Přeskočit na obsah

Příručka Bezpečnost pokrmů v gastronomii – malé a střední provozovny

V září 2006 vyšla dlouho očekávaná příručka o bezpečnosti pokrmů v malých a středních provozovnách. Zveřejňujeme její anotaci a přidáváme informace o tom, kde se dá koupit.

Autor: Redakce

V září 2006 vyšla dlouho očekávaná příručka Bezpečnost pokrmů v gastronomii – malé a střední provozovny. Sestavil ji autorský kolektiv vedený M. Voldřichem a M. Jechovou. V podtitulu má příručka uvedeno: Postupy na zásadách HACCP a Nové předpisy EU. A tato dvě hesla ji velmi dobře charakterizují.

Jak už jste dříve četli v našich článcích, poslední dokumenty a nařízení EU týkající se hygieny připouštějí, že k dosažení bezpečnosti pokrmů vedou i jiné postupy, než je plný systém HACCP. Jejich uplatnění je zejména v malých a středních provozovnách, kde by plný systém HACCP mohl být nepřiměřenou zátěží. Postupům, jak právě v těchto provozech dosáhnout bezpečnosti pokrmů, je věnována tato publikace.

Publikace doplňuje předcházející titul Bezpečnost pokrmů v gastronomii, přináší výklad nových požadavků resp. vysvětluje přístupy k hygieně ve stravovacích službách v souvislosti s Novými evropskými nařízeními (tzv. Hygienickým balíčkem). Obsahuje také výklad požadavků nových předpisů ke způsobu uplatnění principů HACCP. Součástí příručky je také zjednodušený postup zavádění systému kritických bodů v podmínkách malých a středních provozů, který umožňuje nová legislativa zejména nařízení č. 852/2004, které vstoupilo v platnost k 1.1. 2006. Příručka obsahuje vzory formulářů s návodem, které umožní provozovatelům malých a středních provozoven (od výčepů, stánkového prodeje po malé restaurace a další malé a střední provozovny stravovacích služeb) splnit požadavky platné legislativy.

Obsah:

  • Hygienický balíček, požadavky platné legislativy, komentář
  • Požadavky správné hygienické praxe, uplatnění správné hygienické praxe, první krok při budování HACCP
  • Co je HACCP, vztah HACCP/GHP
  • HACCP v podmínkách malé a střední provozovny stravovacích služeb
  • Nebezpečí z potravin a pokrmů, příčiny vzniků nebezpečí
  • Jak jednoduše zavést HACCP v malé a střední provozovně – stravovacím a příbuzném zařízení
  • Vzorový dokument (předvyplněný jako součást výkladu „jak zavést“, včetně formuláře jako přílohy)
  • Podmínky skladování potravin
  • Příklady souvisejících dokumentů
  • Slovníček

Rozsah: cca 90 stran textu + blok formulářů.
Doporučená prodejní cena: 252 Kč

Pro pravidelné návštěvníky našeho portálu máme příjemnou zprávu navíc. Příručku nemusíte složitě shánět u vašeho knihkupce, nemusíte kontaktovat jejího nakladatele. Stačí kliknout na portálu Jídelny.cz na sekci Objednejte si a pomocí elektronického formuláře si ji můžete objednat.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se