Přeskočit na obsah

Proč „Rok polévek“

Polévka má v jídelníčku jistě důležité místo. Jak polévky více přiblížit strávníkům, jak jim ukázat různé podoby, chutě a vůně polévek? Na radu, jak na to, si dnes zajedeme do Hradce Králové.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Školní jídelna při základní škole v ulici M. Horákové v Hradci Králové připravila v minulých letech pro svoje strávníky už několik různě zaměřených projektů. Na letošní školní rok vymysleli „Rok polévek“, který postupně realizují. Zdejší kuchařky chtějí ukázat, že i něco tak obyčejného jako polévka má mnoho podob, chutí a vůní. Polévku, která je samozřejmou součástí každého oběda, zde přirovnávají k aperitivu. „Talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod, povzbudí chuť k jídlu, spolehlivě zahřeje i zasytí,“ píše se v úvodu letáku, kterým o projektu informují své strávníky. „Polévky dokážou zaujmout svou barevností a vůní, jsou pestré, inspirativní, naplňují požadavky na nutričně vyvážený pokrm preferovaný specialisty na výživu, ale i náš spotřební koš…,“ píše se v něm dále.

Různé druhy polévek

Informační leták přináší také podrobnosti o různých druzích polévek, které se budou nově objevovat na jídelním lístku:

Studené a ovocné polévky – osvěžující, vhodné zejména v teplých dnech (okurková, z lesního ovoce)

Speciální polévky – netradiční (oukrop, delikát, panádlová polévka)

Speciální polévky – exotické – raw polévky –avokádová

Speciální polévky – světové (minestrone, bouillabaisse – bujabéza)

Speciální polévky – národní (krkonošské kyselo, kaldoun)

Slavnostní polévky – vařené pouze při zvláštní příležitosti (švestková s ořechy, vánoční rybí z kapra, novoroční čočková, zabíjačková

Neobvyklé zeleninové polévky (bramborový krém s cizrnou, bramborová s kroupami a vejci, cuketová se sušenými rajčaty, zelná polévka se zeleninou, tuřínová se sójovými boby)

Rybí polévky (z rybího filé, tuňáková s tomatem, ucha – ruská rybí polévka, rybí polévka vánoční, francouzská, krémová, soljanka, bouillabaisse, rybářský boršč, halászlé – maďarská rybí polévka)

U každého názvu je také výčet použitých surovin, aby si strávníci mohli lépe udělat představu o složení konkrétních polévek.

Nové receptury

Receptury pro většinu polévek, které v rámci projektu už uvařily nebo teprve uvaří, si kuchařky nebo vedoucí jídelny samy vyhledaly a upravily. Využily přitom různé možnosti, které se nabízejí, ať internet, kuchařské knihy (staré, nové i firemní), časopisy, ale i vyzkoušené receptury od kolegyň nebo rodinné recepty. Strávníky o nové recepty nežádaly, protože z vlastní zkušenosti vědí, že jejich odezva je téměř nulová.

Pro inspiraci ostatním přinášíme dvě receptury, které ve školní jídelně M. Horákové v Hradci Králové už uvařili a nově zařadili do své databáze. Se zařazením studené okurkové polévky dost riskovali, ale nakonec byli reakcemi strávníků mile překvapeni. (Receptury jsou nanormované pro 10 dospělých strávníků.)

Okurková polévka zastudena

Suroviny: okurky 250 g, česnek 60 g, kefír 600 g, rostlinná smetana 120 g, kopr čerstvý 9 g, olej 50 g, sůl 16 g.

Postup: omyté okurky oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Utřený česnek smícháme s olejem, přidáme strouhanou okurku a zalijeme kefírem a smetanou. Osolíme, přidáme nasekaný kopr. Promícháme a dáme vychladit. Podáváme v teplých dnech.

Polévka čočková italská

Suroviny: cibule 40 g, mouka hladká 60 g, mouka cizrnová 20 g, tuk 38 g, čočka 200 g, cherry rajčata 100 g, sterilovaná sušená rajčata 50 g, sterilovaná drcená rajčata 50 g, česnek 10 g, sůl 20 g, majoránka.

Postup: světlou cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme a provaříme. Zvlášť uvaříme přebranou, vypranou, přes noc namočenou čočku a dáme do polévky. Přidáme cherry rajčata, sušená rajčata a drcená rajčata, okořeníme prolisovaných česnekem, majoránkou a řádně provaříme.

Reakce strávníků

Projekt „Rok polévek“ je už ve své druhé polovině. Každý měsíc se místní strávníci mohli a nadále mohou těšit na několik nových polévek, které se do jídelního lístku zařazují nepravidelně podle potřeb, aby vhodně doplňovaly určené hlavní jídlo. Jak na tyto novinky dosud strávníci reagovali, zeptala jsem se vedoucí školní jídelny Miloslavy Vampolové: „Reakce strávníků jsou nepředvídatelné a procházejí několika stádii: 1. nedůvěra – protože nově uvedenou polévku neznají, nejsou zvyklí na tuto chuť. 2. opatrnost – při ochutnávání. 3. spokojenost – když jim polévka zachutná a je podle jejich představ. 4. nespokojenost – těch, kterým polévka nechutnala…“ Z odpovědi je zřejmé, že si jsou v této jídelně vědomi toho, jak rozdílné mohou být chutě jednotlivých strávníků a že není možné zavděčit se vždy každému. Nebojí se ovšem riskovat, zařazovat nové suroviny nebo jejich kombinace a obohacovat jimi svůj jídelníček. Podle vedoucí jídelny „by bylo škoda podávat stále stejné pokrmy a nesnažit se seznámit strávníky s rozmanitými chutěmi i vůněmi, které nám množství rozličných potravin a jejich skladba nabízí.“

Přínos projektu

Co „Rok polévek“ bude znamenat pro jídelnu a co přinese strávníkům, mi opět vysvětlila vedoucí školní jídelny Miloslava Vampolová: „Tento projekt by měl obohatit a rozšířit naše stávající receptury polévek. Nové druhy polévkových variací (studené ovocné polévky, slavnostní polévky, speciální polévky, dietní…) se budou střídat s klasickými, oblíbenými polévkami. Strávníci se mohou těšit na různé druhy rybích, luštěninových, zeleninových, přesnídávkových i speciálních polévek. Každý si tak může najít svůj polévkový hit.“

Zdenka Macháčková – ředitelka Školní jídelny v Chlumci nad Cidlinou

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se