Přeskočit na obsah

Receptury ze soutěže školních jídelen (3)

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ZŠ a MŠ Krumvíř.

Autor: Redakce

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ZŠ a MŠ Krumvíř.

Polévka rybí s opečenou houskou
Drůbeží housenka, pažitkové brambory
Kaňková roláda s tvarohovo-ovocnou náplní

Polévka rybí s opečenou houskou

Název potraviny

Věková kat. 11-14 let norma/10 porcí

ryby mražené-pangasius

250g

olej

10g

mouka hladká

60g

máslo

40g

rohlík

1,5ks

Technologický postup:
Po rozmražení rybu (pangasius) vysušíme a nakrájíme na malé kusy. Osmahneme je na másle, zalijeme vodou. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji vodou. Promícháme s opečenou rybou, osolíme a 10 minut ještě povaříme. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a v troubě je opražíme nasucho. Každou porci polévky posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s usmaženou žemlí.


Drůbeží housenka

Název potraviny

Věková kat. 11-14 let norma /10 porcí

kuřecí prsa

700g

paprika červená čerstvá

200g

šunka

200g

sýr eidam

200g

vejce

3ks

mouka hladká

200g

strouhanka

250g

olej na smažení

400ml

sůl

10g

Technologický postup:
Kuřecí prsa omyjeme, rozkrojíme na plátek a naklepeme přes mikrotenový sáček, osolíme. Čerstvou červenou papriku, sýr a šunku nakrájíme na kostky asi 1x1cm a napichujeme střídavě na špejli a zabalíme do kuřecího plátku. Takto připravený závitek obalíme v trojobalu a smažíme na oleji. Po usmažení vytáhneme ze závitku špejli a podélně rozkrojíme.


Pažitkové brambory

Název potraviny

Věková kat. 11-14 let norma/10 porcí

brambory (hrubé)

3000g

máslo

60g

pažitka

1ks

sůl

5g

Technologický postup:
Brambory omyjeme, oloupeme slupku, propláchneme v čisté vodě, rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme do měkka. Uvařené brambory slijeme, omastíme máslem a sypeme nakrájenou pažitkou.


Obloha

Název potraviny

Věková kat. 11-14 let norma/10 porcí

hlávkový salát

1ks

cherry rajčata

150g

kukuřice Bonduel-plechovka 375g

0,5ks


Kaňková roláda

Název potraviny

Věková kat. 11-14 let norma/10 porcí

vejce

4ks

mouka hladká

80g

cukr krystal

100g

kakao

20g

cukr moučka

100g

kompot mandarinky

1ks

tvaroh měkký

150g

máslo

100g

Technologický postup:
Z bílků vyšleháme sníh, zašleháme do něj žloutky, cukr a vmícháme mouku. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao. Na plech s pečícím papírem střídavě poklademe obě těsta. Pečeme v předehřáté troubě 180º asi 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a stočíme. Po odstranění pečícího papíru potřeme náplní s mandarinkami a svineme.
Náplň: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, po částech do něj vmícháme tvaroh a okapané mandarinky.

Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:

Polévka byla chuťově nevýrazná, bylo by možné do této polévky přidat kořenovou zeleninu pro zlepšení barvy i chuti. Hlavní pokrm byl vzhledově perfektní, chuťově také perfektní, jen příloha byla mírně rozvařená. Při větším počtu jídel (např. 800 porcí a více) není možné hlavní jídlo připravit v normální pracovním čase. Dezert byl výborný, ale velice kalorický.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se