Přeskočit na obsah

Receptury ze soutěže školních jídelen (2)

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010 v Pohořelicích, jsme vás už informovali. Seznamte se s dalšími soutěžními recepturami včetně toho, jak je hodnotil šéfkuchař, který zasedal v porotě. Dnešní receptury jsou ze ZŠ Pohořelice.

Autor: Redakce

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna 2010v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst, jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ZŠ Pohořelice.

Polévka bramborová se sójou
Kuřecí řízky obalené a zapečené ve smetaně, bramborové medailonky, tzatziky
Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou

Polévka bramborová se sójou

Druh potraviny

Hmotnost v gramech na 10 porcí

hrubá váha

čistá váha

11.-14.let

Mražená zelenina francouzská

500

400

Cibule

50

40

Sója

100

80

Brambory

500

400

Česnek

10

8

Sušené houby

20

16

Olej stolní

50

40

Petržel nať

2

1,6

Kmín drcený

2

1,6

Majoránka

2

1,6

Sůl

5

4

Vegeta

10

8

Průměrná hmotnost 1 porce:

Technologický postup:
Připravíme si vývar a sójové boby uvaříme ve slané vodě, sušené houby zalijeme vařící vodou. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě. Na oleji si podusíme mraženou zeleninu, přidáme brambory, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Sójové boby přidáme do vývaru se zeleninou, dochutíme česnekem, majoránkou, drceným kmínem, solí a vegetou. Zdobíme petrželovou natí a provaříme.


Kuřecí řízky obalované a zapečené ve smetaně

Druh potraviny

Hmotnost v gramech na 10 porcí

hrubá váha

čistá váha

11.-14.let

Kuřecí řízky

1000

800

Mouka hladká

100

80

Vejce ks

2

1,6

Strouhanka

200

160

Smetana zakysaná

300

240

Smetana 12%

200

160

Sůl

20

16

Olej stolní (Rama Combi)

50

40

Paprika sladká

1

0,8

Grilovací koření

10

8

Průměrná hmotnost 1 porce:

Technologický postup:
Naporcované řízky osolíme, obalíme v trojobalu a naskládáme do pekáče, který jsme vymazali buď Ramou Profi nebo paprikovým olejem. Zakysanou smetanu zředíme smetanou 12%, přidáme trochu soli, grilovací koření a zalijeme naskládané řízky. Pečeme v konvektomatu dozlatova.


Bramborové medailonky

Druh potraviny

Hmotnost v gramech na 10 porcí

hrubá váha

čistá váha

11.-14.let

Brambory

4400

2650

3520

Sůl

30

24

Koření na hranolky

20

16

Olej stolní

50

40

Máslo

40

32

Průměrná hmotnost 1 porce:

Technologický postup:
Oloupeme brambory, omyjeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a uvaříme zcela do měkka. Po uvaření přendáme na olejem vymazaný pekáč, posypeme grilovacím kořením nebo kořením na hranolky, solí a pokapeme rozpuštěným máslem. Vložíme do konvektomatu a pečeme dozlatova.


Salát Tzatziky (okurkový salát se smetanou)

Druh potraviny

Hmotnost v gramech na 10 porcí

hrubá váha

čistá váha

11.-14.let

Okurky

600

480

Smetana zakysaná

350

280

Olivový olej

10

8

Sůl

5

4

Česnek

15

12

Citrónka

6

4,8

Kopr

5

4

Průměrná hmotnost 1 porce:

Technologický postup:
Okurky oloupeme, nastrouháme nahrubo, scedíme a důkladně z nich vymačkáme vodu. Česnek očistíme a prolisujeme, kopr opereme, osušíme a nasekáme.Vymačkané okurky smícháme se zakysanou smetanou, ochutíme koprem, česnekem, olivovým olejem, citrónovou
šťávou a solí. Necháme vychladit a podáváme.


Tvarohové špalíčky s jahodovou omáčkou

Druh potraviny

Hmotnost v gramech na 10 porcí

hrubá váha

čistá váha

11.-14.let

Tvaroh měkký

500

400

Mouka hrubá

100

80

Krupice hrubá

100

80

Rohlíky

1,5

1,2

Vejce

1

0,8

Cukr krupice

50

40

Jahody

500

400

Smetana zakysaná

125

100

Sůl

2

1,6

Cukr moučka

50

40

Průměrná hmotnost 1 porce:

Technologický postup:
Z tvarohu, krupice, mouky, vajec, cukru krupice, soli a rohlíků nakrájených na kostky, vypracujeme těsto. Nakrájíme na špalíčky a uvaříme v konvektomatu. Jahody rozmícháme s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Při podávání přelijeme špalíčky připravenou omáčkou.

Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:

Polévka výborná, kladně byla hodnocena kombinace se sójou. Hlavní pokrm vzhledově dobrý, chuťově velmi dobrý, ale nutriční hodnota vysoká – maso zapečené se smetanou a ještě příloha pečená s olejem. Dezert vzhledově výborný, ale chuťově nevýrazný. Celkový pohled na toto menu – vysoký podíl zakysané smetany, dá se nahradit např. jogurtem.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se