Přeskočit na obsah

Prověřte si znalosti potravin a jídelníčků

Denně pracujete s potravinami. Znáte dobře jejich nutriční vlastnosti a zařazení do spotřebního koše? Také pravidelně sestavujete jídelníčky. Ovládáte pravidla, která platí pro jejich skladbu? Vyzkoušejte si náš nový test znalostí z těchto oblastí.

Autor: Redakce Jídelny.cz

1. Které z následujících údajů musí být uvedeny na balených výrobcích?

a) Cukr, vláknina
b) Cukr, sůl
c) Sůl, vitamín C

2. Jak podle údajů na obalu zařadíte do spotřebního koše výrobek Hraška se složením: hrách (70 %), směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), sůl s obsahem 40 % draslíku, směs koření?

a) Skupina luštěniny, koeficient 0,7
b) Do 2 skupin: obiloviny a luštěniny
c) Tento výrobek se do spotřebního koše nezapočítává

3. Sklenice obsahuje 2,1 kg sterilovaných fazolek a 0,9 kg nálevu. Jak tento výrobek započítáte do spotřebního koše?

a) Plnou hmotnost do luštěnin
b) Plnou hmotnost do sterilované zeleniny
c) 2,1 kg do sterilované zeleniny

4. Jak zařadíte do spotřebního koše pohanku?

a) Skupina obiloviny
b) Skupiny zelenina
c) Pohanka se ve spotřebním koši neuvažuje

5. Který z následujících výrobků zařadíte do skupiny cukr?

a) Sirup se stévií
b) Džem
c) Banán

6. Do jaké skupiny spotřebního koše zařadíte máslo a s jakým koeficientem?

a) Skupina tuky, koeficient 0,8
b) Skupina tuky, koeficient 1
c) Skupina mléčné výrobky, koeficient 0,8

7. Kolikrát za měsíc mají být v jídelníčku bez výběru ryby?

a) 1x
b) 2x
c) 2-3x

8. Jak často za měsíc se má na oběd podávat sladké jídlo (při jídelníčku bez výběru)?

a) Pokud v něm převažuje ovoce, tak to není omezeno
b) Max. 2x měsíčně
c) Max. 4x měsíčně včetně sladkých nápojů

9. Kolikrát za měsíc má být v jídelníčku bez výběru hovězí maso?

a) Podle možností, četnost hovězího masa není určena
b) Aspoň 1x
c) Maximálně 2x

10. V jídelníčku bez výběru byly za měsíc 3 hlavní pokrmy s tepelně upravenou zeleninou a 7x byla k jídlům zeleninová obloha nebo zeleninový salát. Splňuje jídelníček doporučení k podávání zeleniny?

a) Ano
b) Jen tehdy, jestli byla obloha dostatečně velká
c) Ne

11. Je vhodné podat k dukátovým buchtičkám vývar z masa?

a) Ne
b) Ano
c) Ano, za podmínky, že to nebude vývar z uzeného masa

12. Která polévka je nejvhodnější k nudlím s tvarohem?

a) Luštěninová
b) Masová
c) Zeleninová

13. Je vhodná kombinace dýňová polévka, hovězí se špenátem a brambory?

a) Ne, obsahuje příliš mnoho zeleniny
b) Ne, polévka i špenát mají krémovou konzistenci
c) Ano, vhodně se barevně doplňují

14. Jakou polévku je nejlépe zvolit k hrachové kaši s krůtím masem?

a) Lehkou zeleninovou
b) Polévku z červené čočky
c) Mléčnou se zeleninou

15. Vyberte nutričně nejvhodnější polévku k zeleninovému rizotu:

a) Zeleninový boršč
b) Čočková polévka
c) Kmínová polévka

16. Jaký bude nutričně nejvhodnější doplněk k hovězí roštěné s bramborami a s luštěninovou polévkou?

a) Okurkový salát
b) Tvarohový krém
c) Pečený dezert

17. Jakou přesnídávku v MŠ zvolíte v den, kdy jsou na oběd zapečené brambory se zeleninou a mléčná polévka s rýží?

a) Rybí pomazánka
b) Zeleninová pomazánka
c) Sladký koláč s kakaem

18. Jaký význam mají omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku?

a) Významně přispívají k chuti ryb
b) Snižují riziko vzniku nadváhy a obezity u dětí
c) Snižují riziko onemocnění srdce a cév

19. Brambory dominují mezi přílohami tím, že:

a) Mají velmi vysoký obsah vitaminu C
b) Při šetrné tepelné úpravě přispívají k plnění denní potřeby vitaminu C
c) Jsou velmi levné

20. Vyberte správné tvrzení o křepelčích vejcích:

a) Jsou mnohem zdravější než vejce slepičí
b) Jejich složení je podobné slepičímu vejci
c) Obsah nutričních látek v nich záleží na barvě skořápky


Řešení:
1 b, 2 a, 3 c, 4 c, 5 b, 6 a, 7 c, 8 b, 9 a, 10 c, 11 a, 12 c, 13 b, 14 a, 15 b, 16 a, 17 a, 18 c, 19 b, 20 b

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se