V září 2006 vyšla dlouho očekávaná příručka Bezpečnost pokrmů v gastronomii – malé a střední provozovny. Sestavil ji autorský kolektiv vedený M. Voldřichem a M. Jechovou. V podtitulu má příručka uvedeno: Postupy na zásadách HACCP a Nové předpisy EU. A tato dvě hesla ji velmi dobře charakterizují.
Jak už jste dříve četli v našich článcích, poslední dokumenty a nařízení EU týkající se hygieny připouštějí, že k dosažení bezpečnosti pokrmů vedou i jiné postupy, než je plný systém HACCP. Jejich uplatnění je zejména v malých a středních provozovnách, kde by plný systém HACCP mohl být nepřiměřenou zátěží. Postupům, jak právě v těchto provozech dosáhnout bezpečnosti pokrmů, je věnována tato publikace.

Publikace doplňuje předcházející titul Bezpečnost pokrmů v gastronomii, přináší výklad nových požadavků resp. vysvětluje přístupy k hygieně ve stravovacích službách v souvislosti s Novými evropskými nařízeními (tzv. Hygienickým balíčkem). Obsahuje také výklad požadavků nových předpisů ke způsobu uplatnění principů HACCP. Součástí příručky je také zjednodušený postup zavádění systému kritických bodů v podmínkách malých a středních provozů, který umožňuje nová legislativa zejména nařízení č. 852/2004, které vstoupilo v platnost k 1.1. 2006. Příručka obsahuje vzory formulářů s návodem, které umožní provozovatelům malých a středních provozoven (od výčepů, stánkového prodeje po malé restaurace a další malé a střední provozovny stravovacích služeb) splnit požadavky platné legislativy.
Obsah:
- Hygienický balíček, požadavky platné legislativy, komentář
- Požadavky správné hygienické praxe, uplatnění správné hygienické praxe, první krok při budování HACCP
- Co je HACCP, vztah HACCP/GHP
- HACCP v podmínkách malé a střední provozovny stravovacích služeb
- Nebezpečí z potravin a pokrmů, příčiny vzniků nebezpečí
- Jak jednoduše zavést HACCP v malé a střední provozovně – stravovacím a příbuzném zařízení
- Vzorový dokument (předvyplněný jako součást výkladu „jak zavést“, včetně formuláře jako přílohy)
- Podmínky skladování potravin
- Příklady souvisejících dokumentů
- Slovníček
Rozsah: cca 90 stran textu + blok formulářů.
Doporučená prodejní cena: 252 Kč
Pro pravidelné návštěvníky našeho portálu máme příjemnou zprávu navíc. Příručku nemusíte složitě shánět u vašeho knihkupce, nemusíte kontaktovat jejího nakladatele. Stačí kliknout na portálu Jídelny.cz na sekci Objednejte si a pomocí elektronického formuláře si ji můžete objednat.
Diskuze