Pozn. redakce: V minulém dílu článku jsme vás informovali o akci „DEN ZDRAVÍ A POHODY“, kterou uspořádali pro rodiče a veřejnost ve ŠJ při ZŠ ve Vidnavě. Teď se můžete podívat na receptury jídel, které připravili pro tuto příležitost.
Paní vedoucí Pyszková nám do redakce napsala: „… měla jsem velkou radost, když mě několik neznámých čtenářů mého článku požádalo o zaslání receptů. Dokonce se mi ozvala bývalá učitelka (nyní důchodkyně), která se u nás v minulosti stravovala a pochválila nás, že jí u nás vždy chutnalo a žádala o recepty.
Při placení stravného jsem měla tyto recepty na stole a rodiče, kteří nebyli na Dnu zdraví, si je rozebrali a litovali, že nepřišli, že jim o akci vyprávěla kamarádka.“
Čínské placičky z kuřecího masa
Potřebné přísady:
½ – ¾ kg kuřecího nebo krůtího masa, 3 vejce, 3 lžíce solamylu, l lžíce plnotučné hořčice;1,5 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, ½ lžičky chilli koření, trošku sladké papriky, špetka kari, cibule
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na drobné nudličky, přidáme ostatní přísady. Vše dobře promícháme. Necháme v lednici odležet do druhého dne. Lžící tvarujeme malé placičky a dáme na pánev. Smažíme z obou stran jako řízky.
Berlínský bramborový salát
Potřebné přísady:
2 kg brambor, salátová okurka hadovka, kelímek zakysané smetany, lžíce plnotučné hořčice, lžíce majonézy, cca 3 stroužky česneku, lžička moučkového cukru, lžíce oleje, sůl, pepř
Postup přípravy:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na kostičky jako na klasický salát. Salátové okurky oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a pak nakrájíme na plátky. Nakrájené okurky smícháme s brambory a osolíme. Do hrnku dáme rozetřený česnek, cukr, olej, pepř, majonézu, hořčici a zakysanou smetanou (dle chuti, může být 1 – 2 kelímky). Touto zálivkou zalijeme připravenou směs a promícháme. Dáme vychladit.
Fazolový salát
Potřebné přísady:
500 g fazolí (možno nahradit sterilovanými již uvařenými fazolemi), 150 g šunky, 150 g plátkového sýru, 5 sterilovaných okurek, 1 cibule, 2 majolky, kečup
Postup přípravy:
Na nudličky nakrájíme šunku a plátkový sýr. Sterilované okurky a cibulku nakrájíme nadrobno. Vše vsypeme do mísy k uvařeným fazolím, okořeníme nadrobno nakrájenou saturejkou, osolíme, případně přidáme kečup a promícháme s majolkami. Salát posypeme na talířku pažitkou a podáváme s rohlíkem.
Pohanka se zelím a uzeným masem na způsob halušek
Potřebné přísady:
350 g pohanky, 200 g kyselého zelí, dle chuti a možností uzené maso, cca 200 g kyselého zelí, 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl
Postup přípravy:
Pohanku uvaříme – připravíme 1 díl pohanky a 2 díly vody, pohanku vsypeme do vroucí osolené vody, zamícháme a dále nevaříme. Nádobu přikryjeme pokličkou a utěrkou a necháme odstát 15-20 minut. Na cibulce a oleji osmahneme nakrájené uzené maso. Kyselé zelí uvaříme. Nakonec vše smícháme a dochutíme dle vlastní chuti.
Pomazánka z cizrny
Potřebné přísady:
250 g cizrnové mouky nebo 100 g uvařené a rozmixované cizrny, Rama dle zvyklostí (maximálně 300 g), pórek, 2 stroužky česneku; 1,5 lžíce obyčejné hořčice, sůl, pepř, citrónová šťáva
Postup přípravy:
Pokud máme cizrnovou mouku – za stálého míchání opatrně vlijeme teplou a mírně osolenou vodu, až vznikne hladké těsto (pasta).
Ve druhém případě – uvaříme dle návodu cizrnu (hodně doměkka), rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku – vytvoříme takovou jemnou hustší kaši – pokud bude hodně hustá můžeme zředit mírně osolenou vodou.
Přidáme najemno nakrájený pórek, utřený česnek, hořčici, pepř, citrónovou šťávu a znovu promícháme. Vyšleháme tuk a do něj postupně přidáváme připravenou kaši z cizrny. Vše vyšleháme do hladkého krému.
Pórková pomazánka
4 lžíce tatarky, 4 lžíce bílého jogurtu, pórek, 10 dkg šunky, 5 vajec uvařených natvrdo
Vejce nastrouhat, vše smíchat a dochutit.
Jáhlová pomazánka
Asi na 5 porcí: 100 g jáhly, 75 g cibule, 100 g měkký tvaroh nebo Lučina, 75 g sýr eidam, 100 g tuku (máslo, Rama, Flora), česnek, sůl, pórek, trošku oleje.
Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme kaši. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme vychládlou jáhlovou kaši, nastrouhaný sýr, tvaroh, máslo, česnek, sůl, nakrájený pórek a vyšleháme.
Pomazánka z taveného sýru s celerem
200 g taveného sýru, 100 g pomazánkového másla nebo Ramy, 100 g čerstvého celeru, 4 vejce uvařená natvrdo (nastrouhaná přidáme až na konec – nemusí být), cibule, pažitka
Suroviny vyšleháme a zdobíme jemně nakrájenou pažitkou.
Zeleninová pomazánka se sýrem
Na 4 porce: 100 g taveného sýra, 20 g rostlinného tuku, 100 g šunky, 1 vejce, 20 g zeleného hrášku, 20 g mrkve, 20 g sýra Eidam
V mixeru umixujeme tavený sýr, tuk, šunku, vejce vařené natvrdo, dle potřeby ředíme mlékem. Do pomazánky vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, strouhaný sýr a posekaný hrášek.
Zelný salát s ananasem
Na 10 porcí: 500 g hlávkové zelí bílé, 300 g ananasový kompot, 30 g citrón, 25 g cukru, sůl
Zelí nadrobno nakrouháme a promačkáme s cukrem a solí, až změkne. Přidáme kompot i s nálevem a citrónovou šťávou.
Kalifornský salát
Na 10 porcí: 500 g strouhaná mrkev, 5 lžíc kokosové moučky, 100 g rozinky, šťáva z 1 pomeranče, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 dcl minerálky (Ondrášovka s citrónovou příchutí)
Vše promícháme, necháme vychladit a před podáváním zředíme minerálkou.
Vločkové košíčky (kuličky)
5 hrnků ovesných vloček, 1 hrnek kokosu, 1 kondenzované slazené mléko, ½ hrnku oleje, ořechy nasekané, rozinky
Na polevu: čokoláda na vaření, trochu tuku
Suroviny promícháme a vytváříme hrudky, poskládáme do papírových košíčků nebo jen na vymazaný plech a při teplotě 120°C sušíme v troubě do růžova 10 – 20 min. Zdobíme čokoládovou polevou.
Dobrou chuť Vám přejí zaměstnanci školní jídelny
Hana Pyszková, vedoucí ŠJ při ZŠ a MŠ Vidnava
Diskuze
Autor: ruja
Receptury
Prosím o sdělení u receptů placičky, brambor.
salát a fazol. salát na kolik je porcí recept je_
Autor: renča
recepty ze Dne zdraví
Vaše recepty jsou nápadité,ale pro školní jídelny se moc nehodí a pro mateřiny již vůbec ne.Proč zatěžujete děti majonézami nebo čili kořením?Proč nenahrazujete majonézu zakysanou smetanou?
Autor: Evča1
receptury
je to dobrý nápad, hned nějaké recepty vyzkoušíme 🙂
cizrna, jáhly, celer, …. na to vždycky hledáme inspirace 🙂
Autor: kleopatra
Den zdraví
Všem moc děkuji.
Receptury ze Dne zdraví byly uveřejněny na základě žádostí některých z vás o jejich zaslání. Myslím si, že pro mnohé z vás nejsou žádnou novinkou. Použila jsem recepty ze školních norem, recepty z tohoto portálu a různě posbírané a osvědčeně recepty z domova nebo od přátel. Vybírala jsem záměrně jídla, která především zaujmou dospělého strávníka – pozvané rodiče. Pokud vaříme pro děti, pak majonézu nahradíme zakysanou smetanou, ostrá koření vynecháme nebo jinak upravíme.
Počet porcí – placičky 1/2 kg masa cca 5 porcí, bramb.salát cca 10 porcí, fazolový salát cca 5-7 porcí – dospělí strávníci.
Autor: majka
hodně zdaru
Děkujeme za inspiraci. Komu se recepty nelíbí, nemusí je používat, nebo si je může upravit podle svého. Fandím každé nové iniciativě a přeji hodně zdaru.