklady pro jídelnu se berou z obratové předvahy organizace.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521 – hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP
Marta Kacálková – ředitelka Školní jídelny Žamberk
Diskuze
Autor: eda
Koeficient
Dobrý den koeficient 0,7 0,8 1 je dán porcí pro danou kategorii strávníků?
Používám koeficienty 0,6 0,7, dospělí a žáci 15 let 0,8.
Mám tedy přepočítávat těmito nižšími koeficienty?