Přeskočit na obsah

Připomeňte svým strávníkům Den mléka!

Mezinárodní den mléka? Ano, i mléko má svůj svátek, a to vždy čtvrté úterý v měsíci květnu. Podnět k tomu dala mezinárodní konference významných světových lékařů ve Švýcarsku už v roce 1957. Den mléka není jen jeho oslavou, ale zejména důvodem k zamyšlení nad významem mléka a mléčných výrobků ve výživě.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Mezinárodní den mléka? Ano, i mléko má svůj svátek, a to vždy čtvrté úterý v měsíci květnu. Podnět k tomu dala mezinárodní konference významných světových lékařů ve Švýcarsku už v roce 1957. Den mléka není jen jeho oslavou, ale zejména důvodem k zamyšlení nad významem mléka a mléčných výrobků ve výživě.

Doporučená konzumace mléka
Mléko je zřejmě nejdiskutovanější potravinou. Na jedné straně je propagováno téměř jako lék, na druhou stranu se staví spousty odpůrců mléka s „prokazatelně škodlivými účinky na zdraví“. Pokud jsme však zastánci pestrého složení jídelníčku, mléko v něm určitě nesmí chybět. Je pouze otázkou, v jakém množství a v jaké formě. Mléko poskytuje řadu nezbytných živin pro lidský organismus: vápník, kyselinu listovou, vitamíny a minerální látky. Pro nejmenší děti se doporučuje konzumace 2-3 porcí mléčných výrobků za den, děti starší 4 let by měly sníst asi 1-2 porce mléčných výrobků denně. Jedna porce přitom znamená 250 ml mléka nebo zakysaného mléčného nápoje, 1 kelímek jogurtu nebo 50 g sýra. Pokud bychom se drželi těchto doporučení, neměli bychom v našich školních jídelnách problém se splněním spotřebního koše v této oblasti.

Tuk v mléce
Mnoho lidí se domnívá, že čím méně tuku v mléce nebo mléčných výrobcích zkonzumuje, tím lépe. Podle Jitky Tomešové, nutriční terapeutky z poradenského centra Vyzivadeti.cz „jsou však nízkotučné potraviny určeny především těm, kteří potřebují zhubnout nebo mají např. vysokou hladinu cholesterolu. Pro zdravé děti jsou nízkotučné mléčné výrobky v podstatě zbytečné, naopak mohou i uškodit. Zejména malé děti potřebují pro svůj růst a vývoj velké množství energie i tuků. V dětském jídelníčku by měly mít proto přednost výrobky polotučné – polotučné mléko, jogurty od 2 do 5 % tuku, sýry s obsahem tuku do 45 % v sušině apod. Pro zpestření jídelníčku dětí, které nemají s váhou ani vysokým cholesterolem potíže, se občas hodí zařadit i jogurt nebo sýr tučnější – smetanový.“

Mlékárenský výrobek roku
V roce 1990 u nás vznikl Českomoravský svaz mlékárenský, který je členem Mezinárodní mlékařské federace a zároveň i Evropské mlékárenské asociace. Hlavním posláním organizace je hájit zájmy mlékárenského průmyslu při jednání s orgány státní správy a dalšími organizacemi. Každoročně svaz vyhlašuje pod záštitou ministerstva zemědělství soutěž o nejlepší mlékárenský výrobek roku, letos se koná už 8. ročník. Výherci budou oceněni právě u příležitosti Mezinárodní dne mléka 25. května 2010. Mimochodem, loni se stal absolutním vítězem Sedlčanský Romadúžek. Už jste ho ochutnali?

Reklama na mléko
Mléko jako potravina bývá čas od času také námětem různých reklamních kampaní. K celosvětově nejznámější patří ta americká, kdy před objektivem fotoaparátu pózovali známí zpěváci, herci, sportovci a další celebrity s bílým – mléčným knírkem pod nosem. Myslím, že by i na naše děti mělo příznivý vliv, když by se na ně z obrázku usmíval oblíbený sportovec nebo zpěvák se sklenicí mléka v ruce.

Den mléka ve školní jídelně
Den mléka pro nás určitě může být inspirací k tomu, abychom pití mléka ještě více propagovali. Můžeme dětem uvařit nové jídlo, jehož základem bude mléko nebo mléčné výrobky. Můžeme jim připravit ovocný pohár s tvarohovým krémem nebo zakysanou smetanou. K pití můžeme nabídnout třeba ovocné mléčné koktejly nebo ochucené kefírové nápoje. Sortiment je široký a je z čeho vybírat. Podle mého názoru bychom mléko mohli oslavovat po celý rok!

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se