O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst, jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ZŠ Pohořelice.
Polévka bramborová se sójou
Kuřecí řízky obalené a zapečené ve smetaně, bramborové medailonky, tzatziky
Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou
Polévka bramborová se sójou
Druh potraviny | Hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
hrubá váha | čistá váha | 11.-14.let | |
Mražená zelenina francouzská | 500 | 400 | |
Cibule | 50 | 40 | |
Sója | 100 | 80 | |
Brambory | 500 | 400 | |
Česnek | 10 | 8 | |
Sušené houby | 20 | 16 | |
Olej stolní | 50 | 40 | |
Petržel nať | 2 | 1,6 | |
Kmín drcený | 2 | 1,6 | |
Majoránka | 2 | 1,6 | |
Sůl | 5 | 4 | |
Vegeta | 10 | 8 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: |
Technologický postup:
Připravíme si vývar a sójové boby uvaříme ve slané vodě, sušené houby zalijeme vařící vodou. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji si podusíme mraženou zeleninu, přidáme brambory, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Sójové boby přidáme do vývaru se zeleninou, dochutíme česnekem, majoránkou, drceným kmínem, solí a vegetou. Zdobíme petrželovou natí a provaříme.
Kuřecí řízky obalované a zapečené ve smetaně
Druh potraviny | Hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
hrubá váha | čistá váha | 11.-14.let | |
Kuřecí řízky | 1000 | 800 | |
Mouka hladká | 100 | 80 | |
Vejce ks | 2 | 1,6 | |
Strouhanka | 200 | 160 | |
Smetana zakysaná | 300 | 240 | |
Smetana 12% | 200 | 160 | |
Sůl | 20 | 16 | |
Olej stolní (Rama Combi) | 50 | 40 | |
Paprika sladká | 1 | 0,8 | |
Grilovací koření | 10 | 8 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: |
Technologický postup:
Naporcované řízky osolíme, obalíme v trojobalu a naskládáme do pekáče, který jsme vymazali buď Ramou Profi nebo paprikovým olejem. Zakysanou smetanu zředíme smetanou 12%, přidáme trochu soli, grilovací koření a zalijeme naskládané řízky. Pečeme v konvektomatu dozlatova.
Bramborové medailonky
Druh potraviny | Hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
hrubá váha | čistá váha | 11.-14.let | |
Brambory | 4400 | 2650 | 3520 |
Sůl | 30 | 24 | |
Koření na hranolky | 20 | 16 | |
Olej stolní | 50 | 40 | |
Máslo | 40 | 32 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: |
Technologický postup:
Oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a uvaříme zcela do měkka. Po uvaření přendáme na olejem vymazaný pekáč, posypeme grilovacím kořením nebo kořením na hranolky, solí a pokapeme rozpuštěným máslem. Vložíme do konvektomatu a pečeme dozlatova.
Salát Tzatziky (okurkový salát se smetanou)
Druh potraviny | Hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
hrubá váha | čistá váha | 11.-14.let | |
Okurky | 600 | 480 | |
Smetana zakysaná | 350 | 280 | |
Olivový olej | 10 | 8 | |
Sůl | 5 | 4 | |
Česnek | 15 | 12 | |
Citrónka | 6 | 4,8 | |
Kopr | 5 | 4 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: |
Technologický postup:
Okurky oloupeme, nastrouháme nahrubo, scedíme a důkladně z nich vymačkáme vodu. Česnek očistíme a prolisujeme, kopr opereme, osušíme a nasekáme.Vymačkané okurky smícháme se zakysanou smetanou, ochutíme koprem, česnekem, olivovým olejem, citrónovou
šťávou a solí. Necháme vychladit a podáváme.
Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou
Druh potraviny | Hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
hrubá váha | čistá váha | 11.-14.let | |
Tvaroh měkký | 500 | 400 | |
Mouka hrubá | 100 | 80 | |
Krupice hrubá | 100 | 80 | |
Rohlíky | 1,5 | 1,2 | |
Vejce | 1 | 0,8 | |
Cukr krupice | 50 | 40 | |
Jahody | 500 | 400 | |
Smetana zakysaná | 125 | 100 | |
Sůl | 2 | 1,6 | |
Cukr moučka | 50 | 40 | |
Průměrná hmotnost 1 porce: |
Technologický postup:
Z tvarohu, krupice, mouky, vajec, cukru krupice, soli a rohlíků nakrájených na kostky, vypracujeme těsto. Nakrájíme na špalíčky a uvaříme v konvektomatu. Jahody rozmícháme s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Při podávání přelijeme špalíčky připravenou omáčkou.
Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:
Polévka výborná, kladně byla hodnocena kombinace se sójou. Hlavní pokrm vzhledově dobrý, chuťově velmi dobrý, ale nutriční hodnota vysoká – maso zapečené se smetanou a ještě příloha pečená s olejem. Dezert vzhledově výborný, ale chuťově nevýrazný. Celkový pohled na toto menu – vysoký podíl zakysané smetany, dá se nahradit např. jogurtem.
Diskuze