Přeskočit na obsah

Recept s komentářem: Lasagne se špenátem a ricottou

Potýkáte se s nezájmem, mnohdy až s odporem vašich strávníků vůči špenátu? Vybrali jsme pro vás lákavou verzi špenátového pokrmu a doplnili jej komentářem nutriční terapeutky, který vám dodá argumenty, proč špenát rozhodně ano.

Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno
Recept s komentářem: Lasagne se špenátem a ricottou

Špenát. To je potravina pro někoho milovaná, pro jiného neoblíbená, ba dokonce nenáviděná. Většina strávníků si pod špenátovým pokrmem představí zelenou směs podávanou s vejcem a bramborami nebo knedlíkem. Nabídka špenátových pokrmů může být ale určitě rozmanitější. Vzhledem k obsahu celé řady živin v listovém špenátu si tento druh zeleniny rozhodně zaslouží, aby v jídelníčku dostal větší šanci. Jeho zařazení do pokrmů vůbec nemusí být nuda. Recept, který vám předkládáme na konci tohoto článku – lasagne se špenátem a ricottou – představuje moderní, lákavou a vzhlednou verzi špenátového pokrmu, který může oslovit celou řadu strávníků a možná přilákat i jeho nepříznivce. Navíc, jedná se o pokrm s obsahem těstovin, a ty mají děti obecně velmi rády. A název pokrmu? Ten zní moderně (v řeči mladých „cool“), takže další lákadlo.

Z pohledu výživového je uvedený recept nutričně plnohodnotný a vyvážený. Obsahuje všechny hlavní živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky. Jedná se o bezmasý nesladký pokrm s významným množstvím zeleniny, konkrétně tedy listového špenátu (na porci připadá 200 g). Špenát, jak je obecně známo, byl dříve považován za velmi bohatý zdroj železa, díky kterému měl Pepek námořník neuvěřitelnou sílu. Dnes už víme, že tomu tak není. Obsah železa je mnohonásobně nižší než se původně myslelo, zhruba 3,5 mg železa na 100 g. Tento fakt ale nic nemění na tom, že špenát je zdraví prospěšná zelenina. I když se nejedná o super bohatou potravinu na železo, obsahuje mnoho jiných významných živin, konkrétně antioxidační látky, zdraví prospěšné karoteny, vitamin K, kyselinu listovou nebo draslík. Je také zdrojem vitaminu C, a to je výhodou pro lepší využitelnost přítomného železa. Takže důvodů, proč špenát do stravy zařazovat, je hned několik.

Recepturu je třeba vyzdvihnout také pro vysoký obsah kvalitních plnohodnotných bílkovin, což v případě některých bezmasých pokrmů postrádáme. V receptuře je z bílkovinných zdrojů zastoupen čerstvý sýr ricotta (11 g bílkovin/100 g), vejce (12,5 g bílkovin/100 g) a sýr parmezán (35 g bílkovin/100 g). Díky vysokému obsahu bílkovin tyto zapečené lasagne dokáží strávníky kvalitně zasytit a bílkoviny zde současně brání nepřiměřenému nárůstu hladiny krevního cukru. Těstovinový pokrm bez bílkoviny by vedl k prudkému nárůstu hladiny krevního cukru, což zdraví neprospívá. Ricotta i parmezán jsou dále významnými zdroji vápníku (ve 100 g ricotty je přibližně 200 mg vápníku, parmezán ho ve stejném množství obsahuje asi 1100 mg), jehož příjem je v dětském věku zásadní pro zdravý růst a vývoj kostí.

Obecně, zapečené lasagne zná spousta z nás s bešamelovou omáčkou. V případě těchto lasagní není v receptuře žádné máslo, mléko, mouka, pouze špenátová směs s ricottou, vejci a smetanou. Jedná se tak o odlehčenou a dobře stravitelnou verzi lasagní.

Protože se jedná o bezmasý pokrm, bylo by vhodné ho zkombinovat s bezmasou polévkou, aby bylo dosaženo bezmasého menu. Lasagne se špenátem a ricottou nejsou vhodné pro dietu bezlepkovou (zdrojem lepku jsou těstoviny), pro dietu bezmléčnou (v receptuře je hned několik mléčných výrobků) ani pro dietu šetřící (receptura obsahuje nevhodné suroviny jako je cibule a česnek).

Nejen díky vysoké nutriční hodnotě, ale také díky dokonalému snoubení chutě těstovin, špenátu a ricotty určitě stojí recept za vyzkoušení. Příjemnou chuť a spokojené strávníky!

Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Lasagne se špenátem a ricottou

Receptář: Bezmasé nesladké pokrmy
Druh receptury: Bezmasé slané pokrmy – Těstovinové
Počet porcí: 10 dospělých
Tepelná úprava: Pečené

SUROVINY

SurovinaHrubá hmotnostJednotka
cibule300g
olej150g
špenát listový2000g
sůlg
česnekg
bazalkag
sýr ricotta750g
vejce5ks
těstoviny lasagne1000g
smetana ke šlehání500ml
sýr parmezán250g

TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme omytý špenát (lze i mražený), ochutíme solí, česnekem a bazalkou. Podusíme, odstavíme z tepla, zalijeme ricottou a vmícháme žloutky. Pláty lasagní jen omočíme ve vařící, osolené vodě postupně při vrstvení. Vrstvíme v nerezové gastronádobě: na dno nalijeme část smetany, dáme plát lasagní, špenátovou náplň a opakujeme – lasagne, náplň, lasagne, náplň, lasagne. Vrchní plát polijeme zbytkem smetany a zasypeme strouhaným sýrem (měly by vyjít 4 vrstvy těstovin). Pečeme v konvektomatu na 150 °C asi 30 minut, potom můžeme dopéci na vyšší teplotu. Ricottu lze nahradit zakysanou smetanou, chuť pokrmu je pak jemnější.

DOPORUČENÉ POLÉVKY, PŘÍLOHY, DOPLŇKY

Doporučená polévka: lehká zeleninová, zeleninový vývar, s bramborem

Autor: Mgr. Jana Spáčilová
Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Výborné

    Více takových receptů
    Vážená paní Spáčilová,

    děkuji za výborný recept. Všichni chválili, nabídli jsme s bezmasou polévkou jako jídlo číslo dvě. Dětem i dospělým chutnalo.
    Budu moc ráda, pokud zase na jídelnách takový recept s komentářem naleznu.

    • Autor: Redakce Jídelny.cz

      Děkujeme za Vaši příznivou zpětnou vazbu, moc nás těší, že jste recept vyzkoušela a že slavil takový úspěch. V dubnu jsme v rámci našeho nového seriálu „Recept měsíce“ publikovali tento https://jidelny.cz/show.aspx?id=3284 a do budoucna se můžete těšit na další recepty 🙂