Přeskočit na obsah

Receptury ze soutěže školních jídelen (1)

O regionání soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010 v Pohořelicích, jsme vás už informovali. Dnes se můžete seznámit se soutěžními recepturami včetně toho, jak je hodnotil šéfkuchař, který zasedal v porotě. Dnešní receptury jsou ze ZŠ a MŠ Žabčice.

Autor: Redakce

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010 v Pohořelicích, jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptury jsou ze ZŠ a MŠ Žabčice.

Sekyrková polévka
Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce se špenátem, těstoviny
Tvarohový krém Míša

Sekyrková polévka

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Hovězí maso přední

160

Zelenina kořenová

160

Brambory

280

Zelí hlávkové

320

Žampiony zmražené

120

Kroupy střední

80

Máslo

32

Cibule

32

Petrželová nať, sůl, kmín

Průměrná hmotnost 1 porce:

240

Technologický postup:
Maso pomeleme, přidáme na orestovanou cibuli na másle, spolu s kořenovou zeleninou a žampiony nakrájenými nadrobno. Orestujeme a dáme vařit vývar, do kterého přidáme sůl a kmín. Zvlášť uvaříme kroupy. Až je maso měkké, přidáme brambory na kostičky a nakrájené zelí. Dovaříme a přidáme kroupy a nadrobno nakrájenou petrželovou nať. 


Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce se špenátem

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Kuřecí prsní řízky

800

Olej

60

Cibule

100

Česnek

10

Smetana

215=1 ks

Špenátové listy v porcích zmražené

240

Sůl

16

Hladká mouka

60

Průměrná hmotnost 1 porce:

130

Technologický postup:
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené kuřecí maso na nudličky, osolíme. Orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, přidáme špenát, česnek, smetanu a povaříme. Zahustíme hladkou moukou s vodou a dovaříme.


Těstoviny Farfalle – Motýlci

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Těstoviny

640

Sůl

24

Olej

24

Průměrná hmotnost 1 porce:

160

Technologický postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme, necháme okapat. Promastíme olejem, aby se nelepily.


Tvarohový krém „Míša“

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Tvaroh ve vaničce – polotučný

800

Cukr moučka

240

Vanilkový cukr

1 ks

Mléko

200 ml

Poleva:

Vanilkový cukr

1 ks

Voda

600 ml

Čokoládový pudink

1 ks

Hořká čokoláda

50

Cukr moučka

80

Jahody čerstvé

500

Průměrná hmotnost 1 porce:

130

Technologický postup:
Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a mléko našlehat v míse. Dát do misek a polít polevou. Nahoře ozdobit čerstvou jahodou i s listem. Dát do lednice vychladit.
Poleva: Povařit vodu s pudinkem, čokoládou a cukrem.

Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:

Polévka vynikající, skvělý název i skladba použitých surovin. Hlavní pokrm – vzhledově  pro strávníky méně lákavý, ale chuťově opět vynikající. Pro zlepšení vzhledu by bylo dobré použít např. barevné těstoviny a do omáčky přidat špenátový protlak. Dezert chuťově výborný, složení bez připomínek. Celkově toto menu bylo nutričně odpovídající školnímu stravování.

 

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se