Přeskočit na obsah

Proměna školní jídelny

V dnešním článku vám představíme školní jídelnu, která prošla po nástupu nové vedoucí mnoha různými změnami, drobnými či většími. Dozvíte se, jak se změnil jídelníček i něco o provozu. Zajímavé pro vás jistě bude, že článek napsala sama paní vedoucí této jídelny.

Autor: Dagmar Horáková

Jak to všechno začalo
Je mi 34 let, je tomu právě rok, kdy jsem vyhrála konkurz na naší škole a nastoupila zde jako vedoucí školní jídelny. Začala jsem s malými, velkými změnami. Výzdoby, živé květiny, nátěry dveří a obkladových ploch, do vstupu nechala vyrobit věšákovou stěnu s velkým zrcadlem. Staré výdejové okno zakryl velký rám na nástěnku, prostřednictvím které strávníky zasvěcuji do tajů a zákulisí ŠJ, zdravé výživy, povídání o spotřebním koši, ale také oblíbených fotografií z běžného provozu a sanitačních dnů. Celá jídelna se tak zútulnila, prostředí se stalo příjemnějším.

Proměna jídelníčku
Další obrat nastal při odstranění stereotypního jídelníčku. Byla zařazena nová jídla, malé experimenty nastaly i v salátech, zeleninu jsme začaly aranžovat do obloh, které jsme vymyslely tajemný název. Na jídelníčku se tak objevil např. lotosový květ (řapíkatý salát, mrkev, ananas), zeleninové oko (salát, zelí, kukuřice) nebo exotická obloha (salát, mrkev, vějířek pomeranče a kiwi). Tyto výtvory jsou sice pracnější, ale i ti nejmenší strávníci dostali k zelenině jiný vztah, nejdříve se najedlo oko a pak vše skončilo opravdu tam, kde má – v bříšku.
S velkým nadšením přijali i tvarohové, pudinkové a jogurtové ,,poháry“ s ovocem. Já si tím krásně plním spotřební koš s mléčnými výrobky a ještě sklidím pochvalu.
Také oslovuji dodavatele o sponzorské dary a pak se jen těším z radostí dětí. Myslím, že nezapomenutelným dnem se pro naše strávníky stal Mikuláš. Lodičky jsme na chvíli vyměnily za čertovské rohy a rozdávaly sponzorovaný balíček s ovocem. Na Vánoce adventní kalendář, na velikonoce kinder vajíčko a na den dětí zmrzlinu. Mě to těší dvojnásob, protože udělám radost a ještě neutratím.

Děti se těší na oběd
Děti i strávníci přijaly všechny tyto změny velice dobře, změnil se jejich přístup, na oběd se těší, už není fúj, ale jéé – mňam. A to je to největší poděkování!! Pro zpříjemnění jim na naše webové stránky www.zshustopece.cz skládám jídelníček do veršů. Malá ukázka:

V pondělí otevíráme od jídelny opět vrátka,
vaše bříška nejsou nám lhostejné zkrátka.
Brambory, rýži, těstoviny, maso i pečeni,
vám tento týden připravíme, vážení.
První den jsou na cibulce vepřová játra dušená,
mrkvový salát s meruňkami a skvělá rýže vařená.
Ať dvojka vám nechybí, bude salát s jablky rybí.
Že to chcete s údivem? Doplníme celozrnným pečivem.
V úterý si odnesete na tom velkém táce,
hlávkové zelí s bramborem a moravského vrabce.
Středeční jsou jídla vybrané,
bramborové šišky s mákem sypané,
za dvojku však nedáte navíc ani halíř,
bude s křenovou omáčkou zeleninový talíř.
Čtvrteční je jídlo skvělé, i když není svátek,
zbruf sypaný sýrem, mušle, příloha oplatek.
V pátek už vás k okénku Maruš vábí,
na v těstíčku obalené tyčky krabí.
Bramborem to doplníme, též školní salát k tomu sníme.
O víkendu starosti hoďte za hlavu,
v pondělí o dvanácté příjďte na stravu.


Něco o provozu
Nyní něco o provozu: Při mém nástupu se vařilo 260 obědů. Během půl roku nám narostl počet strávníků a kapacita se zaplnila na povolených 300 a pozastavila. Společně s p. ředitelem jsme požádali o navýšení kapacity na 350. Za spoluúčasti zřizovatele a školy pořídili (druhý menší) konvektomat.
Od září jsem na strávníky připravila několik novinek. První změnou byl přechod z plateb hotovostních na bezhotovost. Nebylo to vůbec jednoduché, ale výrazně mi uspořil čas.
Zatím dvakrát týdně nabízíme výběr ze dvou chodů. Na své si přijdou labužníci salátů, bezmasých a zeleninových jídel a také diabetáři.
Přišli jsme s novou službou, jídla objednávat přes internet a sms. Přestaly vyzvánět telefony s odhláškami, určitě doporučuji.
A již zmíněnou kapacitu navýšili na 350 strávníků, po měsíci je opět zaplněna.
Krátce z našeho provozu: Jsme ZŠ se 150 žáky, strávníci nám přibyli i v těchto řadách. Dnes se stravuje 98 % žáčků.
Vaříme přesnídávky, obědy a svačinky pro 3 MŠ (jedna místní, dvě sousedící vesnice), celkem 80 porcí.
Vaříme pro domov důchodců 30 porcí.
Vydáváme cizím strávníkům do jídlonosičů 140 porcí.
A naše úvazky? Vedoucí 0,95 – 7tř., šéfkuchařka – 5tř., pomocná kuchařka 4tř., a pracovnice provozu 3tř.
Cena stravenek: 13,-, 16,-, 18,-, 20,-, důchodci 43,-, cizí strávníci 45,-Kč.
Pracujeme v programu VIS, spotřební koš počítám ručně.

Práce mě baví, ale…
Svůj veškerý volný čas věnuji své práci, jídelníčkům, listováním v cenících a akcích dodavatelů, abych nemusela zdražovat. Pro děti vymýšlím soutěže, např. sestavit nejzdravější jídelníček, s přáním oblíbeného jídla. Děti se hojně účastní a také lépe pochopí proč se musí vařit a jíst všechno.
Náš p. ředitel mi dává velký prostor ve své práci. I když vždy není po mém, na konec najdeme společné řešení. Úspěch nezapomene pochválit. Za to jsem mu moc vděčna.
Práce mě baví, vím, že spoustu energie musím vložit do kuchařek, dodat jim sílu, chuť, přesvědčení, nadšení, pocit, že svou práci dělají skvěle, protože na výplatní pásce ocenění ve školství není.

Bohužel mi samotné někdy síla ubývá při nárůstu administrativy, stále nějakých kontrol a auditů a pocitu, že jsem na vše sama, že nemám zástupce, že nepřichází v úvahu žádná nemocenská. Uvítala bych jedenkrát za měsíc návštěvu metodičky, která poradí, případně řekne, co by se mohlo dělat jinak, předcházelo by se tak nesmyslným zápisům, které vezmou chuť k práci.
Ještě, že jsou tady naše stránky jídelny, kde každý týden doplňuji své vědomosti, čtu rady a názory jiných vedoucích.
Zdravím vás, vážená redakce, děkuji za vaše články, které poctivě čtu.
Zdravím vás, milé kolegyně, přeji hodně úspěchů.
Važte si samy sebe, vždyť ne každý, kdo umí jíst, umí také vařit!

P.S.:
www.jidelny, to jsou stránky naše,
Zde najdete nejen, jak se vaří kaše.
Ale také povinnosti a práva, 
co naše školství nám dává.
Někdy z toho máme vrásku,
naštěstí bereme svou práci jako lásku.
Kolegyně si radí a diskutují, je to milé,
jak pomáhají si, když přichází těžká chvíle.
S vámi je to paráda,
hned zvedne se mi nálada.
Jó, vést jídelnu, těžká věc,
ale my nedáme se přec!
Vždyť všechno jde řešit,
pak do práce se můžeme těšit!!


 

Dagmar Horáková, vedoucí ŠJ Hustopeče

 

Autor: Dagmar Horáková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: hospodářka

    super
    držím vám všechny palce, děláte úžasnou práci.Já jsem se vrhla na pohádkové jídelníčky a na jídelníčku se mi objevuje Rejpalovo gulášek / debrecínský/, Úžasňákovic překvapení /hrachová kaše/, Maso Děda Vševěda /játra na slanině/, Velrybí stehno/ smažený pangasius/ a další pohádkové bytosti převlečené v závorce do jídla.
    Měla jsem zprvu pocit,že to ani nikdo neoceňuje,ale dneska již vím,že děti ráno otravují rodiče, aby jim přečetli,která poh.bytost jim dneska uvaří.A tak se vracím zpět do pohádkových říší a hledám i zapomenuté postavičky.J9delníček vždycky zpestřím i obrázkem a tak se mají naši mrňousové na co těšit…
    Určitě nejsme jen dvě,které dětem tímto způsobem dělají pomyšlení a snaží se je vtáhnout do světa jídel a zdravé výživy. Tohle by si měli určitě uvědomit ti lidé,kteří se snaží sjednotit školní stravování do vývařoven a výdejen, nebo preferují komerční firmy.
    Přeji vám hodně sil a vytrvalosti ve vašem počínání…všem kteří jsou“ stejně postižení“ a nehledí jen na peníze,ale vidí i strávníka jako člověka také. Jen tak dál…..

    • Autor: autor

      Re: super
      Moc děkuji za příspěvek, zprvu jsem měla velké obavy, zda nebudu ,,pro smích“, ale vidím, že je nás ,,postižených“ opravdu více. Děkuji také za inspiraci na jídelníčky. Vždyť nápadů není nikdy dost. Kdo si hraje, nezlobí. A spokojení strávníci, malí i ti velcí, nám za to stojí! Viďte?

  • Autor: Dáša

    proměna školní jídelny
    Máte to super,jenže my máme vedoucí se kterou je těžká domluva na jaké koliv změně.Já jako kuchařka bych to ráda udělala ale nehnu s ní.Ona má úvazek na 5 hodin a vaříme 90 obědů z to je 20 dětí MŠ.Dobrý džob né,tak si nebude přidělávat práci. Takže zdravím a tiše závidím.

    • Autor: autor

      Re: proměna školní jídelny
      Já jsem měla chvíli opačný problém, dalo to neskutečně moc práce, energie a vytrvalosti, která na papíře není vidět. Paní vedoucí by si měla uvědomit, že kuchařek je dost, ale takových jako Vy, jak máku! Nevzdávejte!

  • Autor: J.H.

    DPH
    Překvapilo mně, kolik vaříte obědů pro cizí strávníky. Jste tedy zřejmě plátci DPH. U nás bychom také měli kapacitu na vaření většího počtu obědů, ale nemůžeme vařit víc, protože bychom se stali plátci DPH a tomu se zatím bráníme.
    Napište mi, prosím, jak je to u vás. Děkuji.
    adresa: jidelna.zskomenskeho@seznam.cz

  • Autor: EvaH

    prosba
    Dobrý den, zaujal mě Váš článek. Nastoupila jsem před měsícem jako vedoucí ŠJ a jak se řiká, byla jsem vhozena do provozu jako neplavec do vody. Bohužel se tady také často setkávám s negativním přístupem strávníků k jídlu a ráda bych počet strávníků navýšila a změnila jejich přístup. Děkuji tímto za některé z nápadů a mám jen dotaz ohledně sponzorských darů. Také bych ráda oslovila některé dodavatele, převážně co se týče ovoce, protože s tím tu máme problémy při plnění spotřebního koše. Lze nějak uvést sponzorský dar jako příjem zboží na sklad? Jak toto řešíte v praxi, nebo to jde zcela mimo evidenci?

    • Autor: autor

      Re: prosba
      Evi, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá! Zaměstnání mi je nejen práci, ale především koníčkem. Vaši strávníci brzy vycítí, že svou práci děláte srdíčkem, že si jich vážíte. Sponzorské dary se snažím využívat opravdu jen na slavnostní dny, jsem věrná a vděčná svým dodavatelům. Nikdy nezapomenu poslat děkovný dopis, který mi podepíše i p. ředitel. Do příjemky si je vždy zavedu! Konečná cena je 0,-Kč. Do spotřebního koše počítám. Mnocho úspěchů, velice jasně se vžívám do Vaší situace, ale jsme bojovnice, ne?

  • Autor: paola

    Proměna školní jídelny.
    To je ráj! Nač si tedy všechni pracovníci jídelen pořád stěžují? Já, bych ještě ubrala na platech i úvazcích.
    Pracovat i přesčas, skoro zadarmo s elánem, klobouk dolů.
    Když si chválíte je asi vše v pořádku.

    • Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz

      Re: Proměna školní jídelny.
      Váš ironický příspěvek působí v pozitivní atmosféře této diskuse jako studená sprcha. Co kdybyste, Paolo, zkusila sama napsat něco o své jídelně, o tom, co se vám daří a nedaří? Ostatní by to určitě ocenili.

    • Autor: autor

      Re: Proměna školní jídelny.
      Souhlasím s Vámi, určitě vše v pořádku není, a přesto mě ta práce baví, to je kombinace, co?