O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010 v Pohořelicích, jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptury jsou ze ZŠ a MŠ Žabčice.
Sekyrková polévka
Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce se špenátem, těstoviny
Tvarohový krém Míša

Sekyrková polévka
Druh potraviny | Hmotnost v gramech | |
hrubá váha | čistá váha | |
Hovězí maso přední | 160 | |
Zelenina kořenová | 160 | |
Brambory | 280 | |
Zelí hlávkové | 320 | |
Žampiony zmražené | 120 | |
Kroupy střední | 80 | |
Máslo | 32 | |
Cibule | 32 | |
Petrželová nať, sůl, kmín | ||
Průměrná hmotnost 1 porce: | 240 | |
Technologický postup:
Maso pomeleme, přidáme na orestovanou cibuli na másle, spolu s kořenovou zeleninou a žampiony nakrájenými nadrobno. Orestujeme a dáme vařit vývar, do kterého přidáme sůl a kmín. Zvlášť uvaříme kroupy. Až je maso měkké, přidáme brambory na kostičky a nakrájené zelí. Dovaříme a přidáme kroupy a nadrobno nakrájenou petrželovou nať.
Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce se špenátem
Druh potraviny | Hmotnost v gramech | |
hrubá váha | čistá váha | |
Kuřecí prsní řízky | 800 | |
Olej | 60 | |
Cibule | 100 | |
Česnek | 10 | |
Smetana | 215=1 ks | |
Špenátové listy v porcích zmražené | 240 | |
Sůl | 16 | |
Hladká mouka | 60 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: | 130 | |
Technologický postup:
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené kuřecí maso na nudličky, osolíme. Orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, přidáme špenát, česnek, smetanu a povaříme. Zahustíme hladkou moukou s vodou a dovaříme.
Těstoviny Farfalle – Motýlci
Druh potraviny | Hmotnost v gramech | |
hrubá váha | čistá váha | |
Těstoviny | 640 | |
Sůl | 24 | |
Olej | 24 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: | 160 | |
Technologický postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme, necháme okapat. Promastíme olejem, aby se nelepily.
Tvarohový krém „Míša“
Druh potraviny | Hmotnost v gramech | |
hrubá váha | čistá váha | |
Tvaroh ve vaničce – polotučný | 800 | |
Cukr moučka | 240 | |
Vanilkový cukr | 1 ks | |
Mléko | 200 ml | |
Poleva: | ||
Vanilkový cukr | 1 ks | |
Voda | 600 ml | |
Čokoládový pudink | 1 ks | |
Hořká čokoláda | 50 | |
Cukr moučka | 80 | |
Jahody čerstvé | 500 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: | 130 | |
Technologický postup:
Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a mléko našlehat v míse. Dát do misek a polít polevou. Nahoře ozdobit čerstvou jahodou i s listem. Dát do lednice vychladit.
Poleva: Povařit vodu s pudinkem, čokoládou a cukrem.
Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:
Polévka vynikající, skvělý název i skladba použitých surovin. Hlavní pokrm – vzhledově pro strávníky méně lákavý, ale chuťově opět vynikající. Pro zlepšení vzhledu by bylo dobré použít např. barevné těstoviny a do omáčky přidat špenátový protlak. Dezert chuťově výborný, složení bez připomínek. Celkově toto menu bylo nutričně odpovídající školnímu stravování.
Diskuze