Do jedné mateřské školy nastoupila nová vedoucí stravování, bez velkých zkušeností a po své předchůdkyni našla jen prázdnou kancelář a žádné receptáře. Možná takovou situaci znáte i od vás a když se k tomu přidá ještě nezkušená kuchařka, nebo se vedoucí nemůže opřít o metodickou pomoc nadřízených institucí, má jídelna zaděláno na velké problémy.
V minulosti byly jako pomoc těmto vedoucím vydávány rozsáhlé knižní soubory, které obsahovaly potřebné receptury i návody k řízení školní jídelny. Byly pro každou jídelnu nepostradatelnou pomůckou, určitě i pro tu vaši. Dnes bohužel zastaraly nebo se fyzicky rozpadly a nejsou ani dostupné, což nastupujícím vedoucím velmi komplikuje práci.
Naštěstí žijí zapálení lidé, kterým takový stav vadil, a portál Jídelny.cz ve spolupráci s nimi připravil novou publikaci, která tyto staré soubory nahrazuje.
Jmenuje se Průvodce školní jídelny a jde o komplet 2 v 1. První část s podtitulem Metodika řízení vám dává návody k řízení vaší školní jídelny a druhá s podtitulem Receptury vám přináší receptář základních pokrmů pro školní stravování.
V týmu autorů, který publikaci připravoval, najdeme některá zvučná jména, ale i méně známé, avšak zkušené praktiky z provozů. Vedení prací se ujaly Mgr. Alena Strosserová a Bc. Anna Packová.
Metodika řízení – pomůcka pro všechny
První díl publikace obsahuje kompletní návody ze všech oblastí, s kterými vedoucí školní jídelny přichází do styku, mimo jiné jedinečný přehled hlavních právních předpisů pro školní jídelny a popis jejich nejdůležitějších ustanovení.
Seznamte se s přehledem kapitol dílu Metodika řízení.
- Součástí knihy je detailní popis zásad hygieny a výživy, šitý na míru školním jídelnám.
- Jistě uvítáte podrobně rozpracované pokyny k pestrosti stravy, s jejichž pomocí bude hračkou sestavit kvalitní jídelníček (včetně přesnídávek a svačin v MŠ).
- Samozřejmostí je podrobný výklad spotřebního koše včetně dosud nepublikovaného návodu na čtení etiket potravinářských výrobků.
- Technika jde dnes velmi rychle dopředu, a proto v knize najdete rozsáhlý text o moderních technologiích ve školním stravování. Cílem je, abyste se i v nejmenších jídelnách dozvěděli, jaká zařízení trh nabízí, jak se s nimi pracuje, a byli tak připraveni na rekonstrukci svého provozu v budoucnu.
- Kniha obsahuje také ucelené návody k řízení školní jídelny, k personalistice nebo ekonomice jídelny, k internátnímu stravování a k řadě dalších oblastí.
Základní receptury do všech jídelen
2. díl kompletu obsahuje 321 receptur ze všech skupin pokrmů, které jsou ve školním stravování potřebné. Podívejte se na jejich seznam.
Z velké části jde o receptury, které tvoří základ jídelních lístků školních jídelen: zeleninové a masové vývary, zeleninové a luštěninové polévky, základní druhy omáček (např. smetanová, rajská, koprová), také základní úpravy mas, bezmasé pokrmy slané i sladké, přílohy, saláty, pečivo, kaše, nápoje nebo několik desítek receptů na přesnídávky a svačiny. Tyto recepty lze snadno obměňovat a vytvářet tak nové, zajímavější a atraktivní varianty. Všechny recepty mají upraven obsah soli a dalších složek, aby odpovídaly současným požadavkům na zdravou výživu.
Určitě využijete i obsáhlý úvod, kterým receptury začínají. Obsahuje výklad o záměnách potravin v recepturách, o přiměřeném solení a o správné přípravě vývarů, o možnostech záměn surovin a jejich použití.
Řada z vás hledá vzory měsíčních jídelních lístků. V knize je jeden takový uveden a obsahuje pouze receptury z tohoto receptáře. Když ho doplníte dalšími pokrmy z vašich receptářů nebo oblíbenými ve vaší školní jídelně a vhodnými doplňky, máte úspěch zajištěn.
Právě ve spojení klasických jednoduchých receptur s podrobným výkladem o potravinách, výživě dětí, pestrosti stravy, spotřebním koši a ukázkami jídelníčků tkví největší přednost celé publikace. Čtenář najde vše na jednom místě bez nutnosti hledat na internetu a zejména začínajícím vedoucím publikace poskytne mnoho impulsů pro jejich další odborný rozvoj.
Knihy vydrží díky robustnímu provedení mnoho let
Víme, že podobné knihy používáte denně, a potřebujete, aby takovou zátěž přežily. Musí vydržet náročnější podmínky ve varně, snést vlhko nebo riziko ušpinění. Z dlouhých debat s vámi z praxe vzešlo, že poměrně tlustý díl s metodikami musí mít šitý hřbet, aby se nerozlepoval. Dále jsme vám chtěli vyhovět v tom, že recepty mají být vytištěny na pevném lakovaném papíru a v pevných deskách, aby kniha vydržela co nejdéle. A do třetice kniha měla být v kroužkové vazbě, která zajišťuje, že receptář se nebude na otevřené dvoustraně zavírat.
Všechny tři požadavky jsme splnili a jsme rádi, že výsledek našeho úsilí vám nyní můžeme nabídnout.
Z našeho průzkumu vyplynulo, že řada z vás by ráda, aby mohla mít díl s recepturami dvojmo (pro vedoucí i kuchařku nebo pro dvě pracoviště). Proto vám nabízíme 2 druhy kompletů: Průvodce ŠJ 1+1 (metodika a receptury) a Průvodce ŠJ 1+2, v němž jsou kromě metodiky i 2 svazky receptur.
Podívejte se na rozhovor s Mgr. Alenou Strosserovou, vedoucí týmu, který publikaci připravoval:
Diskuze