Přeskočit na obsah

Receptury ze soutěže školních jídelen (4)

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ŠJ Znojmo.

Autor: Redakce

O soutěži školních jídelen, která se konala 1. dubna v Pohořelicích jsme vás už informovali. Dnes si můžete přečíst jaké byly soutěžní receptury včetně hodnocení šéfkuchaře ze školní jídelny, který zasedal v porotě. Dnešní receptura je ze ŠJ Znojmo.

Brokolicový krém
Palačinka po mexicku
Jáhlový dezert

Brokolicový krém

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Brokolice mražená

1

Mouka hladká

0,08

Máslo

0,05

Rama

0,05

Sůl

0,02

Zakysaná smetana

0,1

Jogurt

0,1

Cibule

0,1

Pažitka

0,001

Rohlíky

3ks

Průměrná hmotnost 1 porce:

300g

Technologický postup:
Brokolici uvaříme v osolené vodě do měkka. Na tuku orestujeme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou. Rozředíme vývarem z brokolice. Ponorným mixerem rozmixujeme brokolici, přidáme vývar. Provaříme a dochutíme nakrájenou pažitkou. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme v konvektomatu. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem. Podáváme s kopečkem jogurtové směsi a opečenými rohlíky.


Palačinka po mexicku s drůbežím masem

Druh potraviny

Hmotnost v gramech 

hrubá váha

čistá váha

Mléko

1,25

Hladká mouka

0,5

Cizrnová mouka

0,1

Olej

0,25

Sůl

0,005

Vejce

5ks

Kuřecí prsa

0,8

Cibule

0,3

Rajčata

0,3

Mexický salát Vitana

1,6

Česnek

0,01

Petrželová nať

0,001

Sezónní zelenina na oblohu

0,1

Průměrná hmotnost 1 porce:

430

Technologický postup:
Palačinkové těsto připravíme obvyklým způsobem, těsto necháme nejméně 1/2 hod odpočinout. Upečeme tenké palačinky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a orestujeme na cibulce. Pak přidáme sterilovanou mexickou směs, nakrájená rajčata a česnek, společně prohřejeme. Rozložené palačinky poklademe směsí a přeložíme. Ozdobíme sezónní zeleninou.


Jáhlový dezert

Druh potraviny

Hmotnost v gramech

hrubá váha

čistá váha

Jáhly

0,4

Tvaroh měkký

0,25

Jogurt

0,25

Cukr vanilkový

0,01

Cukr moučka

0,08

Skořice

0,001

Rozinky

0,1

Kompot nebo sezónní ovoce

0,1

Průměrná hmotnost 1 porce:

100g

Technologický postup:
Jáhly povaříme v mírně osolené vodě. Tvaroh smícháme s jogurtem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidáme omyté rozinky, vmícháme uvařené jáhly.Na misce lehce posypeme mletou skořicí a ozdobíme sezónním ovocem.

Hodnocení šéfkuchaře Lukáše Dolečka ze ŠJ Žamberk:

Polévka dobrá, ale pažitka k brokolici jak chutí tak i vzhledem nesedí. Hlavní pokrm vzhledově lákavý, chuťově velice výrazný po použitém koření, ale např. pro děti MŠ nevhodný právě kvůli výrazné chuti. Dezert – velmi dobrý nápad, ale naši strávníci nejsou bohužel zvyklí na tyto zdravé dezerty.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka

    k příspěvku
    Chválím každý dobrý nápad. Palačinky vypadají lákavě, kombinace s mexickým salátem je zajímavá. Nevidím problém v podávání i v mateřské škole, koření se dá přizpůsobit. A vzkaz panu kuchaři – kdybychom našim miláčkům měli připravovat v jídelnách jen to, co jim sedí, pak bychom mohli zapomenout na výchovnou funkci při sestavování jídelníčku a začít připravovat jen hranolky, smažák apod. 🙂